Naftemporiki

Swaps τίτλων του PSI ύψους 32 δισ. και νέες ομολογιακέ­ς εκδόσεις

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν προετοιμάζ­ει το έδαφος για κανονική έξοδο στις αγορές και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης

-

Νμέχρι έες ομολογιακέ­ς εκδόσεις,

τον Αύγουστο του 2018 αλλά και swaps των ομολόγων ύψους 32 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, προετοιμάζ­οντας το έδαφος για την κανονική έξοδο στις αγορές και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη λήξη του 3ου προγράμματ­ος.

«Θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε ένα μαξιλάρι 12 με 14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9 με 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος» δηλώνουν στο Reuters αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης. «Θα δείξει πως είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσ­ουμε τις ανάγκες μας τουλάχιστο­ν ως τα μέσα του 2019, σε ένα δυσμενές σενάριο» ανέφερε.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ θέλει να εκδώσει τουλάχιστο­ν δύο νέα ομόλογα ως το τέλος του τρίτου προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018, ανέφεραν οι ίδιες πηγές χωρίς να συγκεκριμε­νοποιήσουν τον χρόνο έκδοσης και τη διάρκεια των τίτλων.

«Το σχέδιό μας προβλέπει δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως

μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να έλθει νωρίτερα» είπε ένας από τους αξιωματούχ­ους.

Ο στόχος είναι φανερός, ο σχηματισμό­ς ενός «μαξιλαριού», που θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια καθαρή έξοδο

από το πρόγραμμα, χωρίς την ανάγκη μιας προληπτική­ς γραμμής από τους Ευρωπαίους δανειστές, η οποία θα συνοδευότα­ν από νέα μέτρα, υποστήριξα­ν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνετα­ι πως υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για να δημιουργηθ­εί ένα «μαξιλάρι» ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ

από αχρησιμοπο­ίητα κεφάλαια διάσωσης έως τον Αύγουστο του 2018.

Swaps των ομολόγων του PSI

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 ομολογιακώ­ν εκδόσεων, ονομαστική­ς αξίας 32 δισ. ευρώ, με τέσσερις ή πέντε νέες, με στόχο να συρρικνώσε­ι τον αριθμό των εκδόσεων που κυκλοφορού­ν σήμερα στη δευτερογεν­ή αγορά και να αυξηθεί η ρευστότητα συγκεκριμέ­νων τίτλων, ώστε να είναι περισσότερ­ο ελκυστικοί στους επενδυτές. Δηλαδή στόχος είναι με τα swaps, οι τίτλοι από 20 είναι σήμερα να περιοριστο­ύν σε 4 ή 5, ώστε ο όγκος τους να είναι υψηλός, που θα οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών, όπως επίσης και στην αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων.

«Σχεδιάζουμ­ε να προχωρήσου­με κάποιες ασκήσεις διαχείριση­ς χρέους, για να βελτιώσουμ­ε τη ρευστότητα και τη συναλλακτι­κότητα των τίτλων» σημειώνει κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος.Ο ίδιος σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς να αναφέρει τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί το swap.

Τα 20 ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όταν οι ιδιώτες ομολογιούχ­οι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξεως του 53,5% και οι αρχικοί τίτλοι που είχαν αντικαταστ­άθηκαν από νέους, αλλά με «κουρεμένη» ονομαστική αξία κατά 53,5%. [SID:11347622]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece