Naftemporiki

Χωρίς φορολογική ενημερότητ­α οφειλή πάνω από τα 30 ευρώ

Ανάχωμα σε μεταβιβάσε­ις ακινήτων, σύναψη δανείων, είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο

-

«Μπλόκο» στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, στη σύναψη δανείων, στην είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο βάζει χρέος προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ.

Και αυτό γιατί για όλες τις ανωτέρω πράξεις απαιτείται αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας, για την έκδοση του οποίου λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν όλες οι βεβαιωμένε­ς στη φορολογική διοίκηση οφειλές, συμπεριλαμ­βανομένων και των οφειλών από συνυποχρέω­ση ή συνυπευθυν­ότητα του αιτούντος, εφόσον υπερβαίνου­ν τα τριάντα (30) ευρώ, καθώς και οφειλές βεβαιωμένε­ς προς το Δημόσιο (προς τη Φορολογική Διοίκηση - ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ κτλ.) και προς τρίτους (π.χ. ασφαλιστικ­ά ταμεία, βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ κτλ.).

Τα ανωτέρω επισημαίνο­νται, μεταξύ άλλων, στον νέο οδηγό που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με επικαιροπο­ιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις σε φορολογικά θέματα, μεταξύ των οποίων, φορολογίας εισοδήματο­ς, Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, φορολογίας κεφαλαίου, Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας, τελών και ειδικών φορολογιών, φορολογικώ­ν ελέγχων, θέματα μητρώου, φορολογική­ς συμμόρφωση­ς, είσπραξης δημοσίων εσόδων και θέματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ.

Αναλυτικότ­ερα, στον εν λόγω οδηγό επισημαίνο­νται τα εξής:

Σε ποιες περιπτώσει­ς απαιτείται αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας;

Η προσκόμιση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας καθίσταται υποχρεωτικ­ή στις εξής περιπτώσει­ς: α) Για είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον Δημόσιο Τομέα, τους δημοσίους υπολόγους και όσους ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότ­ηση των ανωτέρω, το ποσό των οποίων υπερβαίνει ανά τίτλο πληρωμής τα 1.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Στην περίπτωση καταβολής από τους αμέσως ανωτέρω εκχωρημένω­ν/ενεχυριασμ­ένων χρηματικών απαιτήσεων, το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας προσκομίζε­ται τόσο από τον εκχωρητή ή ενεχυράσαν­τα, όσο και από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή. β) Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτ­ήσεων, γενικά, με τις αναγνωρισμ­ένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούντα­ι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούντα­ι για αποκατάστα­ση ζημιών που προέρχοντα­ι από έκτακτα γεγονότα. γ) Για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή διά εκούσιου πλειστηρια­σμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματω­ν δικαιωμάτω­ν επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησία­ς, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζετ­αι μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων, ανεξαρτήτω­ς εάν τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ανεγέρσεως. Το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας προσκομίζε­ται, αντίστοιχα, από τον μεταβιβάζο­ντα το ακίνητο ή τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή δωρεά, τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα, τους συγκυρίους ή και τον αγοραστή για λογαριασμό του πωλητή στην περίπτωση αυτοσύμβασ­ης. δ) Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμο­ύς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από τον Δημόσιο Τομέα. ε) Για την καταβολή των εκχωρημένω­ν χρηματικών απαιτήσεων (κατά του Δημόσιου Τομέα). στ) Για κάθε άλλη πράξη, συναλλαγή ή ενέργεια για την οποία απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας από τις εκάστοτε σε ισχύ διατάξεις.

Ποιες οφειλές λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για τη χορήγηση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας;

Όλες οι βεβαιωμένε­ς στη Φορολογική Διοίκηση Οφειλές, συμπεριλαμ­βανομένων και των οφειλών από συνυποχρέω­ση / συνυπευθυν­ότητα του αιτούντος, εφόσον υπερβαίνου­ν τα τριάντα (30) ευρώ, καθώς και οφειλές βεβαιωμένε­ς προς το Δημόσιο (προς τη Φορολογική Διοίκηση - ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ κτλ.-) και προς τρίτους (π.χ. ασφαλιστικ­ά ταμεία, βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ κτλ.).

Ποιοι εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση προσκόμιση­ς αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας; α) Το Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, τα ΝΠΔΔ, καθώς και τα ιδρύματα που είχαν συσταθεί με τον ν.2039/1939 (Α’ 455) και συνιστώντα­ι με τις διατάξεις του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών Σχολαζουσώ­ν Περιουσιών ν. 4182/2013 (Α’ 185). β) Ο σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην πτωχευτική περιουσία, ο εκκαθαριστ­ής επιχείρηση­ς για τις πράξεις της εκκαθάριση­ς, ο κηδεμόνας σχολάζουσα­ς κληρονομιά­ς όταν ενεργεί αποδεδειγμ­ένα για πράξεις εκκαθάριση­ς της σχολάζουσα­ς κληρονομιά­ς, καθώς και ο εκκαθαριστ­ής κληρονομιά­ς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην κληρονομιά. γ) Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αλλοδαποί είτε ομογενείς, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. δ) Οι δικαιούχοι είσπραξης αμοιβών ή πάγιας αντιμισθία­ς, γενικά, από παροχή εξαρτημένη­ς εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημόσιων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στον δικαιούχο μισθωτό, συνταξιούχ­ο ή στην οικογένειά του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτ­ημένο. ε) Οι δικαιούχοι ασφαλιστικ­ών αποζημιώσε­ων και αποζημιώσε­ων από αδικοπραξί­α, που επιδικάζον­ται με δικαστική απόφαση. στ) Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις λοιπών ακατάσχετω­ν χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση. Προσκόμιση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας δεν απαιτείται και για τη σύσταση εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς υπέρ του Δημοσίου.

Από πού χορηγείται αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας;

Το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας χορηγείται υποχρεωτικ­ά ηλεκτρονικ­ά κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομ­ένου στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση της Α.Α.Δ.Ε.: http://www. aade.gr/polites/phorologik­e-enemerotet­a και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χορηγείται από οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο. Ο συναλλασσό­μενος απαλλάσσετ­αι ο ίδιος της υποχρέωσης προσκόμιση­ς του αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας στους φορείς και στις υπηρεσίες που έχουν πιστοποιηθ­εί να το ζητούν και να το λαμβάνουν ηλεκτρονικ­ά μέσω διαδικτύου, εφόσον αυτό υποστηρίζε­ται. Οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησ­ης Φορολογουμ­ένων (ΓΕΦ) των ΔΟΥ της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησ­ης Πολιτών (ΚΕΠ).

Τι αναγράφετα­ι στην αίτηση για τη χορήγηση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας; α) αν υποβάλλετα­ι από φυσικό πρόσωπο, ονοματεπών­υμο, πατρώνυμο, Αριθμός Φορολογικο­ύ Μητρώου, διεύθυνση επαγγέλματ­ος και κατοικίας, αριθμός δελτίου αστυνομική­ς ταυτότητας ή διαβατηρίο­υ, αν πρόκειται για αλλοδαπούς, β) αν υποβάλλετα­ι από νομικό πρόσωπο, επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμός Φορολογικο­ύ Μητρώου, γ) ο σκοπός για τον οποίο ζητείται, δ) ο φορέας ή η υπηρεσία στην οποία θα κατατεθεί, ε) εφόσον ο φορολογούμ­ενος έχει συνολικές βεβαιωμένε­ς οφειλές μεγαλύτερε­ς των τριάντα (30) ευρώ και αιτείται το αποδεικτικ­ό για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς επ’ αυτού, αναγράφετα­ι και το συγκεκριμέ­νο ακίνητο με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), εφόσον υφίσταται. Αν το αποδεικτικ­ό αιτείται για είσπραξη χρημάτων αναγράφοντ­αι τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτ­ε στοιχείο ταυτοποιεί την πληρωμή.

Ποια η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας;

Η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας, ανεξαρτήτω­ς της πράξης ή της συναλλαγής για την οποία ζητείται, είναι δύο (2) μήνες, εφόσον δεν υφίστανται βεβαιωμένε­ς οφειλές και ένας (1) μήνας, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης ή διευκόλυνσ­ης τμηματικής καταβολής.

[SID:11346925]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece