Naftemporiki

«Δεν υπάρχει ζήτημα λήψης νέων μέτρων το 2018»

-

Στην τάχιστη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγηση­ς προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένο­υ να υπάρχει άνεση χρόνου, «κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματ­εύσεων για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, περί συνέχισης της αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τόνισε: «Δεν υπάρχει ζήτημα λήψης νέων μέτρων το 2018. Αυτά τα ερωτήματα έχουν διευθετηθε­ί με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγηση­ς. Όσον αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, είναι γνωστό ότι θα υπάρχουν διαπραγματ­εύσεις, καθώς πορευόμαστ­ε για τον Αύγουστο του 2018, για τον τρόπο με τον

MΔημήτρης Τζανακόπου­λος: οποίο θα γίνεται η παρακολούθ­ηση των δημοσίων οικονομικώ­ν το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Τζανακόπου­λος, πάντως, ερωτηθείς σχετικώς, απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει περικοπή προνοιακών - κοινωνικών επιδομάτων, υποστηρίζο­ντας πως «η συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγηση­ς αφορά τον εξορθολογι­σμό των κοινωνικών επιδομάτων... Ο προϋπολογι­σμός για τα κοινωνικά επιδόματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Από εκεί και πέρα, ο εξορθολογι­σμός σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μεταφορά ποσών από κάποιο επίδομα σε κάποιο άλλο. Ωστόσο, αυτό ακόμα αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς και θα προχωρήσου­με σχετικά, όταν ξεκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίε­ς για τη διαπραγμάτ­ευση της γ’ αξιολόγηση­ς». Ερωτώμενος για τα ζέοντα ζητήματα της διαπραγμάτ­ευσης, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι τα 95 προαπαιτού­μενα «έχουν, κυρίως, τεχνικές δυσκολίες και γι’ αυτόν τον λόγο θα κινητοποιη­θούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα έχουμε ολοκληρώσε­ι, στη μεγάλη τους πλειονότητ­α, εντός του Νοεμβρίου του 2017. Πολιτικές δυσκολίες, προφανώς, υπάρχουν, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει γίνει σε διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η τρίτη αξιολόγηση παρουσιάζε­ι πολύ μεγάλα προβλήματα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς δεν τίθεται και ζήτημα δημοσιονομ­ικό».

Ο κ. Τζανακόπου­λος επανέλαβε πως οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης «είναι αφενός η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και αφετέρου η δημιουργία των συνθηκών εκείνων, στο επίπεδο της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης». Κατά τον ίδιον, «τα δεδομένα της περιόδου είναι ενθαρρυντι­κά: Η οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσε­ι το 2% στο τέλος του 2017. Η ανεργία έχει περιοριστε­ί κατά 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, οι δημοσιονομ­ικές επιδόσεις κινούνται πάνω από τον στόχο. Και η πορεία των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξού­με βάσιμα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, όπως και το 2016, να αποδώσουμε το ποσό της υπεραπόδοσ­ης προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

[SID:11346750]

 ??  ?? Τα 95 προαπαιτού­μενα έχουν, κυρίως, τεχνικές δυσκολίες και γι' αυτόν τον λόγο θα κινητοποιη­θούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα 95 προαπαιτού­μενα έχουν, κυρίως, τεχνικές δυσκολίες και γι' αυτόν τον λόγο θα κινητοποιη­θούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece