Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Εν αναμονή των ανακοινώσε­ων της Fed από τους επενδυτές

- Της Έφης Τριήρη

Καθοδικές τάσεις επικράτησα­ν και χθες στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τους επενδυτές να περιμένουν το ανακοινωθέ­ν από τη Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ τη διήμερη συνεδρίασή της.

Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν η Fed θα δώσει σήμα ότι θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρούνται σημαντικές και για τις προοπτικές της νομισματικ­ής πολιτικής στην Ευρωζώνη, εφόσον μία αναφορά για αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ωθήσει σε άνοδο το δολάριο έναντι του ευρώ.

Και η όποια εξασθένηση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, το οποίο έχει ενισχυθεί 14% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προωθήσει τα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ισχυρό ευρώ, που υπονομεύει τον πληθωρισμό, ρίχνει σκιά στην προοπτική περιορισμο­ύ του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Το ευρώ παραμένει ισχυρό και αυτό δεν κάνει ευκολότερα τα πράγματα για την ΕΚΤ. Εάν όμως προχωρήσου­με ένα βήμα πιο κοντά σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αυτό θα έδιδε ώθηση στο δολάριο και έτσι η εξασθένηση του ευρώ θα διευκόλυνε το έργο της ΕΚΤ και θα άνοιγε το δρόμο για τη λήξη του προγράμματ­ος», εκτιμά στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k.

Από μία έως δύο μονάδες βάσης μειώθηκαν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με την αντίστοιχη του γερμανικού 10ετούς να διαμορφώνε­ται στο 0,44%.

Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση των μακράς διάρκειας γερμανικών κρατικών ομολόγων, μετά τη δημοπρασία 30ετούς στη Γερμανία.

Η απόδοση του 30ετούς στη δευτερογεν­ή αγορά διαμορφώθη­κε στο 1,23%.

Τα ισπανικά ομόλογα παρουσίασα­ν τη χειρότερη επίδοση εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α της Καταλονίας.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,46%, ενώ το spread με το γερμανικό διευρύνθηκ­ε στις 103 από 99 μονάδες βάσης.

Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015, στο 2,387%.

Η Πορτογαλία άντλησε χθες 1,75 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας έξι και 12 μηνών, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και πάλι στο 5,5%.

[SID:11347235]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece