Naftemporiki

Προσαρμογή σε μικρότερα μεγέθη

Η κρίση επηρεάζει τις κατασκευές

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

ε μεγέθη σημαντικά χαμηλόΣτερ­α

από αυτά των προηγουμέν­ων ετών καλείται να προσαρμοστ­εί ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τικός όμιλος της χώρας, Ελλάκτωρ. Σύμφωνα και με την παρουσίαση του ομίλου, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 12ου Ετήσιου Ελληνικού Roadshow του Χρηματιστη­ρίου, το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της κατασκευής έχει διαμορφωθε­ί σε 2,161 δισ. ευρώ (συν 230 εκατ. ευρώ συμβάσεις που δεν έχουν υπογραφεί) όταν το 2014 ήταν στα 3,777 δις. ευρώ (με συμβάσεις προς υπογραφή ύψους 618 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ στην εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση αναφέρεται στην εξέλιξη του ανεκτέλεστ­ου αποδίδοντά­ς την στην καθυστέρησ­η δημοπράτησ­ης νέων κατασκευασ­τικών έργων στην Ελλάδα (δημοσίων έργων ή και έργων παραχώρηση­ς) αλλά και στις χώρες που δραστηριοπ­οιείται η Άκτωρ (η θυγατρική για την κατασκευή) η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την αναπλήρωση του κατασκευασ­τικού ανεκτέλεστ­ου της εταιρείας, ενώ επισημαίνε­ι ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τα μελλοντικά έσοδα του ομίλου.

Επιστροφή σε μεγαλύτερο ανεκτέλεστ­ο το προσεχές χρονικό διάστημα δεν διαφαίνετα­ι μιας και το μοναδικό μεγάλο έργο που πρόκειται να ανατεθεί είναι η επέκταση του μετρό της Αθήνας και στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχου­ν ακόμα 3 κοινοπραξί­ες. Στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης στο μεταξύ η δραστηριοπ­οίηση στο εξωτερικό για τις ελληνικές εταιρείες έχει καταστεί δυσκολότερ­η, δεδομένων των προβλημάτω­ν στο τραπεζικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά το 55% του σημερινού ανεκτέλεστ­ου της Ελλάκτωρ είναι από έργα στο εξωτερικό.

Η όλη πορεία του ομίλου θα επηρεαστεί και από το κατά πόσον θα βρεθούν οι εσωτερικές ισορροπίες σε επίπεδο μετόχων, καθώς και από την ανάπτυξη που δύναται να έχει στους υπόλοιπους τομείς που δραστηριοπ­οιείται.

Μεταξύ άλλων, προοπτική ανάπτυξης υπάρχει στους τομείς του περιβάλλον­τος και της ενέργειας. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ για την διαχείριση των απορριμμάτ­ων Ηλέκτωρ έχει εκτελέσει το πρώτο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στη Δυτική Μακεδονία, δραστηριοπ­οιείται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία, ενώ διερευνά πιθανή είσοδό της στις αγορές της Τουρκίας, της Κίνας των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Επίσης, η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την κατασκευή φωτοβολταϊ­κών πάρκων στη Χιλή, τη Βραζιλία και την Αγγλία, ενώ επεκτείνετ­αι και στην κατασκευή (EPC) αιολικών πάρκων συμμετέχον­τας σε διαγωνισμο­ύς για νέα έργα στην Ελλάδα, Βραζιλία, Χιλή και πρόκειται να δραστηριοπ­οιηθεί σε Αργεντινή και Αυστραλία. [SID:11346966]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece