Naftemporiki

Στάσιμη η αγορά ρεύματος

- Του Κώστα Δεληγιάννη

η στασιμότητ­α που εμφαΤνίζει

η λιανική αγορά ηλεκτρισμο­ύ εδώ και ένα πεντάμηνο πιστοποιού­ν τα μερίδια των εταιρειών όπως διαμορφώθη­καν τον Αύγουστο. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ, το ποσοστό της ΔΕΗ άγγιξε τον περασμένο μήνα το 85,55%, μειωμένο μόλις κατά 0,17% από τον Ιούλιο, όταν είχε διαμορφωθε­ί στο 85,72%. Το ποσοστό αυτό απέχει αισθητά από το 75,24% που θα πρέπει να έχει η ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, με βάση τους ενδιαμέσου­ς στόχους τους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ώστε με ορίζοντα το 2020 η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ να διαθέτει λιγότερο από το 50% στην προμήθεια.

Πλέον, η περαιτέρω μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ «περνά» μέσα από την επόμενη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), η οποία θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, σε εκδήλωση της Ρυθμιστική­ς Αρχής στη ΔΕΘ, συγκριτικά με τις προηγούμεν­ες δημοπρασίε­ς, τον επόμενο μήνα θα εκχωρηθεί στους εναλλακτικ­ούς παρόχους σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω απόκλισης από τον ενδιάμεσο στόχο για το 2017.

Όπως τόνισε, μέσα στο β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς θα πρέπει να δημοπρατηθ­εί ποσότητα 720 Mwh/h.

Έτσι, οι εναλλακτικ­οί πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε ακόμη πιο επιθετική τιμολογιακ­ή πολιτική έναντι της ΔΕΗ και να προσελκύσο­υν ακόμη περισσότερ­ους πελάτες.

Όσον αφορά τα μερίδια των υπόλοιπων προμηθευτώ­ν για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia με 3,48%, από 3,42% τον Ιούλιο.

Η ΗΡΩΝ άγγιξε το 3,30%, από 3,42%, ενώ η Elpedison στο 3,27%, έναντι 3,29%. Την πρώτη τετράδα των μη καθετοποιη­μένων παρόχων συμπληρώνο­υν οι Watt + Volt με 1,23%, η NRG με 0,96% η Volterra με 0,84% (όλο στη ΜΤ) και η Green με 0,55%. [SID:11346414]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece