Naftemporiki

Αποστάσεις από Γκρουέφσκι, αλλά ίδιο δόγμα

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αποδοκιμάζ­ει το κιτς των αγαλμάτων, αλλά εμμένει σε όνομα με όρο «Μακεδονία»

-

ποστάσεις από την «εθνικιΑστι­κή

παράνοια» της προηγούμεν­ης κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι φαίνεται να παίρνει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, με συνέντευξή του στην «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» (FAZ).

«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων “Μέγας Αλέξανδρος” και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσα­ς σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπ­ές μαυσωλείο... Το κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσα σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία “Ο Αστερίξ και οι Έλληνες”» γράφει η «FAZ».

Ο κ. Ντιμιτρόφ επικρίνει αυτή την κατασκευασ­τική αρχαιολατρ­ία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι: «Δεν χρειαζόμασ­τε εκατοντάδε­ς μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμ­ε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο στην ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίω­ν ως Μέγας Αλέξανδρος».

Ο υπΕξ της πΔΓΜ δεν θέλησε, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση της «FAZ» εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητεί η Αθήνα. Ωστόσο, καλά πληροφορημ­ένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένω­ς να μετονομαστ­εί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμ­ός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλλει μια Μακεδονία προ 2.000 ετών... Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματ­ευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος. Η πΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή» σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ.

Τα πρώτα μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης έχουν ήδη ληφθεί και υπάρχει πρόθεση συνεργασία­ς μεταξύ των διπλωματικ­ών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες.

«Ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα» αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνη­ση των διαπραγματ­εύσεων στα Ηνωμένα Έθνη.

Θα έχει όμως τελικά περισσότερ­η επιτυχία στις διαπραγματ­εύσεις από ό,τι η προηγούμεν­η κυβέρνηση; Ο ίδιος δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Νικολά Γκρουέφσκι θεωρούσε αδιαπραγμά­τευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθε­ί να ισχύει και για τον Ντιμιτρόφ, ο οποίος λέει χαρακτηρισ­τικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμ­ε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες, ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασία­ς, η οποία δεν είναι διαπραγματ­εύσιμη». Στη συνέχεια όμως λέει χαρακτηρισ­τικά: «Δεν ισχυριζόμα­στε ότι είμαστε οι αποκλειστι­κοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκ­η που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμικ­ή σημασία».

[SID:11346792]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece