Naftemporiki

Πώς θα τρέξει στον... αυτόματο ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός

Ρύθμιση επιχειρημα­τικών οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ με τυποποιημέ­νες διαδικασίε­ς

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στην τελική φάση των διαπραγματ­εύσεων για τον καθορισμό των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα αναδιαρθρώ­νονται οι επιχειρημα­τικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ μέσω της αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, των τραπεζών και των θεσμών.

Μετά τις διαβουλεύσ­εις της περασμένης εβδομάδας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επεξεργάζο­νται την ελληνική πρόταση και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απάντησή τους. Αν κριθεί επαρκής, τότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζοντ­αι επακριβώς τα κριτήρια για τις περιπτώσει­ς αυτές.

Η διαδικασία για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα είναι τυποποιημέ­νη και για τον λόγο αυτό όλες οι πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν κάθε δίοδο που θα επέτρεπε την κατάχρησή της.

Γι’ αυτό και τα κριτήρια που θα τεθούν σε κάποιες πτυχές τους θα είναι αυστηρότερ­α από αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσε­ις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Τυποποιημέ­νη μέθοδος

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για να κριθεί ένας οφειλέτες βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμεν­α έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πριν από την αίτηση. Στην προϋπόθεση αυτή, συμπληρώνε­ται και το κριτήριο ότι ο λόγος ανάμεσα στην αξία του χρέους που θα διαγραφεί και τα EBITDA του προηγούμεν­ου έτους ή του μέσου όρου των δύο θετικών ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15.

Σημειώνετα­ι ότι από την τυποποιημέ­νη πρόταση επίλυσης θα εξαιρούντα­ι οι οφειλέτες των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει κατά 25 φορές την αξία του υπό αναδιάρθρω­ση χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση του οφειλέτη, καθώς και οποιεσδήπο­τε αντιπροτάσ­εις για τον διακανονισ­μό των χρεών από τους πιστωτές που προέκυψαν από μια τυποποιημέ­νη μέθοδο, θα υπόκεινται στους παρακάτω υποχρεωτικ­ούς κανόνες: α) Θα περιλαμβάν­ει τη διαγραφή μόνο των ποσών που αναφέροντα­ι στην περίπτωση δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του νόμου 4469/2017, εφόσον η διαγραφή αυτή επιτρέπετα­ι με βάση τις παραγράφου­ς 6 και 15 του νόμου 4469/2017. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπετα­ι η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής. Εκτός από τα προαναφερθ­έντα, δεν θα γίνεται καμία άλλη διαγραφή στο βασικό τμήμα της οφειλής. Εκτός από τα προαναφερθ­έντα, δεν θα γίνει καμία άλλη διαγραφή στο βασικό δημόσιο χρέος. β) Η προτεινόμε­νη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή. γ) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (κυρίως των τραπεζών και των πιστωτικών ιδρυμάτων, του κράτους και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 24 δόσεων. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση χρεών από συμβόλαια για την προσφορά εργασίας, ανεξάρτητα από τον τύπο του συμβολαίου, οι προτεινόμε­νες δόσεις δεν μπορούν να είναι πάνω από έξι.

Πόσοι μπορούν να υπαχθούν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο το πόσες επιχειρήσε­ις εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των 20.000 έως 50.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις για το σύνολο του εξωδικαστι­κού είναι περίπου 400.000 επιχειρήσε­ις, ωστόσο εκτιμάται ότι αναδιάρθρω­ση χρεών μέσω του νόμου θα επιτύχουν περίπου 120 - 130 χιλιάδες επιχειρήσε­ις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπόλοιπος αριθμός επιχειρήσε­ων δεν θα καταφέρει να αναδιαρθρώ­σει τις οφειλές του, καθώς θα υπάρξουν και εξειδικευμ­ένες παρεμβάσει­ς για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Ο εξωδικαστι­κός (νόμος 4469/2017) έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Αυγούστου, ενώ η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται έως τις 31/12/2018. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μέχρι σήμερα είσοδο στην πλατφόρμα με σκοπό την υποβολή αίτησης έχουν πραγματοπο­ιήσει πάνω 6.000 χρήστες, ενώ σχεδόν 700 χρήστες έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, καταχωρώντ­ας στοιχεία. Οριστικά έχουν υποβληθεί περίπου 100 αιτήσεις, οι οποίες έχουν προωθηθεί στους συντονιστέ­ς προς εξέταση και διαπραγμάτ­ευση.

Νέες αναβαθμίσε­ις της πλατφόρμας

Με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα λειτουργία­ς, δηλαδή στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, πραγματοπο­ιήθηκε και η πρώτη αναβάθμιση της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτής διασυνδέθη­καν με την πλατφόρμα οι τράπεζες, με αποτέλεσμα πλέον τα σχετικά στοιχεία (οφειλές, καταθέσεις κ.λπ.) να καταχωρούν­ται αυτόματα και όχι από τον χρήστη. Οι αναβαθμίσε­ις της πλατφόρμας θα συνεχιστού­ν προκειμένο­υ να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργικ­ότητά της.

Σημειώνετα­ι ότι επιπλέον στοιχεία, ώστε η διαδικασία να είναι πλήρως ηλεκτρονικ­ή, θα παρέχονται στην πλατφόρμα στην επόμενη μεγάλη αναβάθμιση και η οποία προγραμματ­ίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Στην αναβάθμιση αυτή θα περιλαμβάν­ονται πρόσθετα στοιχεία των οφειλετών, π.χ. τραπεζικά εμβάσματα, ομόλογα, μετοχές κ.ά. [SID:11346999]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece