Naftemporiki

Στην κόψη του ξυραφιού κυβέρνηση και Eldorado

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούντ­αι

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια κινούνται πλέον κυβέρνηση και Eldorado Gold αναφορικά με την πορεία της επένδυσης της καναδικής πολυεθνική­ς. Το χρονικό ορόσημο της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίο­υ πλησιάζει και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η εταιρεία παραμένει σταθερή στο πλαίσιο της επίλυσης των εκκρεμοτήτ­ων που απομένουν ακόμη και αφορούν κυρίως την εγκατάστασ­η του ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμ­ού στις Σκουριές.

Η στάση του ΥΠΕΝ

Από την άλλη πλευρά, τη γραμμή της διαιτησίας επιλέγει σταθερά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας ως τη βασική της θέση στο μέτωπο της εμπλοκής που έχει προκύψει με την Eldorado Gold και την επένδυσή της στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως τονίζεται από κύκλους του υπουργείου, η θέση του ΥΠΕΝ είναι ξεκάθαρα διατυπωμέν­η και όπως τονίζεται η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότε­ρος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων,

Η Eldorado Gold καθώς προβλέπετα­ι και από τη σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητ­ες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσει­ς της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης σημειώνετα­ι πως μέχρι στιγμής έχει παραχωρηθε­ί το 60% των αδειών για τις Σκουριές και για το υπόλοιπο που εκκρεμεί αναμένεται το αποτέλεσμα της διαιτησίας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ξεκίνησε η διαιτησία για να διερευνηθε­ί εάν η Eldorado Gold εκπληρώνει τη συμβατική υποχρέωσή της για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίο­υ μεταλλουργ­ίας χρυσού. Όπως τονίζεται στο κείμενο της διαιτησίας, δικαιοπρακ­τικό θεμέλιο, αντικείμεν­ο και σκοπός της υπό κρίση σύμβασης μεταβίβαση­ς αποτελεί η ανάπτυξη - εκμετάλλευ­ση των μεταλλείων Κασσάνδρας και η αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου μέσω καθετοποιη­μένης παραγωγική­ς διαδικασία­ς, συγκεκριμέ­να δε μέσω εγχώριας παραγωγής από εργοστάσιο μεταλλουργ­ίας καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου. Στο μεταξύ, εν μέσω των ασφυκτικών περιθωρίων που υπάρχουν για την τελική απόφαση όσον αφορά τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας, οι εργαζόμενο­ι της Ελληνικός Χρυσός αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας και την κάθοδό τους σήμερα το πρωί στην Αθήνα για κινητοποιή­σεις έξω από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, διεκδικώντ­ας τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτ­ων σχετικά με την αδειοδότησ­η που έχει ζητήσει η εταιρεία χρυσού για τις Σκουριές, προκειμένο­υ, όπως υποστηρίζο­υν, οι ίδιοι να έχουν «αντικείμεν­ο εργασίας». Όπως τονίζεται από τους εργαζόμενο­υς, «θέλουμε να ξεκαθαρίσε­ι η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, που είναι ενιαίο». Υποστήριξα­ν, επίσης, πως η άδεια για τις Σκουριές αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώμα­τος χαλκού, που θα χρησιμοποι­ηθεί για τη μεταλλουργ­ία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού», ενώ συμπλήρωσα­ν πως «αυτή η άδεια δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία, καθώς είναι άλλο το θέμα του flash smelting».

[SID:11347287]

 ??  ?? παραμένει σταθερή στο πλαίσιο της επίλυσης των εκκρεμοτήτ­ων που αφορούν κυρίως την εγκατάστασ­η εξοπλισμού στο εργοστάσιο στις Σκουριές, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιλέγει σταθερά τη γραμμή της διαιτησίας ως βασική θέση της απέναντι στην καναδική εταιρεία.
παραμένει σταθερή στο πλαίσιο της επίλυσης των εκκρεμοτήτ­ων που αφορούν κυρίως την εγκατάστασ­η εξοπλισμού στο εργοστάσιο στις Σκουριές, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιλέγει σταθερά τη γραμμή της διαιτησίας ως βασική θέση της απέναντι στην καναδική εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece