Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και γιεν

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκε χθες το αμερικανικ­ό δολάριο έναντι των μεγάλων ανταγωνιστ­ών του στην αγορά συναλλάγμα­τος, βρίσκοντας στήριγμα στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων.

Οι κινήσεις των περισσότερ­ων νομισμάτων ήταν πάντως περιορισμέ­νες, καθώς αρκετοί επενδυτές θέλησαν να τηρήσουν στάση αναμονής, εν όψει της διήμερης συνεδρίαση­ς της Fed που αρχίζει σήμερα.

Η ανακοίνωση της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερ­ες ενδείξεις για το πότε ακριβώς θα έρθει η επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα παρουσίασε άνοδο 0,5% έναντι του ιαπωνικού, με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται στα 111,3 γιεν ανά δολάριο. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η καλύτερη για το δολάριο έναντι του γιεν από τον περασμένο Νοέμβριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ανατιμάται 2,8%.

Ώθηση έδωσαν οι προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Δεκέμβριο. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζε­ι την Πέμπτη, με την αγορά να εκτιμά ότι θα διατηρήσει σε πλήρη ισχύ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν θα επιχειρήσε­ι την όποια αλλαγή στην ευρύτερη πολιτική της.

Μικρότερα ήταν τα κέρδη του δολαρίου έναντι του ευρώ. Παρουσίαζε αργά το βράδυ άνοδο 0,14%, με την ισοτιμία στο 1,1928 δολάριο ανά ευρώ. Ο Δείκτης του δολαρίου κατέγραφε την ίδια ώρα κέρδη 0,3% στις 91,926 μονάδες.

Όσον αφορά τη στερλίνα, η οποία ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, χθες φάνηκε αρχικά ότι θα συνεχίσει το ράλι της. Η εικόνα, όμως, άλλαξε από το μεσημέρι και μετά.

Το βρετανικό νόμισμα ανήλθε προς στιγμήν σε νέα υψηλά 15 μηνών έναντι του αμερικανικ­ού, αλλά έχασε έδαφος, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, προειδοποί­ησε ότι το Brexit πλήττει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Συγκεκριμέ­να το πρωί το βρετανικό νόμισμα ενισχυόταν περίπου 0,5%, με την ισοτιμία στο 1,3618 δολάριο ανά στερλίνα και το βράδυ υποχωρούσε 0,8%, με την ισοτιμία στο 1,3484 δολάριο.

Το Brexit και ο αντίκτυπός του απασχολεί έντονα τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα, εν όψει και της ομιλίας που θα δώσει την Παρασκευή η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από τη Φλωρεντία. Εκεί αναμένεται να δώσει μία πιο σαφή εικόνα για τη συμφωνία που θα επιδιώξει να κλείσει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

[SID:11342817]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece