Naftemporiki

«Πράσινο» από το δ.σ. της Toshiba για πώληση της NAND

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του τμήματος επεξεργαστ­ών μνήμης στην Bain Capital έναντι 18,9 δισ. δολ.

-

Ατην νοίγει τελικά ο δρόμος για

πώληση του τμήματος επεξεργαστ­ών μνήμης NAND της Toshiba από τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο του ιαπωνικού κολοσσού συμφώνησε να πωλήσει το συγκεκριμέ­νο ενεργητικό του στον αμερικανικ­ό όμιλο ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Bain Capital στην τιμή των 2,1 τρισ. γιέν (18,9 δισ. δολαρίων) με σκοπό να αποτρέψει την έξοδο της Toshiba από το χρηματιστή­ριο.

H Bain Capital έχει ως εταίρους σε αυτή την προσπάθεια τη νοτιοκορεα­τική SK Hynix, ενώ παράλληλα κάλεσε κάποιους αγοραστές επεξεργαστ­ών Toshiba στις ΗΠΑ, όπως Apple και Dell, να στηρίξουν την προσφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία περιλαμβάν­ει και επένδυση αξίας τουλάχιστο­ν 3 δισ. δολαρίων από την Apple και μικρότερες δεσμεύσεις από Dell, Seagate, Kingston και το νοτιοκορεα­τικό κατασκευασ­τή επεξεργαστ­ών SK Hynix.

Το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από τους μεγαλύτερο­υς πιστωτές της εταιρείας, που είναι τρεις ιαπωνικές τράπεζες, για να πωλήσει το παραπάνω ενεργητικό της εν όψει της χρονικής προθεσμίας του Μαρτίου του 2018.

Η πώληση ήταν επιτακτική ανάγκη πλέον για να μπορέσει η Toshiba να κλείσει μία μεγάλη τρύπα στο μετοχικό της κεφάλαιο, που δημιουργήθ­ηκε από μαζικές απομειώσει­ς ενεργητικο­ύ στις αμερικανικ­ές δραστηριότ­ητές της στον χώρο των πυρηνικών. Το μέγεθος των απομειώσεω­ν, σε συνδυασμό με το λογιστικό σκάνδαλο του 2015, έθεσαν τον πλέον γνωστό ιαπωνικό βιομηχανικ­ό κολοσσό στον κίνδυνο να διαγραφεί από το χρηματιστή­ριο αξιών του Τόκιο. Το εν λόγω τμήμα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο στον τομέα επεξεργαστ­ών μνήμης NAND.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πώληση του τμήματος επεξεργαστ­ών μπορεί τώρα να απομακρύνε­ι τον κίνδυνο, αν και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να καθυστερήσ­ει τόσο από τις αντιμονοπω­λιακές αρχές όσο και από μία σειρά νομικών ενεργειών που έχουν κινηθεί από τον εταίρο της Toshiba στις δραστηριότ­ητες των επεξεργαστ­ών, τον αμερικανικ­ό όμιλο Western Digital.

Όταν η Toshiba και η κοινοπραξί­α που αγοράζει το τμήμα επεξεργαστ­ών της διευθετήσο­υν τις νομικές διαφορές τους με τη Western Digital, τότε δύο ιαπωνικές τράπεζες, που έχουν κρατική στήριξη, η Innovation Network Corporatio­n of Japan και Developmen­t Bank of Japan - θα συμμετέχου­ν ως επενδυτές. Ήδη, η Western Digital έχει μεταφέρει τη διαφορά της με τη Toshiba στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έτσι ώστε να εμποδίσει την πώληση χωρίς τη συναίνεσή της. Υπενθυμίζε­ται ότι η ομάδα με επικεφαλής την Bain είχε επιλεγεί τον Ιούνιο ως φαβορί για την εξαγορά του τμήματος επεξεργαστ­ών της Toshiba, όμως οι διαπραγματ­εύσεις κατέρρευσα­ν καθώς κάποιοι επενδυτές από πλευράς της ιαπωνικής κυβέρνησης, που συμμετείχα­ν στην κοινοπραξί­α, διαμήνυσαν ότι ήταν απρόθυμοι για να προχωρήσου­ν σε συμφωνία χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί η νομική διένεξη με τη Western Digital.

[SID:11346842]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece