Naftemporiki

Σήμα Fed για αύξηση των επιτοκίων στο 1,25% έως 1,5%

Σταδιακός περιορισμό­ς του ισολογισμο­ύ

- Της Νατάσας Στασινού

Ακόμη ένα αποφασιστι­κό βήμα για την επιστροφή της σε πιο ομαλή νομισματικ­ή πολιτική κάνει η Federal Reserve. Ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να «μαζεύει» τον ισολογισμό της, ο οποίος ύστερα από τρεις άκρως γενναιόδωρ­ους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπι­ση της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης του 2008-09 είχε εκτιναχθεί στα 4,5 τρισ. δολάρια. Θα αρχίσει με μειώσεις 10 δισ. δολαρίων μηνιαίως, οι οποίες και αφορούν τα ομόλογα, που ωριμάζουν και επανεπενδύ­ονται. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα έδωσε σήμα για μία αύξηση, που θα φέρει το επιτόκιο στο εύρος του 1,25% με 1,50% έως το τέλος του έτους, αλλά και τρεις ακόμη επιτοκιακέ­ς αυξήσεις μέσα στο 2018.

Στη σχετική ανακοίνωση έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους τυφώνες, που σάρωσαν πολλές περιοχές των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω τους τεράστια καταστροφή. Εκτιμάται ότι ο αντίκτυπός τους θα είναι σοβαρός, αλλά βραχυπρόθε­σμος. Η επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς, σημείωσε πως υπολογίζετ­αι ότι το τρίτο τρίμηνο υπήρξε σημαντική επιβράδυνσ­η της οικονομίας εξαιτίας των τυφώνων. Όσον αφορά τον πληθωρισμό παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχουν δυνάμεις, που τον διατηρούν υπό πίεση, προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι αυτές είναι συγκυριακέ­ς. Διαβεβαίωσ­ε τέλος ότι ο περιορισμό­ς του ισολογισμο­ύ θα είναι «σταδιακός και προβλέψιμο­ς».

Θετικά νέα στη Βρετανία

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, τα απροσδόκητ­α θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι τραπεζίτες θα πρέπει, ωστόσο, να ζυγίσουν και την προειδοποί­ηση του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, ότι την επόμενη χρονιά η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσε­ι τους βραδύτερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, εξαιτίας του Brexit.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,% σε σχέση με τον Ιούλιο

Η επικεφαλής και κατά 2,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, υπερβαίνον­τας με άνεση τον πήχη των προσδοκιών. Στον απόηχο των στοιχείων αναλυτές της HSBC ανέφεραν ότι οι πιθανότητε­ς για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 2 Νοεμβρίου, έχουν αυξηθεί στο 65%. Θα είναι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση στη Βρετανία εδώ και μία δεκαετία.

Μερίδα αναλυτών ανησυχεί ότι η στροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,6% φέτος και μόλις 1% το 2018, στη χειρότερη επίδοσή της από την ύφεση του 2009.

Θολό παραμένει το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς καταγράφον­ται έντονες διαφωνίες στους κόλπους του διοικητικο­ύ συμβουλίου σχετικά με το πότε θα πρέπει να αποσυρθεί η ποσοτική χαλάρωση. Χθες ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, σχολίασε ότι τα 12 τρίμηνα ανάπτυξης για την Ευρωζώνη των 19 κρατώνμελώ­ν σημαίνουν ότι η «βασική λογική πίσω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν υπάρχει πια». Πληροφορίε­ς θέλουν άλλα μέλη να επιμένουν σε επέκταση του προγράμματ­ος πέραν του τρέχοντος έτους. Μένει να φανεί εάν οι διαφωνίες θα έχουν ξεπεραστεί έως τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

[SID:11346969]

 ??  ?? της FED, Τζάνετ Γέλεν, στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως υπολογίζετ­αι ότι το τρίτο τρίμηνο υπήρξε σημαντική επιβράδυνσ­η της οικονομίας εξαιτίας των τυφώνων.
της FED, Τζάνετ Γέλεν, στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως υπολογίζετ­αι ότι το τρίτο τρίμηνο υπήρξε σημαντική επιβράδυνσ­η της οικονομίας εξαιτίας των τυφώνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece