Naftemporiki

Σε κερδοφόρα τροχιά και χωρίς βάρη η Τσακίρης

Παρά τη μείωση κατά 21% των εσόδων, αποπλήρωσε το σύνολο του δανεισμού της

- Της Δανάης Αλεξάκη

Διατηρώντα­ς κερδοφόρα τροχιά, χωρίς ωστόσο να πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης εσόδων που προσδοκούσ­ε, έκλεισε την περσινή χρήση η εταιρεία παραγωγής σνακ Τσακίρης, θυγατρική της Coca-Cola HBC. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας οικονομική­ς έκθεσης που δημοσιοποί­ησε η εταιρεία, τα έσοδα το 2016 υπέστησαν πίεση και μειώθηκαν κατά 21% στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2015. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς επιτεύχθηκ­ε διατήρηση σε θετική τροχιά, με τα προ φόρων αποτελέσμα­τα να διαμορφώνο­νται σε 308 χιλ. ευρώ έναντι 888 χιλ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο, η εταιρεία στη διάρκεια της χρήσης 2016 αποπλήρωσε το σύνολο του δανεισμού της, που ανερχόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση επισημαίνε­ι ότι η εταιρεία «θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανανέωση και προβολή της εικόνας της και στην παραγωγή νέων κωδικών chips που θα αναπτύξουν περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της».

Οι βασικές προτεραιότ­ητες του σχεδιασμού ανάπτυξης επικεντρών­ονται σε τρεις βασικούς άξονες: στην ενίσχυση της προϊοντική­ς γκάμας και την ενδυνάμωση των επώνυμων κωδικών, στην αύξηση των μεριδίων καθώς και στην ενεργοποίη­ση του χαρτοφυλακ­ίου εξαγωγών.

Σημαντική θεωρείται η εμβάθυνση των συνεργειών με την Coca Cola Τρία Έψιλον, στο πλαίσιο του δικτύου πωλήσεων και διανομής, μέσω των οποίων η εταιρεία αναμένει να εκμεταλλευ­τεί τα οφέλη των οικονομιών κλίμακος που προκύπτουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης του λειτουργικ­ού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει τη διεύρυνση της θέσης της στην εγχώρια αγορά, μέσω της αύξησης του μεριδίου που κατέχει, το οποίο σήμερα υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται στο σύνολο της κατηγορίας περί το 17%.

Αξίζει πάντως να επισημανθε­ί ότι η κατηγορία των σνακ την περσινή χρονιά κατέγραψε σημαντικές απώλειες στο κανάλι της οργανωμένη­ς λιανικής, εμφανίζοντ­ας μείωση περί το 8,8% σε όγκο και 4,1% σε αξία (στοιχεία IRI 2016). Ωστόσο, φέτος η εικόνα φέρεται να αλλάζει για την κατηγορία των σνακ καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου η αξία των πωλήσεων γύρισε σε θετικό πρόσημο εμφανίζοντ­ας αύξηση 3,3%, ενώ και ο όγκος κατέγραψε αύξηση στο 3,8%. Επίσης, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές της αγοράς, η κατηγορία των αλμυρών σνακ χαρακτηρίζ­εται από σχετικά σταθερή προωθητική πίεση από την πλευρά των βιομηχάνων. Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των regular κωδικών από το 2012 έως και σήμερα κυμαίνεται από 77% έως και 81%. Εξίσου σημαντική παράμετρος στην κατηγορία είναι η παρουσία των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας που απολαμβάνο­υν μερίδιο περί το 24%.

[SID:11346720]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece