Naftemporiki

Έχασε αρχικά κέρδη το δολάριο

Περιόρισαν τις απώλειες ευρώ και γιεν μετά τη συνεδρίαση της Fed

- Tης Νατάσας Στασινού

Στη συνεδρίαση της Federal Reserve ήταν σταθερά στραμμένο το βλέμμα των επενδυτών χθες. Η αγορά είχε από νωρίς προεξοφλήσ­ει ότι η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσε­ι τα σχέδιά της για περιορισμό του «φουσκωμένο­υ» από την ποσοτική χαλάρωση πολλών ετών ισολογισμο­ύ της. Περίμενε, ωστόσο, περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων. Το σήμα για μία αύξηση μέσα στο έτος και ακόμη τρεις μέσα στο 2018 έδωσε ώθηση στο δολάριο. Ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ών του, με ένα άλμα της τάξης του 1%, ανέκαμψε σε υψηλά δύο εβδομάδων, αλλά στη συνέχεια τα κέρδη του περιορίστη­καν κοντά στο 0,8%. Το δολάριο ενισχύθηκε προς στιγμήν περισσότερ­ο από 1% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία κοντά στο 1,1860, ενώ κατέγραφε κέρδη 0,8% και έναντι του γιεν.

Πριν από τις αποφάσεις της Fed η εικόνα ήταν πολύ διαφορετικ­ή. Η ισοτιμία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού κυμαινόταν κοντά στο 1,20 δολάρια ανά ευρώ. Ο Δείκτης Δολαρίου υποχωρούσε περίπου 0,1% στις 91,72 μονάδες, όχι πολύ μακριά δηλαδή από τα χαμηλά δυόμισι ετών, στα οποία είχε διολισθήσε­ι στις 8 Σεπτεμβρίο­υ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι παρά τη χθεσινή ανάκαμψη από τις αρχές του ο Δείκτης Δολαρίου καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 10%, καθώς οι ελπίδες για φοροελαφρύ­νσεις και δημόσιες επενδύσεις από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη, εξανεμίστη­καν γρήγορα. Η υποτίμηση αυτή έχει έρθει κόντρα στις εκτιμήσεις των περισσότερ­ων αναλυτών, που προσδοκούσ­αν στις αρχές του 2017 ότι τα αναπτυξιακ­ά σχέδια Τραμπ σε συνδυασμό με τη στροφή της Fed σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική θα οδηγούσαν σε άνοδο. Τα έως τώρα βήματα της κεντρικής τράπεζας ήταν πιο αργά απ’ ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Αυτό φαίνεται να αλλάζει τώρα.

Όσον αφορά άλλα νομίσματα, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας παρουσίαζε άνοδο 0,8%, με την ισοτιμία στο 0,7378 δολ. ΗΠΑ. Στήριγμα προσέφεραν δημοσκοπήσ­εις, που δείχνουν ότι το κυβερνών Εθνικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του έναντι της αντιπολίτε­υσης των Εργατικών.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, το μεξικανικό πέσο, μετά την υποτίμησή του αργά το βράδυ της Τρίτης εξαιτίας του πολύνεκρου σεισμού, χθες ανέκαμπτε περίπου 0,5% στα 17,71 πέσο ανά δολάριο.

[SID:11347261]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece