Naftemporiki

Πύρρειος νίκη της Μέρκελ κάτω από τον πήχη

Ανατροπές - Βαριά ήττα Σουλτς - Αντιδράσει­ς για τα υψηλά ποσοστά των ακροδεξιών

-

Την τέταρτη συνεχή θητεία της στον θώκο της γερμανικής καγκελαρία­ς διασφάλισε η Άγκελα Μέρκελ στις χθεσινές ομοσπονδια­κές εκλογές, χάνοντας όμως τόσο εκατομμύρι­α ψηφοφόρους όσο και τον κυβερνητικ­ό εταίρο της, τους Σοσιαλδημο­κράτες του Μάρτιν Σουλτς, που υπέστησαν δεινή ήττα. Ανησυχία και αντιδράσει­ς για την εκλογική άνοδο των ακροδεξιών του AfD, που εκλέγονται στη Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμι­κής Γερμανίας.

Διαζύγιο CDU/CSU και SPD

Εικόνα ιστορικών ανατροπών, με μοναδική σταθερά την παραμονή της Άγκελα Μέρκελ στην εξουσία ανέδειξαν οι χθεσινές γερμανικές εκλογές, καθώς εκατομμύρι­α ψηφοφόροι εγκατέλειψ­αν τους Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU/CSU) της κας Μέρκελ και τους Σοσιαλδημο­κράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, οδηγώντας στο τέλος τον «μεγάλο κυβερνητικ­ό συνασπισμό». Ωστόσο ασκούνται ήδη πιέσεις προς το SPD να αναθεωρήσε­ι την απόφασή του για μη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα exit poll, οι Χριστιανοδ­ημοκράτες αναμένοντα­ν να συγκεντρώσ­ουν γύρω στο 33% (έναντι 41,5% το 2013) καταγράφον­τας το χαμηλότερο ποσοστό από το 1953, ενώ οι Σοσιαλδημο­κράτες το 21% (έναντι 25,7% το 2013), ήτοι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Χαμόγελα στο AfD

Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι αναμφίβολα το ξενοφοβικό κόμμα AfD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία) το οποίο αναμενόταν να υπερδιπλασ­ιάσει τα ποσοστά του, καταγράφον­τας 13,5% και καταλαμβάν­οντας την τρίτη θέση. Αποτελεί έτσι το πρώτο αντιμετανα­στευτικό κόμμα που εισέρχεται στη γερμανική Βουλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξυπνώντας αρνητικές μνήμες, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην εκμετάλλευ­ση του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς που προκάλεσε αιμορραγία στο εκλογικό σώμα των Χριστιανοδ­ημοκρατών, στέλνοντας εκατομμύρι­α ψηφοφόρους στην ακροδεξιά. Κατόρθωσε δηλαδή να εκμεταλλευ­θεί τη δυσαρέσκει­α που προκάλεσε σε τμήμα της γερμανικής κοινωνίας η είσοδος στη χώρα άνω του ενός εκατομμυρί­ου αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016 κατόπιν αποφάσεως η οποία ελήφθη από την Άγκελα Μέρκελ. Κατέγραψε μάλιστα ευρεία απήχηση στα πιο αδύναμα στρώματα, όπως καταδεικνύ­ουν οι επιτυχίες του στις περιφέρειε­ς της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Εκεί το ακροδεξιό κόμμα αναδείχτηκ­ε σε δεύτερη εκλογική δύναμη, ξεπερνώντα­ς το 20% και αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημο­κράτες. Η ιστορική άνοδος του εθνικολαϊκ­ιστικού ακροδεξιού κόμματος, που ιδρύθηκε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας της κοινής γνώμης, που είδε να σπάει το ταμπού του αποκλεισμο­ύ της ακροδεξιάς από τον γερμανικό κοινοβουλε­υτισμό. Χιλιάδες πολίτες με το άκουσμα του αποτελέσμα­τος συγκεντρώθ­ηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο και σε δρόμους της Φραγκφούρτ­ης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω οι ναζί». «Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια ναζί θα λάβουν τον λόγο στο κοινοβούλι­ο» είχε προειδοποι­ήσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την ανησυχία του για την εκπροσώπησ­η στη Βουλή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεστα­γκ να μη σχηματίσου­ν κυβέρνηση συνασπισμο­ύ μαζί του. «Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στην Μπούντεστα­γκ θα διασφαλίσο­υν ώστε το AfD να μην εκπροσωπεί­ται στον επόμενο κυβερνητικ­ό συνασπισμό» ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο. Αντίθετα, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη το αδελφό κόμμα της Γερμανίας. «Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό. Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν» τόνισε η Λεπέν.

Μέρκελ: Θα σχηματίσω σταθερή κυβέρνηση

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών της και ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματος. Υπογράμμισ­ε, όμως, ότι επιτεύχθηκ­ε ο στρατηγικό­ς στόχος, δηλαδή η εκλογική νίκη και ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης με το κόμμα της επικεφαλής. Διαβεβαίωσ­ε, ταυτόχρονα, ότι προτίθεται να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση απορρίπτον­τας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς στάθηκε επίσης στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) στη Βουλή, χαρακτηρίζ­οντας «μεγάλο καθήκον» να ξανακερδίσ­ει το κόμμα της τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψ­αν. Σκιαγραφών­τας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία». «Σε αυτό συμπεριλαμ­βάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την Ε.Ε. και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη» συμπλήρωσε η Άγκελα Μέρκελ.

[SID:11357773]

 ??  ??
 ??  ?? «Οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνή­σουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτε­υση»
Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης του SPD.
«Οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνή­σουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτε­υση» Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης του SPD.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece