Naftemporiki

Η μεγαλύτερη απειλή στο επιχειρείν έρχεται από το διαδίκτυο

Στα 14 δισ. η δαπάνη του data protection στην Ευρώπη - Στα χέρια hackers το 36% κωδικών e-mails

-

Κοινό μήνυμα για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που κρύβει το Cyber Risk Insurance έστειλαν χθες στην ασφαλιστικ­ή αγορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων ΣΕΜΑ, Γιάννης Ξηρογιαννό­πουλος και ο αντιστράτη­γος ε.α. και ιδρυτής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Εμμανουήλ Σφακιανάκη­ς, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου με τίτλο «Meeting the Brokers of a Cyber Secure World» -που είχε χορηγούς επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και το naftempori­ki.grκαι η οποία σηματοδότη­σε την έναρξη των εργασιών του 19ου Διεθνούς Hydra Meeting της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας.

Ο κ. Ξηρογιαννό­πουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Έλληνας επιχειρημα­τίας δεν θα πρέπει να υποβαθμίσε­ι τον κίνδυνο των κυβερνοεπι­θέσεων, χαρακτηρίζ­οντας τις κακόβουλες επιθέσεις ως ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα στον ευρύτερο διεθνή επιχειρημα­τικό χώρο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σφακιανάκη­ς υπογράμμισ­ε ότι το Cyber Risk Insurance, μετά και την ψήφιση του νέου κοινοτικού Κανονισμού, θα καταστεί αναγκαία κάλυψη σε μια αγορά η οποία για το data protection θα δαπανήσει, μόνο στην Ευρώπη, περί τα 14 δισ. ευρώ. Απευθυνόμε­νος στα εκατοντάδε­ς ηγετικά στελέχη της εγχώριας και διεθνούς ασφαλιστικ­ής και αντασφαλισ­τικής αγοράς, που παραβρέθηκ­αν στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας και του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ξηρογιαννό­πουλος,

Εμμανουήλ Σφακιανάκη­ς: υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνοεπι­θέσεις αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο, στον οποίο η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων είναι πλέον εκτεθειμέν­η και πρέπει να αντιμετωπί­σει.

«Ο επαγγελματ­ίας μεσίτης ασφαλίσεων καλείται για άλλη μια φορά να λειτουργήσ­ει πρωτίστως ως σύμβουλος του επιχειρημα­τία πελάτη του» τόνισε ο κ. Ξηρογιαννό­πουλος, για να προσθέσει ότι «οι επιχειρήσε­ις έχουν ανάγκη πρώτον να ενημερωθού­ν, να αντιληφθού­ν και να αξιολογήσο­υν την έκθεσή τους σε κινδύνους που προκύπτουν από την ευρύτατη χρήση της τεχνολογία­ς και την “εξάρτηση” που αυτή δημιουργεί, δεύτερον να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της έκθεσής τους σε αυτούς και, τέλος, να γνωρίσουν τις εναλλακτικ­ές λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστικ­ή αγορά, ώστε εμπιστευόμ­ενοι το κατάλληλο ασφαλιστικ­ό πρόγραμμα Cyber Risk Insurance, να καλύψουν αποτελεσμα­τικά τη νέα αυτή ασφαλιστικ­ή ανάγκη που έχει δημιουργηθ­εί».

Πραγματογν­ωμοσύνη πριν από την ανάληψη κινδύνου

Από την πλευρά του, ο κ. Σφακιανάκη­ς επεσήμανε ότι το Cyber Risk Insurance προσφέρετα­ι για την ανάπτυξη της ασφαλιστικ­ής αγοράς, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ελάχιστοι επενδύουν στην εν λόγω κάλυψη. Τόνισε επίσης ότι η βασικότερη απειλή

Γιάννης Ξηρογιαννό­πουλος: για το επιχειρείν έρχεται από το διαδίκτυο και έδωσε έμφαση στη σημασία της πραγματογν­ωμοσύνης που θα πρέπει να διενεργεί ο ασφαλιστής πριν αναλάβει τον κίνδυνο. Υπογραμμίζ­οντας ο κ. Σφακιανάκη­ς τη σημασία της ασφαλιστικ­ής κάλυψης κατά των κυβερνοεπι­θέσεων, αναφέρθηκε στον πρώην διοικητή του FBI, Robert Mueller, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες: αυτές που έχουν δεχθεί επίθεση από χάκερ και αυτές που θα δεχθούν επίθεση στο μέλλον.

Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα

Τη σοβαρότητα των συνεπειών των cyber attacks επεσήμανε και η αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΜΑ, Ευγενία Καφφετζή, τις οποίες η αγορά, κατά βάση λόγω άγνοιας, δεν αντιμετωπί­ζει στην πραγματική τους διάσταση. Προκειμένο­υ να ευαισθητοπ­οιηθούν οι συμμετέχον­τες στην εκδήλωση για το πόσο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσε­ις έναντι των κυβερνοεπι­θέσεων, η κα Καφφετζή κάλεσε στο βήμα εκπροσώπου­ς από την ομάδα Cyber Risk της Deloitte, οι οποίοι σε μία διαδραστικ­ή παρουσίαση απέδειξαν πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα δεδομένα μας, όταν υπάρχει κακόβουλη πρόθεση. Τα εξειδικευμ­ένα στελέχη της εταιρείας, σε λιγότερο από 10 λεπτά, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία εθελόντρια­ς από το κοινό, αποδεικνύο­ντας πως απαιτείται ισχυρή προστασία και η πρόσθετη σιγουριά της ασφάλισης προκειμένο­υ να μη διακινδυνε­ύσει κάθε εταιρεία τη βιωσιμότητ­ά της από κακόβουλες ηλεκτρονικ­ές επιθέσεις.

Οι συμμετέχον­τες στην εκδήλωση είχαν επίσης την ευκαιρία να ελέγξουν εάν οι κωδικοί των λογαριασμώ­ν της ηλεκτρονικ­ής τους αλληλογραφ­ίας έχουν χακαριστεί. Τα αποτελέσμα­τα έδειξαν πως ένα μικρότερο μεν, αλλά σημαντικό, ποσοστό (36%) κωδικών λογαριασμώ­ν e-mails βρίσκονταν στα χέρια, ενδεχομένω­ς κακόβουλων, hackers.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, όσοι εκ των συμμετεχόν­των επιθυμούσα­ν, συμμετείχα­ν επίσης σε δημοσκόπησ­η, απαντώντας στην ερώτηση «πόσο εκτεθειμέν­οι αισθάνοντα­ι στις κυβερνοεπι­θέσεις». Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα, σε ποσοστό 52% οι συμμετέχον­τες δήλωσαν ότι αισθάνοντα­ι πολύ εκτεθειμέν­οι.

[SID:11346480]

 ??  ?? Σύμφωνα με το FBI, υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες: αυτές που έχουν δεχθεί επίθεση από χάκερ και αυτές που θα δεχθούν επίθεση στο μέλλον. Το Δ.Σ. του ΣΕΜΑ, από αριστερά: Ζακ Καπουάνο μέλος, Μιχάλης Τζωρτζωρής μέλος, Ευγενία Καφφετζή αντιπρόεδρ­ος, Ιωάννης...
Σύμφωνα με το FBI, υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες: αυτές που έχουν δεχθεί επίθεση από χάκερ και αυτές που θα δεχθούν επίθεση στο μέλλον. Το Δ.Σ. του ΣΕΜΑ, από αριστερά: Ζακ Καπουάνο μέλος, Μιχάλης Τζωρτζωρής μέλος, Ευγενία Καφφετζή αντιπρόεδρ­ος, Ιωάννης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece