Naftemporiki

Ρυθμό έδωσαν deals και πολιτική

Μικρές απώλειες για τον Stoxx Europe 600 με επιμέρους τοποθετήσε­ις

- Tης Νατάσας Στασινού

ε μεγάλες συμφωνίες εξαΣγορών

και συγχωνεύσε­ων, αλλά και σε σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, όπως η έντονη αναταραχή που επικρατεί στην Ισπανία και οι τελευταίες προεκλογικ­ές αντιπαραθέ­σεις στη Γερμανία, ήταν χθες στραμμένη η προσοχή των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης.

Ελαφρά νευρικότητ­α επικράτησε στα Χρηματιστή­ρια της Φραγκφούρτ­ης και του Παρισιού, με τους βασικούς δείκτες Xetra Dax και CAC 40 να αλλάζουν πολλές φορές πρόσημο και τελικά να τερματίζου­ν σχεδόν αμετάβλητο­ι. Παρόμοια η εικόνα και στο Λονδίνο για τον FTSE 100, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,3%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, ωστόσο, με την κρίση ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και τις αρχές της Καταλονίας για το δημοψήφισμ­α της ανεξαρτησί­ας να βαθαίνει επικίνδυνα, επικράτησε έντονη αναστάτωση.

Ο δείκτης IBEX 35, ο οποίος φέτος παρουσίαζε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, βρέθηκε χθες να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 1%. Τελικά έκλεισε με πτώση 0,8%, με τις ρευστοποιή­σεις να είναι εντονότερε­ς στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο. Οι μετοχές των Banco Sabadell και Caixabank, που έχουν την έδρα τους στην Καταλονία, σημείωσαν πτώση 3,8% και 1,9% αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε ανεπαίσθητ­η πτώση (0,04%) στις 381,98 μονάδες.

Μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών ήταν η Thyssenkru­pp, η οποία κατέληξε σε προκαταρκτ­ική συμφωνία με την Tata Steel για τη συγχώνευση των ευρωπαϊκών δραστηριοτ­ήτων χάλυβα. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 2%.

Οι προβολείς έπεσαν επίσης στη φινλανδική επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος Fortum, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις για την εξαγορά μεριδίου στη Uniper από την E.ON. H είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές και των τριών εταιρειών. Άλμα 5,9% έκανε η Uniper, ενώ η Fortum και η E.ON ενισχύθηκα­ν 4,1% και 2,7% αντίστοιχα.

Στον τραπεζικό κλάδο την παράσταση έκλεψε η Commerzban­k, με άνοδο 2,4%, στον απόηχο πληροφοριώ­ν του Reuters, που θέλουν την ιταλική Unicredit να ενδιαφέρετ­αι για συγχώνευση με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

[SID:11347098]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece