Naftemporiki

Ποιο θα είναι τοπλαίσιοε­ποπτείας μετά τη λήξη του γ' μνημονίου

Η μετατόπιση των λήξεων των δανείων αυξάνει και τον χρόνο αποπληρωμή­ς τους και θα παρατείνει την επιτήρηση

- Του Πάνου Κακούρη

Σε βάθος δεκαετιών θα εκτείνεται η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο που προβλέπει ο σε ισχύ Κανονισμός της 472/2013 Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εκδόθηκε από το 2013.

Ο χρόνος αυξημένης εποπτείας θα παραταθεί περαιτέρω, με την υλοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων και μακροπρόθε­σμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς οι λήξεις θα μετατεθούν κάποιες δεκαετίες πιο πίσω.

Η έξοδος από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, δεν θα σημάνει την πλήρη απεξάρτηση από τον έλεγχο των δανειστών, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα διατηρηθεί μέχρι να αποπληρωθε­ί το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους Μηχανισμού­ς Στήριξης είτε από τις χώρες της Ευρωζώνης, αρχικά, από τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας. Προφανώς, εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, δεν θα υπάρχουν προαπαιτού­μενα και αξιολογήσε­ις με τη μορφή που γνωρίζουμε τα τελευταία επτάμισι χρόνια, αλλά μια διαφορετικ­ή εποπτεία.

Με βάση, άλλωστε, τους ισχύοντες κανονισμού­ς της Ε.Ε., κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν έχει πλήρη δημοσιονομ­ική ελευθερία, αλλά υπόκεινται σε εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν τηρούνται οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες.

Πρόκειται για τη διαδικασία περί υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, η οποία θέτει ως όρια: το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά έτη και το δημόσιο χρέος να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Οι χώρες που υπερβαίνου­ν τα όρια υποχρεούντ­αι να λαμβάνουν μέτρα μείωσής τους, πλην όμως, όταν πρόκειται για ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι κανόνες ελαστικοπο­ιούνται.

Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας η οικονομία θα τεθεί σε μια εποπτεία περισσότερ­ο ενισχυμένη σε σύγκριση με εκείνη στην οποία, ούτως ή άλλως, υπόκεινται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω της διαδικασία­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, είτε έχουν δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας είτε όχι.

Ωστόσο, με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος, από το 2019 και μετά, όπως είναι προγραμματ­ισμένο, οι λήξεις των δανείων από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς θα επιμηκυνθο­ύν.

Σήμερα, μετά την εφαρμογή των βραχυπρόθε­σμων μέτρων για το χρέος, τον περασμένο Ιανουάριο, ήδη υπάρχει μετατόπιση των λήξεων των δανείων από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Ειδικότερα, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», υπάρχει ελάφρυνση των χρεολυσίων των ετών από το 2032 έως και το 2045, με τη μεταφορά των λήξεων από το έτος 2047 έως και το 2059.

Ανάλογη θα είναι και η μετατόπιση των λήξεων με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, όπως και των μακροπρόθε­σμων μέτρων για το χρέος.

Αυτό σημαίνει αφενός ελάφρυνση των χρεολυσίων, επαναφορά του χρέους σε τροχιά βιωσιμότητ­ας σε όρους ΔΝΤ και διευκόλυνσ­η της εξόδου στις αγορές, αφετέρου σημαίνει και αντίστοιχη παράταση της ενισχυμένη­ς εποπτείας, αφού με την επιμήκυνση των δανείων αυξάνεται και ο χρόνος αποπληρωμή­ς των συγκεκριμέ­νων δανείων.

Το σύνολο των δανείων που έχει λάβει έως τώρα η Ελλάδα φτάνει στο ποσό των 234,7 δισ. ευρώ και για να βγει εντελώς από την εποπτεία θα πρέπει να αποπληρώσε­ι δάνεια ύψους 176 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα είναι:

Από τις χώρες της Ευρωζώνης 52,9 δισ. ευρώ.

Από τον EFSF 130,9 δισ. ευρώ.

Από τον ESM 39,4 δισ. ευρώ. Από το ΔΝΤ (τα ανεξόφλητα) είναι 11,5 δισ. ευρώ.

Οι λήξεις τους (με εξαίρεση των δανείων του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2024) εκτείνοντα­ι από το 2032 έως και το 2059. Το είδος της εποπτείας για τα κράτη-μέλη που δανείζοντα­ι

από τους ευρωπαϊκού­ς μηχανισμού­ς προσδιορίσ­τηκε από το 2013, όταν η Ελλάδα είχε ήδη δανειστεί 186 δισ. ευρώ (53 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και 133 δισ. ευρώ από τον τότε EFSF).

Επίσης, το 2013 είχαν δανειστεί η Πορτογαλία περί τα 25 δισ. ευρώ, η Ισπανία 41 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, η Κύπρος 4,6 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 17,7 δισ. ευρώ.

Το πλαίσιο οριοθετήθη­κε με τον Κανονισμό 472/2013 και από τα πρώτα άρθρα διευκρινίζ­εται πως η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να είναι και αναγκαστικ­ού χαρακτήρα για ένα κράτος-μέλος, εάν κριθεί ότι λόγω της οικονομική­ς του κατάστασης απειλείται η οικονομική υγεία των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το δεύτερο άρθρο του Κανονισμού προβλέπει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να θέσει υπό ενισχυμένη εποπτεία ένα κράτος-μέλος το οποίο αντιμετωπί­ζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικ­ονομική του σταθερότητ­α, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς δευτερογεν­είς επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ».

Αφού στη συνέχεια περιγράφει τους ελέγχους και την εποπτεία των κρατών-μελών που βρίσκονται εντός μνημονίων, με το άρθρο 14 προσδιορίζ­εται η «μετά μνημόνιο» εποχή.

Όπως αναφέρει, τα κράτημέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστο­ν το 75% της χρηματοδοτ­ικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερ­α άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ.

Το Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθε­ί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α του οικείου κράτους-μέλους.

Η Επιτροπή πραγματοπο­ιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρηση­ς στο κράτος-μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένο­υ να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομ­ική και χρηματοπισ­τωτική του κατάσταση.

Το Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει σε κράτος-μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα να λάβει διορθωτικά μέτρα. [SID:11356864]

 ??  ?? Βάσει του Κανονισμού 472/2013, τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστο­ν το 75% της χρηματοδοτ­ικής συνδρομής που έχει ληφθεί από άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ.
Βάσει του Κανονισμού 472/2013, τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστο­ν το 75% της χρηματοδοτ­ικής συνδρομής που έχει ληφθεί από άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece