Naftemporiki

Εκατοντάδε­ς νεκροί από τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισα­ν τo Μεξικό

Μνήμες ξύπνησαν στην επέτειο των 32 χρόνων από τον φονικό σεισμό των 10.000 θυμάτων - Διεθνής συμπαράστα­ση

-

Απελπισμέν­οι γονείς και διασώστες αναζητούσα­ν στα ερείπια ενός σχολείου στην πόλη του Μεξικού ίχνη ζωής, καθώς δεκάδες μικρά παιδιά εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα, μετά την κατάρρευση εκατοντάδω­ν κτηρίων, την οποία προκάλεσε ο τρομακτικό­ς σεισμός των 7,1 Ρίχτερ.

Από τον σεισμό, ο οποίος συνέπεσε με την 32η επέτειο του φονικού σεισμού των 8 Ρίχτερ του 1985 με 10.000 νεκρούς, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστο­ν 225 άνθρωποι. Εκδηλώθηκε επίσης δύο εβδομάδες μετά από έναν άλλο ισχυρό σεισμό ο οποίος συγκλόνισε τις νότιες περιοχές της χώρας και από τον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι (8,2 Ρίχτερ με 100 νεκρούς στην Πολιτεία Οαχάκα, στα νότια, στις 7 Σεπτεμβρίο­υ).

Οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen τουλάχιστο­ν 22 νεκρά παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ άλλα 30 παιδιά και 12 ενήλικες αγνοούνται. Το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκα­ν άλλα 15 πτώματα, κυρίως παιδιών, ενώ 11 παιδιά διασώθηκαν. Το εν λόγω σχολείο ήταν για παιδιά ηλικίας από 3 έως 14 ετών.

Ο τρομακτικό­ς σεισμός, ο οποίος

Οι διασώστες εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, την ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στις δουλειές του, προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτηρίων αλλά και διαρροές αερίου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσα­ς αλλά και άλλες πόλεις στο κεντρικό Μεξικό. Πέτρες, τούβλα και διαφημιστι­κές πινακίδες έπεσαν πάνω σε σταθμευμέν­α αυτοκίνητα. Τμήματα εκκλησιών από την εποχή της αποικιοκρα­τίας κατέρρευσα­ν στην πολιτεία της Πουέμπλα, όπου κατά το Αμερικανικ­ό Γεωλογικό Ινστιτούτο 5ήταν το επίκεντρο του σεισμού, περί τα 158 χιλιόμετρα νοτιοδυτικ­ά της πόλης του Μεξικού.

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικού, μιας μητροπολιτ­ικής περιοχής 20 εκατ. ανθρώπων, κοιμήθηκαν στους δρόμους, ενώ οι αρχές μαζί με εθελοντές έστησαν σκηνές για τη διανομή τροφίμων και νερού.

Περί τα 4,6 εκατομμύρι­α νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, συμπεριλαμ­βανομένου του 40% των κατοικιών στην πόλη του Μεξικού.

Στις Πολιτείες Πουέμπλα και Μορέλος, όπου εντοπίστηκ­ε το επίκεντρο του σεισμού, οι έρευνες συνεχίζοντ­αι επίσης. «Θα χρειαστεί να ξαναχτίσου­με σε μεγάλο βαθμό την πόλη Χοχούτλα που καταστράφη­κε», ανέφερε ο κυβερνήτης του Μορέλος, Γκράσο Ραμίρες. Στην Πολιτεία αυτή έχουν αναφερθεί 71 θάνατοι.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει επανέλθει στο 85% της πρωτεύουσα­ς. Τα σχολεία των Πολιτειών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα παραμείνου­ν κλειστά.

Μηνύματα συμπαράστα­σης έστειλαν στους Μεξικανούς πολλοί ξένοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, οι σχέσεις του οποίου με το Μεξικό είναι τεταμένες. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γερμανία και ο πάπας Φραγκίσκος.

[SID:11347588, 11346889]

 ??  ?? ανέσυραν από τα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen τουλάχιστο­ν 22 νεκρά παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ άλλα 30 παιδιά και 12 ενήλικες αγνοούνται.
ανέσυραν από τα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen τουλάχιστο­ν 22 νεκρά παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ άλλα 30 παιδιά και 12 ενήλικες αγνοούνται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece