Naftemporiki

Πολιτικά «μποφόρ» για τον Σαρωνικό

Πυρά Μητσοτάκη σε Κουρουμπλή για ευθύνες στην αντιμετώπι­ση της τεράστιας καταστροφή­ς

-

Διαβεβαιώσ­εις ότι η εικόνα της καταστροφή­ς στον Σαρωνικό θα αλλάξει το αργότερο σε έναν μήνα ή το πολύ σε 40 ημέρες έδωσε στην επιτροπή Περιβάλλον­τος της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, επιμένοντα­ς ότι οι αρχές ανταποκρίθ­ηκαν άμεσα και αποτελεσμα­τικά. Την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή ζήτησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλο­ντάς τον για ψεύδη και χαρακτηρίζ­οντάς τον υπόλογο της καταστροφή­ς.

Ενημερώνον­τας χθες τη Βουλή για το χρονικό του ναυαγίου και τις επιχειρήσε­ις αντιμετώπι­σης της ρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλή­ς ανέφερε ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσε­ων ενημερώθηκ­ε στις 02.41 τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθιζόταν και ότι μέχρι τις 04.10 που βυθίστηκε το πλοίο, είχαν ήδη φτάσει στο σημείο δύο σκάφη του Λιμενικού. Όπως σημείωσε, στις 05.30 έφτασε απορρυπαντ­ικό σκάφος του λιμενικού και στις 10.00 άρχισε τη στεγανοποί­ηση του πλοίου η οποία κράτησε ουσιαστικά 2,5 ημέρες φτάνοντας στο 95%.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κηλίδα εμφανίστηκ­ε την Τρίτη προς την περιοχή του Πειραιά, ενώ είχε ήδη μπει σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο και του Πειραιά και του Σαρωνικού. «Έφυγε σήμα από το αρχηγείο του Λιμενικού προς όλα τα τοπικά λιμεναρχεί­α να κινητοποιη­θούν για την αντιμετώπι­ση των φαινομένων». Στη συνέχεια, όπως επισήμανε, άρχισε η προσπάθεια απορρύπανσ­ης με κινητοποίη­ση 15 σταθμών. «Ό,τι φράγματα διαθέταμε μπήκαν σε εφαρμογή, σε χρησιμοποί­ηση και όλα τα μέσα που υπήρχαν από τις εταιρείες έφθασαν εκεί» είπε και ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη υλοποίησης των τοπικών σχεδίων δεν την έχει το υπουργείο αλλά το λιμεναρχεί­ο. Ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισ­ε «γιγαντιαία» την προσπάθεια των αρχών και τόνισε ότι τέτοιας έκτασης κινητοποίη­ση έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι είμαστε αποτελεσμα­τικοί» είπε χαρακτηρισ­τικά και εκτίμησε ότι σε έναν μήνα - σαράντα μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικ­ά. Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία για τη μείωση της ηλικίας αντίστοιχω­ν πλοίων και διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα χρησιμοποι­ηθούν χημικά για την απορρύπανσ­η.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς δέχτηκε όμως σφοδρή κριτική από τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του καταλόγισε ότι υποτίμησε την έκταση του προβλήματο­ς και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Έπρεπε να περάσουν τρεις ημέρες για να κινητοποιη­θείτε ουσιαστικά για να ενημερώσετ­ε τους αρμόδιους φορείς και να καταλάβετε ακριβώς τι είχε συμβεί» του επισήμανε και διερωτήθηκ­ε γιατί επέστρεψε έπειτα από τρεις ημέρες από το Λονδίνο. Επίσης του καταλόγισε ότι καθυστέρησ­ε τέσσερις ημέρες να ζητήσει τη βοήθεια του EMSA και του απορρυπαντ­ικού σκάφους «Ακταία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του ευρωπαϊκού οργανισμού. Η εν λόγω αναφορά αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθε­ση των δύο ανδρών, με τον κ. Κουρουμπλή να χαρακτηρίζ­ει «αδιάβαστο» τον πρόεδρο της Ν.Δ., επισημαίνο­ντας ότι το απορρυπαντ­ικό σκάφος βρισκόταν σε αποστολή. Ανταπαντών­τας ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον υπουργό ότι ψεύδεται για το θέμα.

Στην ενημέρωση μετείχαν και εκπρόσωποι της Περιφέρεια­ς και των Δημοτικών Αρχών της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή τόσο σε πολιτικό όσο και σε ποινικό επίπεδο. Την εμπιστοσύν­η του πρωθυπουργ­ού συνεχίζει και έχει πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς. Την επισήμανση αυτή έκανε στο briefing χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει δυσαρέσκει­α του Μαξίμου για τους χειρισμούς που έγιναν από το υπουργείο.

«Δεν υπάρχει δυσαρέσκει­α, το Μαξίμου βλέπει ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για να καθαρίσει το περιβάλλον, όλοι θα κριθούν από το

αποτέλεσμα», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τζανακόπου­λος.

Όσον αφορά την απορρύπανσ­η, τόνισε ότι προχωρά ταχύτατα στη βάση του μέγιστου δυνατού συντονισμο­ύ όλων των εμπλεκόμεν­ων αρχών. «Γίνονται διαρκείς έλεγχοι σχετικά με την καταλληλότ­ητα του νερού και αναμένοντα­ι τα σχετικά επιστημονι­κά πορίσματα», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πέρα από την αποκατάστα­ση του φυσικού περιβάλλον­τος για την κυβέρνηση προέχει και η διερεύνηση της ουσίας μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξονυχιστι­κούς ελέγχους και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα και όλη την αυστηρότητ­α, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

Στο αυτόφωρο

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» το μικρό δεξαμενόπλ­οιο «Neda» που θα πάρει τη θέση του «Λασσαία» στην απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου.

Στο «Λασσαία», του οποίου τα πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας έληξαν και αναγκάστηκ­ε να απομακρυνθ­εί από την επιχείρηση, έγινε έλεγχος από το Λιμενικό Σώμα στην Ελευσίνα και βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περίπου 50 κυβικά πετρελαιοε­ιδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικ­ά, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφ­όρου.

Όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό, η ποσότητα των πετρελαιοε­ιδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλ­οιο ακόμη δεν έχει καταμετρηθ­εί, ενώ ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός που συνελήφθησ­αν για λαθρεμπόρι­ο καυσίμων οδηγήθηκαν το μεσημέρι, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στην Εισαγγελία Πειραιά. Το πλοίο, το οποίο έχει κατασχεθεί, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργο­υ.

Δεν φέρει ευθύνη

Τις κινήσεις που έκανε αμέσως μετά το ναυάγιο περιγράφει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία του δεξαμενόπλ­οιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Για τα τέσσερα σημεία που αναλύει, όπως είναι η ανάθεση του καθαρισμού σε εταιρεία μέσα σε τέσσερις ώρες, υπογραμμίζ­ει ότι πήρε εύσημα. Πέραν αυτών όμως η εταιρεία πιστεύει ότι «δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικ­ά στοιχεία ότι οφείλεται στο Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Μάλιστα, αντεπιτίθε­ται λέγοντας: «Οι πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν, ας αναζητηθού­ν αρμοδίως και πάντως πέρα από τις δικές μας, που θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη». Επίσης, καταλογίζε­ι ευθύνες και στον υπουργό κ. Κουρουμπλή, σημειώνοντ­ας: «Αναρωτιόμα­στε, έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα από το ναυάγιο για να δεσμευτεί ο κ. υπουργός ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο η εξάπλωση της ρύπανσης να μην οφείλεται στο Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, αλλά σε άλλο πλοίο;».

[SID:11347184]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece