Naftemporiki

Ισχυρό ενδιαφέρον για Σελόντα-Νηρέα

Μη δεσμευτικέ­ς προσφορές

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ισχυρό ενδιαφέρον είχε η πρώτη φάση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την πώληση της συμμετοχής των τραπεζών στις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλι­εργειών, Σελόντα και Νηρεύς, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι εκπρόσωποι επιχειρημα­τικών σχημάτων εμφανίστηκ­αν ακόμα και μετά το πέρας της χρονικής προθεσμίας -που έληγε στις 16.00 το απόγευμα- προκειμένο­υ να καταθέσουν μη δεσμευτικέ­ς προσφορές. Έως αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των μη δεσμευτικώ­ν προσφορών που κατατέθηκα­ν, ωστόσο πηγές που παρακολουθ­ούν στενά τη διαδικασία διαβεβαίων­αν ότι υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον, χαρακτηρίζ­οντας το γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του σταδίου της κατάθεσης των μη δεσμευτικώ­ν προσφορών δίνει στους χρηματοοικ­ονομικούς συμβούλους του διαγωνισμο­ύ, Lazard Freres SAS, Pricewater­houseCoope­rs και Alvarez & Marsal και στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος), ένα αρχικό μεν, αλλά πιο ξεκάθαρο δείγμα του ενδιαφέρον­τος που υπάρχει για το κλάδο της εγχώριας ιχθυοκαλλι­έργειας.

Και αυτό γιατί σε αυτήν τη φάση οι επενδυτές κατέθεσαν ενδεικτικέ­ς προτάσεις για κάθε μία ή/και για τις δύο εταιρείες, προσδιορίζ­οντας κατά προσέγγιση το ύψος των επενδύσεων και των υποχρεώσεω­ν που είναι διατεθειμέ­νοι να αναλάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων συγκαταλέγ­ονται: η KKR, η Bain Capital, η Oaktree, η Cooke, η HIG Capital, η Amerra Capital Management LLC που ήδη δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα στον κλάδο των ιχθυοκαλλι­εργειών μέσω της εξαγοράς της Ανδρομέδα, καθώς και η ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρεία διαχείριση­ς επενδυτικώ­ν κεφαλαίων Diorasis Internatio­nal. Σύμφωνα με τραπεζικού­ς κύκλους, η σύνθεση της τελικής «λίστας» επενδυτών που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από το ύψος του τιμήματος. Βασικό κριτήριο φέρεται ότι αποτελεί και ο μακροχρόνι­ος σχεδιασμός, το μοντέλο ανάπτυξης που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι και δη τα προβλεπόμε­να κεφάλαια που θα κατευθυνθο­ύν για την επόμενη μέρα των εταιρειών. Aκόμα ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει είναι τυχόν προηγούμεν­η «εμπειρία» που διαθέτουν στο management αντίστοιχω­ν δραστηριοτ­ήτων. [SID:11350121]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece