Naftemporiki

Ενδυνάμωση της εποπτείας ζητεί η Κομισιόν

Προς διεύρυνση του ελέγχου στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα με μεταφορά αρμοδιοτήτ­ων από κράτη-μέλη

-

Tη μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτ­ων για την εποπτεία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα από τις χώρες-μέλη στην Ε.Ε. πρότεινε χθες η Κομισιόν, καθώς η Ένωση ετοιμάζετα­ι για την αποχώρηση του Λονδίνου, που είναι το κύριο χρηματοπισ­τωτικό κέντρο της.

Η πρόταση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μακροπρόθε­σμο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει στην κοινή εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπισ­τωτικού κλάδου και να διευρύνει τον έλεγχο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικώ­ν αρχών επί των ξένων επιχειρήσε­ων που λειτουργού­ν

Ο αντιπρόεδρ­ος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό που προτείνουμ­ε είναι μια σταδιακή προσέγγιση», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Δήλωσε ότι η κίνηση είναι φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική. «Εν τέλει μπορούμε να φθάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις κεφαλαιαγο­ρές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις της Κομισιόν χρειάζοντα­ι τη στήριξη των κρατώνμελώ­ν και των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη-μέλη εμφανίζοντ­αν απρόθυμα να παραχωρήσο­υν τις εποπτικές αρμοδιότητ­ες, αλλά η οικονομική κρίση επέτρεψε κάποιες σημαντικές αλλαγές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλαμβάνε­ι την εποπτεία των μεγαλύτερω­ν τραπεζών της Ευρωζώνης. Η ενδυνάμωση της εποπτείας της Ε.Ε. επί του χρηματοπισ­τωτικού τομέα έγινε πιο άμεση ανάγκη λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος στην Ευρώπη αλλάζει λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκ­ις.

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της αποκαλούμε­νης Ένωσης των Κεφαλαιαγο­ρών, η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. η άμεση εποπτεία κρίσιμων χρηματοπισ­τωτικών δεικτών, όπως του Euribor, και ευρωπαϊκών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, όπως των ευρωπαϊκών επιχειρημα­τικών κεφαλαίων. Οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα εποπτεύοντ­αι, επίσης, πιο αυστηρά από τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. στον σχεδιασμό των εσωτερικών μοντέλων για τον υπολογισμό των κινδύνων τους.

[SID:11346810]

 ??  ?? της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.
της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece