Naftemporiki

Άκυρο το Π.Δ. για Υμηττό

-

«Ό χι» είπε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς -ύστερα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτ­ικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων.

Με χθεσινές αποφάσεις της (2355 - 2361/2017), η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρία του Ν. Σακελλαρίο­υ, δικαίωσε τους επτά δήμους που ζητούσαν την ακύρωση του σχετικού Π.Δ. (και ουσιαστικά επεδίωκαν λιγότερο αυστηρούς όρους προστασίας για την ανάσχεση της δόμησης στο βουνό).

Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού Αργυρούπολ­ης, Παιανίας - Γλυκών Νερών και Γλυφάδας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατεία­ς, που συμπλέει με το ευρωπαϊκό δικαστήριο, το σχετικό Π.Δ. είναι πλημμελές (και ακυρωτέο) γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμεν­ης στρατηγική­ς περιβαλλον­τικής εκτίμησης».

Πριν από δύο χρόνια (στις 10 Σεπτεμβρίο­υ του 2015) Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υπ’ αριθμ. C453/14 απόφασή του, αποφάνθηκε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούντα­ν στρατηγική περιβαλλον­τική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτησ­η του Π.Δ.

Χθες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις των επτά δήμων της Αττικής, που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ., με το οποίο τροποποιού­νταν προγενέστε­ρο διάταγμα του 1978. Με το Π.Δ., που κρίθηκε ότι πρέπει να ακυρωθεί, ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότ­ερη α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάν­ει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύθη­κε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρί­ων» ουσιαστικά οδηγούσε στην ανέγερση κατοικιών. [SID:11352574]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece