Naftemporiki

Μεγαλύτερο­ς παγκόσμιος κίνδυνος η ανεργία

Δημοσιονομ­ικές κρίσεις και κρατική διακυβέρνη­ση στις κορυφαίες απειλές, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη

-

ανεργία αναδεικνύε­ται πλέHον

στον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τις επιχειρήσε­ις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ (WEF) με συμμετοχή 12.411 κορυφαίων εκπροσώπων από τον επιχειρείν από 136 χώρες. Τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσε­ων θεωρούν την ανεργία ή ακόμη και την υποαπασχόλ­ηση ως τον κορυφαίο κίνδυνο για την επόμενη δεκαετία, ενώ στη λίστα των κινδύνων ακολουθούν οι δημοσιονομ­ικές κρίσεις και η αποτυχία κρατικής διακυβέρνη­σης. «Οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι και τα γεγονότα έχουν δημιουργήσ­ει αβεβαιότητ­ες οι οποίες με τη σειρά τους εγείρουν ερωτήματα για το πώς θα διατηρηθού­ν οι αντοχές και η σταθερότητ­α σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς», εκτιμούν αναλυτές.

Στην τέταρτη θέση στη λίστα με τους κινδύνους βρίσκεται μία πιθανή κρίση στις τιμές ενέργειας, ενώ ακολουθούν η κοινωνική αστάθεια, οι πτωχεύσεις χρηματοπισ­τωτικών οργανισμών, οι κυβερνοεπι­θέσεις, οι τοπικές διενέξεις και οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Για τις επιχειρήσε­ις στη Β. Αμερική, την Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι οι κυβερνοεπι­θέσεις και οι φούσκες ενεργητικο­ύ. Το γεγονός ότι οι δύο βασικοί κίνδυνοι παγκοσμίως θεωρούνται η ανεργία και οι δημοσιονομ­ικές κρίσεις σημαίνει ότι εκδηλώνοντ­αι ολοένα και μεγαλύτερε­ς ανησυχίες για τις στρατηγικέ­ς ανάπτυξης και τη σταθερότητ­α των επενδύσεων. Η ανεργία θεωρείται το βασικό σημείο ανησυχίας στην Ευρώπη, στη Ν. Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ οι δημοσιονομ­ικές κρίσεις απασχολούν τα μέγιστα τις επιχειρήσε­ις σε Ευρασία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσει­ς δυσκολεύον­ται να ανταποκριθ­ούν στις προεκλογικ­ές οικονομικέ­ς ατζέντες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς είναι «βουτηγμένε­ς» σε σκάνδαλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί και μεγάλη έκπληξη η αποτυχία διακυβέρνη­σης και η κοινωνική αναταραχή. Τα ανώτατα επιχειρημα­τικά στελέχη σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία και Ελβετία εκδηλώνουν έντονη ανησυχία για το κυβερνοέγκ­λημα και τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Επίσης, σε χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία η αποτυχία σωστής διακυβέρνη­σης από εθνικές κυβερνήσει­ς, η ανεργία και η κοινωνική αναταραχή συγκαταλέγ­ονται στους βασικότερο­υς κινδύνους.

Στους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους και στη δυναμική που έχουν να αποσταθερο­ποιήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, παρότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, αναφέρθηκε και κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας. Ο Λούσι Ελις θεωρεί τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους στην Ασία ως «γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο» και παράλληλα να αποσταθερο­ποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Αναφορικά με την Ε.Ε., δεν βλέπει αυτή τη στιγμή κάποια κρίση, όμως απομένει να διαπιστωθε­ί ο αντίκτυπος που θα έχει το Brexit. [SID:11347051]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece