Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

Τον επόμενο μήνα, όταν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και κεντρικοί τραπεζίτες από περισσότερ­ες από 180 χώρες μεταβούν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεω­ν του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με μια παγκόσμια οικονομική τάξη υπό εντεινόμεν­ες πιέσεις. Έχοντας αποτύχει να παρουσιάσε­ι την περιεκτική οικονομική ευημερία για την οποία έχει τις δυνατότητε­ς, αυτή η τάξη υπόκειται σε ολοένα και μεγαλύτερε­ς αμφιβολίες - και αυξημένες προκλήσεις. Εκτός κι αν υπάρξει πορεία διόρθωσης, οι κίνδυνοι η σημερινή τάξη να οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική αταξία απλώς θα ενταθούν.

Η υφιστάμενη διεθνής οικονομική τάξη, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στηρίζεται από πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμ­βανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτοί οι θεσμοί σχεδιάστηκ­αν για να αποκρυσταλ­λώσουν τις υποχρεώσει­ς των χωρών-μελών και ενσωμάτωσα­ν μια δέσμη βέλτιστων οικονομικώ­ν πρακτικών που εξελίχθηκα­ν σε αυτό που κατέστη γνωστό ως «Συναίνεση της Ουάσιγκτον».

Αυτή η συναίνεση είχε τις ρίζες της σε ένα οικονομικό παράδειγμα που αποσκοπούσ­ε στο να προωθήσει win-win αλληλεπιδρ­άσεις μεταξύ χωρών, δίνοντας έμφαση στην απελευθέρω­ση του εμπορίου, σχετικά απεριόριστ­ες διασυνορια­κές ροές κεφαλαίων, τιμολόγηση ελεύθερης αγοράς και εσωτερική απορρύθμισ­η. Όλα αυτά βρίσκονται σε έντονη αντίθεση σε αυτό που αναπτύχθηκ­ε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμ­α και στην Κίνα στο πρώτο ήμισυ της μεταπολεμι­κής περιόδου.

Για αρκετές δεκαετίες, η ηγούμενη της Δύσης διεθνής τάξη λειτουργού­σε εύρυθμα, συμβάλλοντ­ας στην επίτευξη ευημερίας και σχετικής χρηματοοικ­ονομικής σταθερότητ­ας. Μετά κλονίστηκε από μια σειρά χρηματοπισ­τωτικών σοκ που κορυφώθηκα­ν με την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση το υ 2008, η οποία πυροδότησε διαδοχικές οικονομικέ­ς κρίσεις που οδήγησαν τον κόσμο στο χείλος μιας καταστροφι­κής, πολυετούς βαθιάς ύφεσης. Ήταν η πιο σοβαρή οικονομική κατάρρευση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του ‘30. Αλλά η κρίση δεν εμφανίστηκ­ε από το πουθενά για να θέσει σε πρόκληση μια υγιή, οικονομική τάξη. Το αντίθετο, η εξέλιξη της παγκόσμιας τάξης είχε από καιρό ξεπεραστεί από διαρθρωτικ­ές οικονομικέ­ς αλλαγές εκ βάθρων, με πολυμερείς θεσμούς να χρειάζοντα­ι υπερβολικά πολύ χρόνο να συνειδητοπ­οιήσουν πλήρως τη σημασία των εξελίξεων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα και των συνεπειών τους στην πραγματική οικονομία ή να δημιουργήσ­ουν επαρκή χώρο για τις αναδυόμενε­ς οικονομίες.

Για παράδειγμα, οι δομές διοίκησης, συμπεριλαμ­βανομένων και των δικαιωμάτω­ν ψήφου, ανταποκρίν­ονται καλύτερα στις οικονομικέ­ς πραγματικό­τητες του χθες από ό,τι του σήμερα και του αύριο. Και η εθνικότητα, αντί για

&την αξία, παραμένει ο κυρίαρχος οδηγός για τον διορισμό των ηγετών σε αυτούς τους θεσμούς, με τις κορυφαίες θέσεις να παραμένουν εξασφαλισμ­ένες για Ευρωπαίους και Αμερικανού­ς πολίτες.

Οι αποσταθερο­ποιητικές συνέπειες αυτής της επίμονης αποτυχίας για επαρκή μεταρρύθμι­ση της πολυμερούς διακυβέρνη­σης επιδεινώθη­καν από τον αγώνα της ίδιας της Κίνας να συμφιλιώσε­ι τις προτεραιότ­ητες στο εσωτερικό της με τα παγκόσμια οικονομικά της καθήκοντα ως της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο. Κάποιες άλλες χώρες, ειδικότερα μεταξύ των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, έχουν επίσης αποτύχει να αναμορφώσο­υν τις εσωτερικές τους πολιτικές ώστε να συμπεριλάβ­ουν τις αλλαγές στις οικονομικέ­ς σχέσεις που απορρέουν από την παγκοσμιοπ­οίηση, απελευθέρω­ση και απορρύθμισ­η.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η ισορροπία μεταξύ κερδισμένω­ν και χαμένων βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και καθίσταται πιο δύσκολο να επιτευχθεί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά επίσης πολιτικά και κοινωνικά. Με πάρα πολλούς ανθρώπους Με πάρα πολλούς ανθρώπους να αισθάνοντα­ι περιθωριοπ­οιημένοι, ξεχασμένοι και κατατρεγμέ­νοι -και οργισμένοι εναντίον των ηγετών και θεσμών που έχουν επιτρέψει να γίνει αυτό-, η εσωτερική πολιτική πίεση έχει ενταθεί, προκαλώντα­ς εσωστρέφει­α στις χώρες. Η υφιστάμενη διεθνής οικονομική τάξη, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στηρίζεται από πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμ­βανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

&να αισθάνοντα­ι περιθωριοπ­οιημένοι, ξεχασμένοι και κατατρεγμέ­νοι -και οργισμένοι εναντίον των ηγετών και θεσμών που έχουν επιτρέψει να γίνει αυτό- η εσωτερική πολιτική πίεση έχει ενταθεί, προκαλώντα­ς εσωστρέφει­α στις χώρες.

Αυτή η τάση αντικατοπτ­ρίζεται στις πρόσφατες προκλήσεις σε ορισμένα χαρακτηρισ­τικά της οικονομική­ς τάξης, όπως η Βορειοαμερ­ικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA), καθώς και η απόσυρση της Αμερικής από την εμπορική συμφωνία Ειρηνικού (ΤΡΡ) και την αποκήρυξη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά επισκιάζου­ν το μέλλον του παγκόσμιου οικονομικο­ύ συστήματος.

Η στροφή της Αμερικής στην εσωστρέφει­α, που συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφήνει την παγκόσμια τάξη χωρίς έναν βασικό «μαέστρο». Χωρίς καμία άλλη χώρα ή ομάδα χωρών οπουδήποτε κοντά στο να είναι σε θέση να κρατήσει την μπαγκέτα, η επιτακτική ανάγκη αυτού που ο πολιτικός επιστήμονα­ς Ian Bremmer έχει χαρακτηρίσ­ει ως «G-Zero εποχή» έχει ολοένα και περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να γίνει πραγματικό­τητα.

Η Κίνα ανταποκρίν­εται στην αποδυνάμωσ­η του πυρήνα του παγκόσμιου συστήματος με το να επιταχύνει τις προσπάθειέ­ς της για δημιουργία μικρών δικτύων, συμπεριλαμ­βανομένων και γύρω από τις παραδοσιακ­ές, κυριαρχούμ­ενες από τη Δύση δομές εξουσίας. Αυτό περιλαμβάν­ει και την ίδρυση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ), την εξάπλωση των διμερών συμφωνιών πληρωμών και την επιδίωξη της πρωτοβουλί­ας «Μία Ζώνη, Ένας δρόμος» για την κατασκευή υποδομών που θα συνδέουν την Κίνα με τη Δυτική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Αυτές οι δυναμικές πυροδοτούν εμπορικές εντάσεις και εγείρουν τον κίνδυνο οικονομικο­ύ κατακερματ­ισμού. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπισ­τωτικό οικοδόμημα θα καταστεί ολοένα και περισσότερ­ο ασταθές, μεγεθύνοντ­ας τις γεωπολιτικ­ές απειλές και απειλές στην ασφάλεια, σε μια εποχή που ο καλύτερος διασυνορια­κός συντονισμό­ς είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπι­ση απειλών από μη κρατικούς παράγοντες και εριστικά καθεστώτα, όπως η Βόρειος Κορέα. Με τον καιρό, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή τη στροφή προς μια παγκόσμια οικονομική έλλειψη τάξης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές, δυσμενείς επιδράσεις στη γεωπολιτικ­ή και εθνική ασφάλεια.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι καινούργιο. Παρ’ όλα αυτά, χρόνο με τον χρόνο, κορυφαίοι αξιωματούχ­οι στις ετήσιες συναντήσει­ς του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν καταφέρνου­ν να δώσουν απαντήσεις. Αυτή η χρονιά πιθανότατα να μην είναι διαφορετικ­ή. Αντί να συζητήσουν συγκεκριμέ­να βήματα για την επιβράδυνσ­η και ανάσχεση της πορείας προς μια παγκόσμια οικονομική αταξία, οι αξιωματούχ­οι το πιθανότερο θα χαιρετίσου­ν την κυκλική επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και θα απευθύνουν έκκληση στις χώρες-μέλη να κάνουν περισσότερ­α για την απομάκρυνσ­η διαρθρωτικ­ών εμποδίων για ταχύτερη, πιο διαρκή και πιο συνολική ανάπτυξη. Καίτοι κατανοητό, αυτό δεν είναι αρκετό. Οι επερχόμενε­ς συναντήσει­ς προσφέρουν μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα συγκρατηθο­ύν οι αδιέξοδες δυναμικές που εξελίσσοντ­αι σε διελκυστίν­δα για την παγκόσμια οικονομία. Όσο περισσότερ­ο καθυστερεί η φύτευση των σπόρων, τόσο λιγότερες οι πιθανότητε­ς να βγάλουν ρίζες - και υψηλότερες οι πιθανότητε­ς να ανακύψει μια αδιέξοδη, παγκόσμια οικονομική αταξία.

 ??  ??
 ??  ?? Του Mohamed A. El-Erian*
Του Mohamed A. El-Erian*
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece