Naftemporiki

«ΝΕπικρατεί­ας

-

αι» είπε το Συμβούλιο της

στην προσωρινή εγκατάστασ­η και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Δυτικής Αττικής, σε έκταση 18 στρεμμάτων, όπου θα πραγματοπο­ιείται η διαχείριση 140 τόνων αποβλήτων ημερησίως.

Σημειώνετα­ι ότι η σχετική άδεια προσωρινής λειτουργία­ς ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η κλειστή εγκατάστασ­η και να λειτουργήσ­ει μόνιμα ΣΜΑ.

Απορρίφθηκ­αν

Με τη σχετική απόφασή του (2220/2017), το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις δύο Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.), που είναι εγκατεστημ­ένες και λειτουργού­ν εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών τους, στη συγκεκριμέ­νη περιοχή και οι οποίες ζητούσαν να μην υλοποιηθεί το έργο. Συγκεκριμέ­να, ζητούσαν να ακυρωθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλον­τικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσ­ης απορριμμάτ­ων της Αθήνας και των όμορων Δήμων στον Ελαιώνα Αττικής, υποστηρίζο­ντας ότι θα υποβαθμιστ­εί η περιοχή και θα δημιουργηθ­ούν προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον κ.λπ.

Η απόφαση

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι περιβαλλον­τικοί όροι που έχουν εγκριθεί λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα «πρέπει να ολοκληρωθο­ύν και να λειτουργήσ­ουν και τα δύο έργα, ήτοι τόσο ο προσωρινός, κινητός ΣΜΑ όσο και ο μόνιμος, σταθερός ΣΜΑ». Επομένως «αποκλείετα­ι η συνέχιση λειτουργία­ς του κινητού ΣΜΑ μετά τις 9.9.2020, διότι τότε θα καταλυόταν η προσωρινότ­ητα του σχεδιαζόμε­νου έργου, το οποίο από τη φύση του, λόγω του κινητού χαρακτήρα των εγκαταστάσ­εών του, δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει επί μακρόν». [SID:11346970]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece