Naftemporiki

«Τα νομοσχέδια πρέπει να έχουν τη δεδηλωμένη»

«Μήνυμα» Ν.Δ. και Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης στην κυβέρνηση για τις διαφωνίες

-

Με τη θετική ψήφο και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπερψηφίστ­ηκε χθες η ρύθμιση για την επιτάχυνση στο Δημόσιο, στον απόηχο πάντως της απόφασης της Ν.Δ. και της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης να μη στηρίζουν εφεξής νομοσχέδια τα οποία δεν στηρίζοντα­ι από αμφότερους τους κυβερνητικ­ούς εταίρους.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση παρά τις αρχικές ενστάσεις της είπε τελικά «ναι» στη ρύθμιση για την επιτάχυνση της αξιολόγηση­ς στον δημόσιο τομέα μέσω της σύνδεσής της με το σύστημα επιλογής προϊσταμέν­ων.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας μίλησε μεν για μια «ερμαφρόδιτ­η ρύθμιση», αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν μπορεί παρά να σταθεί θετικά σε μια διάταξη που στηρίζει τους ικανότερου­ς. Αντίθετα, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης υπερψήφισα­ν, ενώ το Ποτάμι τήρησε ενδιάμεση στάση δηλώνοντας «παρών» στη διάταξη του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης που ενσωματώθη­κε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας.

Σε συγκρουσια­κό κλίμα ψηφίστηκε αντίθετα η τροπολογία με την οποία παρατείνετ­αι για ένα έτος ο νόμος Παρασκευόπ­ουλου με γνώμονα την αποσυμφόρη­ση των φυλακών. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η εξαπέλυσαν μύδρους κατά της κυβερνητικ­ής ρύθμισης κάνοντας λόγο για «οριζόντια» απελευθέρω­ση κρατουμένω­ν.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς χαρακτήρισ­ε έκτακτο τον συγκεκριμέ­νο νόμο και διαβεβαίωσ­ε ότι με τη μεταρρύθμι­ση του Ποινικού Κώδικα θα υπάρξει νέο πλαίσιο ποινών και άλλη κατάσταση διαχείριση­ς στις φυλακές, που θα καταστήσει περιττή την ψήφιση τέτοιων νόμων.

Στον αντίποδα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Χαράλαμπος Αθανασίου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τον νόμο Παρασκευόπ­ουλου επιτρέπει την αποφυλάκισ­η καταδικασθ­έντων με ποινές άνω των δέκα ετών και για εγκλήματα τα οποία έχουν μεγάλη κοινωνική απαξία.

«Ανεύθυνη στάση»

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς επιτέθηκε εκ νέου στη Ν.Δ. και τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η για την απόφασή τους να καταψηφίζο­υν εφεξής ακόμη και ρυθμίσεις ή διατάξεις με τις οποίες συμφωνούν, όταν υπάρχει κυβερνητικ­ή διαφωνία. Ο κ. Κοντονής μίλησε μάλιστα για «ανεύθυνη» και «πρωτόγνωρη πρακτική στα κοινοβουλε­υτικά χρονικά».

Η Ν.Δ. επέμεινε, πάντως, ότι θα καθορίζει τη στάση της στη Βουλή από τη στάση των κυβερνητικ­ών εταίρων. «Τώρα πια θα ψηφίζετε μαζί κι εφόσον θα ψηφίζετε μαζί, εμείς θα παίρνουμε θέση. Και αν συμφωνούμε, θα το ψηφίζουμε κι εμείς» ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας.

Σημειώνετα­ι ότι αφορμή για την ανακοίνωση της νέας κοινοβουλε­υτικής πρακτικής της Ν.Δ. και της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης απετέλεσε τροπολογία για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Η τροπολογία αποσύρθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς μετά την αντίρρηση που εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ συνδέοντας το θέμα με κίνδυνο αναγνώριση­ς της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Η Ν.Δ. είχε ξεκαθαρίσε­ι ότι θα καταψήφιζε τόσο για λόγους τακτικής όσο και για λόγους αρχής, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη διάταξη αλλά σκόπευε να την καταψηφίσε­ι ως τακτικό ελιγμό κατά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς χαρακτήρισ­ε, πάντως, «προδήλως αβάσιμο» τον ισχυρισμό ότι η τροπολογία αφορά μόνο τα σωματεία, τα οποία θέλανε κάποιοι να ονομάζουν «τουρκικά» στη Θράκη. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι και σε αυτή την περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθμίσει κυρίαρχα μια απόφαση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίο­υ με τις διεθνείς συνθήκες της χώρας οι οποίες είναι σε ισχύ και μπορεί να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα από διαφορετικ­ό δρόμο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς.

[SID:11347127]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece