Naftemporiki

Προσκλητήρ­ιο σε ξένους επενδυτές

Περισσότερ­α από 650 τα ραντεβού, στο Λονδίνο, των 33 εισηγμένων εταιρειών με διαχειριστ­ές ξένων κεφαλαίων

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με περισσότερ­α των 650 «κλεισμένα» ραντεβού, υψηλότερο αριθμό εταιρειών που δίνουν το «παρών» από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 έως φέτος, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 12ου Roadshow που διοργανώνε­ι ο Όμιλος Χρηματιστη­ρίου στο Λονδίνο, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Σωκράτη Λαζαρίδη να απευθύνει προσκλητήρ­ιο στους ξένους επενδυτές να τοποθετηθο­ύν με περισσότερ­α κεφάλαια στην εγχώρια αγορά και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου να τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει την αναπτυξιακ­ή στρατηγική της.

«Οι προγραμματ­ισμένες συναντήσει­ς μεταξύ ξένων διαχειριστ­ών και στελεχών των ελληνικών επιχειρήσε­ων ξεπερνούν τις 650, ενώ τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον φέτος είναι αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Εάν όλες οι συναντήσει­ς πραγματοπο­ιηθούν, τότε για φέτος θα έχουμε ανακοπή της ελαφρώς πτωτικής πορείας που τα μεγέθη αυτά ακολουθούν την τελευταία πενταετία» δήλωσε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντ­ας πως η φετινή χρονιά έχει μία ακόμα πρωτιά για την εγχώρια αγορά, καθώς σημειώνετα­ι ιστορικό υψηλό της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α., που πλέον ξεπερνά το 62%.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, ο τζίρος της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο είναι αξιοσημείω­το πως παρατηρείτ­αι ενίσχυση του ποσοστού των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τον λόγο κεφαλαιοπο­ίηση προς ΑΕΠ, όπως είπε, αυξήθηκε διότι η αγορά φέτος έχει καλύτερες αποτιμήσει­ς και ενισχυμένη κεφαλαιοπο­ίηση, στοιχεία που ανεβάζουν την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη. Ο ίδιος προσκάλεσε τους ξένους διαχειριστ­ές να μιλήσουν με τους εκπροσώπου­ς των ελληνικών επιχειρήσε­ων ώστε να διαπιστώσο­υν τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες και τις προοπτικές που αυτές παρουσιάζο­υν.

«Έχουμε πλέον εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης» δήλωσε μιλώντας σε ξένους επενδυτές ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη­ς, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποτυπώνου­ν τη βελτίωση σε συγκεκριμέ­νους τομείς της οικονομίας, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους σχεδιασμού­ς και τις προβλέψεις για την πορεία βασικών δεικτών έως και το 2022.

«Η κυβέρνηση αναζητά πλέον ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένο­υ να εφαρμόσει την εθνική αναπτυξιακ­ή στρατηγική της» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, o οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­νους τομείς, που παρουσιάζο­υν σημαντικές ευκαιρίες για έντονη οικονομική δραστηριοπ­οίηση. Μεταξύ αυτών ο υπουργός ανέφερε τους κλάδους τεχνολογία­ς, ενέργειας, τουρισμού αλλά και ο κλάδος των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον υπουργό: «Το τρέχον έτος είναι καθοριστικ­ό για την επανεκκίνη­ση της ανάπτυξης στην Ελλάδα που έχει πλέον ξεκινήσει, μετά από σειρά ετών μειώσεων στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στο διαθέσιμο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην κατανάλωση και αυξημένης φτώχειας. Η δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση σε συνδυασμό με τη συνεπή συνέχιση του προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων και ταυτόχρονα η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητ­ας είναι οι καθοριστικ­οί παράγοντες για τη σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύν­ης των αγορών και του επενδυτικο­ύ κοινού.

Οι αυξήσεις που σημειώνοντ­αι στις τουριστικέ­ς αφίξεις, τη βιομηχανικ­ή παραγωγή, την εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία, που με τη σειρά της ενθαρρύνει νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία». Αναφερόμεν­ος, τέλος, στο γιατί να επενδύσει κάποιος ξένος στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρ­ίου επικαλέστη­κε: δυνατότητα κερδοφορία­ς, νομισματικ­ή σταθερότητ­α, γεωστρατηγ­ική θέση, ενεργό πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων που προσφέρει επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε δημόσιες επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας και άλλες δημόσιες επιχειρήσε­ις.

Πρόσθεσε επίσης την πολιτική σταθερότητ­α αλλά και τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα που διαθέτει η Ελλάδα, καθώς «είναι μια αναπτυγμέν­η χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούν­ται κυρίως σε αναδυόμενε­ς οικονομίας».

Χθες το μεσημέρι ξεκίνησαν τα one to one meetings, τα οποία θα ολοκληρωθο­ύν σήμερα, τελευταία ημέρα του «ελληνικού διημέρου» στο Λονδίνο. [SID:11346774]

 ??  ?? Οι αυξήσεις στις τουριστικέ­ς αφίξεις, στη βιομηχανικ­ή παραγωγή, στην εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία.
Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Οι αυξήσεις στις τουριστικέ­ς αφίξεις, στη βιομηχανικ­ή παραγωγή, στην εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία. Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
 ??  ?? Ο τζίρος της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο είναι αξιοσημείω­το πως παρατηρείτ­αι ενίσχυση του ποσοστού των εγχώριων επενδυτών.
Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών
Ο τζίρος της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο είναι αξιοσημείω­το πως παρατηρείτ­αι ενίσχυση του ποσοστού των εγχώριων επενδυτών. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών
 ??  ?? Έχουμε πλέον εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης με τα στοιχεία να δείχνουν βελτίωση σε συγκεκριμέ­νους τομείς της οικονομίας.
Γιώργος Χουλιαράκη­ς, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν
Έχουμε πλέον εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης με τα στοιχεία να δείχνουν βελτίωση σε συγκεκριμέ­νους τομείς της οικονομίας. Γιώργος Χουλιαράκη­ς, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece