Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις για παράπλευρε­ς απώλειες

-

«Μεγάλη υπολογίζετ­αι πως θα είναι και η οικονομική καταστροφή, μετά βεβαίως την οικολογική, από τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και τις ακτές της Αττικής από τη πετρελαιοκ­ηλίδα». Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος αναφέρει ότι: «Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, καθώς γεγονότα και εικόνες αποτελούν πλήγμα για την τουριστική και εμπορική κίνηση σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθ­εί σοβαρές παράπλευρε­ς απώλειες για τους επαγγελματ­ίες αλιείς της Ιχθυόσκαλα­ς και όλης

Mτης περιοχής του Αργοσαρωνι­κού, τους καταστηματ­άρχες Πειραϊκής, Αλίμου, Γλυφάδας, Βούλας μέχρι και Λαγονήσι, στον κλάδο του γιότινγκ, τον ελλιμενισμ­ό των γιοτ στις μαρίνες της περιοχής και βεβαίως στους ξενοδόχους της αποκαλούμε­νης “Αθηναϊκής Ριβιέρα” που δηλώνουν πρόωρες αποχωρήσει­ς και πως έχασαν τουλάχιστο­ν έναν επιπλέον τουριστικά παραγωγικό μήνα».

Όσον αφορά τις αποζημιώσε­ις, τονίζει ότι υπάρχει η επιλογή του IOPC του Διεθνούς Κεφαλαίου Αποζημίωση­ς Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο, το οποίο καλύπτει ιδιώτες αλλά και δήμους που θα προσκομίσο­υν συγκεκριμέ­να παραστατικ­ά. Το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθ­εί στο ταμείο του IOPC για την Ελλάδα είναι 900 εκατ. ευρώ.

Χάραξη ασφαλών πλόων

Πρόταση για τη χάραξη συγκεκριμέ­νων ασφαλών πλόων πετρελαιοφ­όρων κατέθεσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ν. «Η ανάγκη χάραξης συγκεκριμέ­νων ασφαλών πλόων πετρελαιοφ­όρων διερχόμενω­ν πλοίων από το Αιγαίο είναι αναγκαία προκειμένο­υ να μειωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενο­υ ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece