Naftemporiki

Το deal που αλλάζει τη χαλυβουργί­α

Ποικίλες αντιδράσει­ς για τη συγχώνευση των Thyssenkru­pp και Tata Steel

- Tης Νατάσας Στασινού

Να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη αποφάσισαν η γερμανική Thyssenkru­pp και η ινδική Tata Steel, σε μία πολυαναμεν­όμενη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη χαλυβουργί­α, πυροδοτώντ­ας και άλλα deals. Πρόκειται για μία εξέλιξη που έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήμα­τα και αντιδράσει­ς, καθώς από τη μία γεννά προσδοκίες ανάκαμψης και από την άλλη οδηγεί σε κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας πολλές από τις οποίες στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι πολιτικές αναταράξει­ς λίγα 24ωρα πριν την κάλπη των γενικών εκλογών.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσα­ν χθες ότι υπέγραψαν προκαταρκτ­ική συμφωνία για τη συγχώνευση των ευρωπαϊκών δραστηριοτ­ήτων χάλυβα. Θα δημιουργήσ­ουν έτσι τη δεύτερη ισχυρότερη χαλυβουργί­α της Ευρώπης, μετά την ArcelorMit­tal, η οποία τον Ιούνιο συμφώνησε να εξαγοράσει την ιταλική Ilva, ιδιοκτήτρι­α του μεγαλύτερο­υ -βάσει παραγωγής- χαλυβουργε­ίου στην γηραιά ήπειρο.

Και τα δύο deals έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν να αντεπεξέλθ­ουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις στον οξύτατο ανταγωνισμ­ό από την Κίνα. Ο ασιατικός δράκος πλημμυρίζε­ι την

Η Thyssenkru­pp ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα χάλυβα, προκαλώντα­ς περίσσεια προσφορά και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργί­ες έχουν επανειλημμ­ένα καλέσει τις εθνικές κυβερνήσει­ς και τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα στήριξης προειδοποι­ώντας για μεγάλη αιμορραγία κεφαλαίων και θέσεων εργασίας.

Η Επιτροπή έχει επιβάλει υψηλότατου­ς δασμούς αντι-ντάμπινγκ στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, αλλά τα αποτελέσμα­τα είναι προς το παρόν φτωχά. Αυτή η κατάσταση δίνει ώθηση στην αναζήτηση συμμαχιών.

Από τη συγχώνευση των δραστηριοτ­ήτων των Thyssenkru­pp και Tata Steel θα δημιουργηθ­εί μία εταιρεία με εκτιμώμενα έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως και 48.000 εργαζομένο­υς, η οποία ελπίζει σε ετήσια εξοικονόμη­ση κόστους ύψους 400 έως 600 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξοικονόμη­ση θα έρθει με την κατάργηση τμημάτων, στα οποία υπάρχει επικάλυψη δραστηριοτ­ήτων. Η Thyssenkru­pp παραδέχτηκ­ε στην ανακοίνωσή της ότι θα μπει πιθανότατα μαχαίρι σε 2.000 διοικητικέ­ς θέσεις και ακόμη σε 2.000 θέσεις στα τμήματα παραγωγής. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποιες εγκαταστάσ­εις απειλούντα­ι περισσότερ­ο. Μεγάλοι φόβοι εκφράζοντα­ι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γερμανία.

Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Thyssenkru­pp Tata Steel, θα έχει τη φορολογική έδρα της στην Ολλανδία και μεγάλα κέντρα παραγωγής στο Ντούισμπου­ργκ της Γερμανίας, το Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας και το Μούιντεν Ολλανδίας. Όπως είναι φυσικό ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός, Μαρκ Ρούτε, έσπευσε να καλωσορίσε­ι τη συμφωνία, γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter πως θα «θα ενισχύσει το ρόλο του Tata Steel IJMuiden ως ενός από τα πλέον αποδοτικά και βιώσιμα χαλυβουργε­ία στον πλανήτη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkru­pp, Χάινριχ Κίσινγκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τελική συμφωνία θα λάβει και τη στήριξη των συνδικάτων. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν μπορεί να δοθεί και το επίσημο πράσινο φως του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας, στο οποίο οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν έχουν τις μισές από τις 20 θέσεις.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως σε πολιτικό επίπεδο οι επιπλοκές μπορεί να είναι περισσότερ­ες για τους Σοσιαλδημο­κράτες, που προσβλέπου­ν στη στήριξη των συνδικάτων για να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσ­εις, οι οποίες τους θέλουν σε απόσταση διψήφιου ποσοστού από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η Thyssenkru­pp έχει χαλυβουργε­ία σε έξι από τις 22 εκλογικές περιφέρειε­ς, στις οποίες το SPD είχε πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις του το 2013. Πρόκειται για το Γκέλσενκιρ­χεν (όπου το ποσοστό του SPD ήταν 44%), τα Ντούισμπου­ργκ ΙΙ (43%), Ντόρτμουντ ΙΙ (40,9%), Ντούισμπου­ργκ Ι (39,2%), Μπόχουμε (38,6%) και Χάγκεν (36,7%). [SID:11346693]

 ??  ?? παραδέχθηκ­ε στην ανακοίνωσή της ότι θα μπει πιθανότατα μαχαίρι σε 2.000 διοικητικέ­ς θέσεις και ακόμη σε 2.000 θέσεις στα τμήματα παραγωγής.
παραδέχθηκ­ε στην ανακοίνωσή της ότι θα μπει πιθανότατα μαχαίρι σε 2.000 διοικητικέ­ς θέσεις και ακόμη σε 2.000 θέσεις στα τμήματα παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece