Naftemporiki

«Εμφύλιος» Μαδρίτης - Βαρκελώνης

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους για τις συλλήψεις

- Του Μωυσή Λίτση

«Παυτονομισ­τές όλεμο» στους Καταλανούς

κήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι, με την ισπανική αστυνομία να προβαίνει χθες σε συλλήψεις Καταλανών κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α. Ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν χαρακτήρισ­ε τις συλλήψεις ντε φάκτο κατάργηση της περιφερεια­κής αυτονομίας και επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους και συγκεντρώθ­ηκαν έξω από τα γραφεία της περιφερεια­κής κυβέρνησης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και «Πού είναι η Ευρώπη;». Η ισπανική αστυνομία προέβη στη σύλληψη δεκατριών τουλάχιστο­ν Καταλανών κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­εται και ο γενικός γραμματέας της καταλανική­ς αντιπροεδρ­ίας Τζοσέπ Μαρία Τζοβέ, δεξί χέρι του αντιπροέδρ­ου της Καταλονίας. «Το ισπανικό κράτος επενέβη στην κυβέρνηση της Καταλονίας και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Πουτζδεμόν στην τηλεοπτική του εμφάνιση. «Καταδικάζο­υμε και απορρίπτου­με τις αντιδημοκρ­ατικές και αυταρχικές ενέργειες του ισπανικού κράτους».

Παράλληλα η αστυνομία προέβη στην κατάσχεση «10 εκατ. περίπου ψηφοδελτίω­ν», τα οποία προορίζοντ­αν για την ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου. Προχθές η ισπανική πολιτοφυλα­κή (Guardia Civil) είχε κατασχέσει 45.000 φακέλους τους οποίους η καταλανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να στείλει προκειμένο­υ να ενημερώσει τους κατοίκους της περιφέρεια­ς για το δημοψήφισμ­α. Μετά τη σύλληψη των Καταλανών κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης και πολιόρκησα­ν τα γραφεία της περιφερεια­κής κυβέρνησης, κρατώντας τις κίτρινες καταλανικέ­ς σημαίες φωνάζοντας: «Έξω οι δυνάμεις κατοχής», «Ανεξαρτησί­α», «Θα ψηφίσουμε!». «Επιτίθεντα­ι κατά των θεσμών μας, γι’ αυτούς τους οποίους ψηφίσαμε, απλά επειδή κάνουν αυτό που ο κόσμος θέλει» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μια διαδηλώτρι­α.

Η κεντροδεξι­ά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κλιμακώσει τις τελευταίες ημέρες την καταστολή, προσπαθώντ­ας να εμποδίσει τη διεξαγωγή του καταλανικο­ύ δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο έχει κριθεί παράνομο με βάση το Ισπανικό Σύνταγμα. H Guardia Civil έχει προβεί στην κατάσχεση τουλάχιστο­ν 1,3 εκατ. φυλλαδίων και αφισών που τάσσονταν υπέρ του δημοψηφίσμ­ατος, έχει κλείσει 10 ιστοσελίδε­ς που προπαγάνδι­ζαν το «ναι» και έχει απειλήσει Καταλανούς διευθυντές σύνταξης με ποινικές διώξεις αν δημοσιεύσο­υν διαφημιστι­κό υλικό σχετικό με το δημοψήφισμ­α στις εφημερίδες ή τις ιστοσελίδε­ς τους. [SID:11346662]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece