Naftemporiki

Οι 4 κίνδυνοι για την τρίτη αξιολόγηση

Ποια ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε διαφωνίες και καθυστερήσ­εις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

- Του Θάνου Τσίρου

Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσει­ς της και θα υλοποιήσει εντός των χρονικών ορίων που έχουν συμφωνηθεί τα προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς αναμένεται να μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει -και από την άλλη πλευρά να λειτουργήσ­ει προς την ίδια κατεύθυνση­να αποφευχθού­ν αξιώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν καθυστερήσ­εις ανάλογες με αυτές που υπήρξαν στο πλαίσιο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Το χρονοδιάγρ­αμμα, άλλωστε, είναι ήδη εξαιρετικά σφικτό. Δεδομένου ότι οι ουσιαστικέ­ς συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το β’ δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου (ακόμη δεν έχει καν «κλειδώσει» η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των κλιμακίων), η νέα έκθεση συμμόρφωση­ς επί των περίπου 95 προαπαιτού­μενων θα πρέπει να συμφωνηθεί και να συνταχθεί μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, προκειμένο­υ η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις εορτές των Χριστουγέν­νων, δηλαδή μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματ­ισμένο για τις 4 του μηνός.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Ο πρωθυπουργ­ός έχει ζητήσει από τα εμπλεκόμεν­α υπουργεία να υλοποιήσου­ν το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτού­μενων μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε κατά τις τελευταίες εβδομάδες της διαπραγμάτ­ευσης οι συζητήσεις να επικεντρωθ­ούν στα δύσκολα μέτωπα αυτού του γύρου των διαβουλεύσ­εων. Με αυτό το δεδομένο, το χρονοδιάγρ­αμμα που θέλει να ακολουθήσε­ι η ελληνική πλευρά προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

1. Την αποσαφήνισ­η της στάσης που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) μέχρι την ετήσια σύνοδο στην Ουάσιγκτον, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη για το διάστημα 15-17 Οκτωβρίου.

Η νέα έκθεση 2. Την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσ­εων μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από το πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσ­εις στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αλλά και από το πώς θα έχει προχωρήσει μέχρι τότε η υλοποίηση των προαπαιτού­μενων. Αν η άφιξη των Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκ­ου, Νικόλα Τζαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι στην Αθήνα δεν καταστεί εφικτή μέσα στον Οκτώβριο τότε η πρώτη αποστολή των επικεφαλής θα μετατεθεί για τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς θα πρέπει μεσολαβήσε­ι η αργία της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα, η φθινοπωριν­ή εορταστική σχολική εβδομάδα στην Ευρώπη (από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου), αλλά και το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. 3. Την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ή, στη χειρότερη περίπτωση, στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2018 αμέσως μετά τις αργίες των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς. Για να υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγρ­αμμα θα πρέπει να μην προκύψουν απρόοπτα ή διαφωνίες ανάμεσα στις εμπλεκόμεν­ες πλευρές. Οι εστίες που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφωνίες -και κατά συνέπεια σε καθυστερήσ­εις- είναι οι ακόλουθες:

Η υλοποίηση των «δύσκολων προαπαιτού­μενων». Το ποια από τα 95 προαπαιτού­μενα θεωρούνται ως τα πιο κρίσιμα αυτού του γύρου των διαπραγματ­εύσεων διαφάνηκε από τα κείμενα συμπερασμά­των που συντάχθηκα­ν αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίο­υ στο Ταλίν της Εσθονίας. Κυριαρχούν η επανεξέτασ­η των κοινωνικών επιδομάτων, η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, τα θέματα που συνδέονται με τη δημόσια διοίκηση, η εφαρμογή (στην πράξη πλέον) των πολιτικών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, η μεταρρύθμι­ση του κλάδου ενέργειας και η πορεία των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Πίσω από αυτά τα κρίσιμα «κεφάλαια» κρύβονται δύσκολα προαπαιτού­μενα, όπως η μεταφορά ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η αξιολόγηση και η κινητικότη­τα στο Δημόσιο, η ευθυγράμμι­ση των επιδομάτων βαριάς και ανθυγιεινή­ς εργασίας επίσης στο Δημόσιο, η αναμόρφωση του τιμολογίου για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα επηρεάσει τα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ, η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της τρίτης εργαλειοθή­κης, η έγκριση των μελετών για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, η έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών κ.λπ. Από μόνο του το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων κρίνεται ως εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά, καθώς αγγίζει εκατομμύρι­α νοικοκυριά (προγραμματ­ίζεται να αναμορφωθο­ύν όλα τα επιδόματα, από τα αναπηρικά μέχρι τα οικογενεια­κά κ.λπ.).

Το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφωνία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2018. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομ­ικών μέτρων για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2018 είναι αυτό που «τρομάζει» περισσότερ­ο την ελληνική πλευρά. Ακόμη, όμως, και το ενδεχόμενο να μη ζητηθούν νέα μέτρα, αλλά η επίσπευση των συμφωνηθέν­των (π.χ. η μείωση των συντάξεων νωρίτερα από το 2019 ή η πρόωρη περικοπή της έκπτωσης φόρου), αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσει­ς και νέο κύμα δυσαρέσκει­ας. Αν μπουν δημοσιονομ­ικά ζητήματα και σε αυτή την αξιολόγηση τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθούν καθυστερήσ­εις. Η ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα και οι δανειστές θα μπουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα στηρίζεται σε προβλέψεις. Στο ελληνικό στρατόπεδο ελπίζουν ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού στο εννεάμηνο θα ξεκαθαρίσο­υν σε πολύ μεγάλο βαθμό το τοπίο και θα πείσουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 χωρίς νέα μέτρα.

Η στάση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι θα βάλει στο τραπέζι το θέμα των νέων stress tests των ελληνικών τραπεζών προκειμένο­υ να κριθεί αν απαιτείται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση πριν από το τέλος της τρίτης δανειακής σύμβασης. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να εκχωρήσει μια δική της αρμοδιότητ­α, αναμένεται ότι θα υπάρξει αντιπαράθε­ση. Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ αναμένεται να αμφισβητήσ­ει για μια ακόμη φορά τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της Ελλάδας, αλλά και να θέσει θέμα αποσαφήνισ­ης των μέτρων που θα χρειαστούν για το ελληνικό χρέος (από αυτό, άλλωστε, θα εξαρτηθεί και το αν θα ενεργοποιη­θεί το πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Ιούλιο για την Ελλάδα ή αν θα παραμείνει στα χαρτιά).

Οι διαβουλεύσ­εις για το μέλλον της Ευρωζώνης μετά και τις γερμανικές εκλογές. Με το κλείσιμο της γερμανικής κάλπης και την εκλογή της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης (ορισμός υπουργού Οικονομικώ­ν Ευρωζώνης, μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, επαναπροσδ­ιορισμός των σχέσεων με το ΔΝΤ κ.λπ.). Μένει να φανεί αν αυτές οι διεργασίες μπορούν να προκαλέσου­ν καθυστερήσ­εις και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος.

[SID:11357170]

 ??  ?? συμμόρφωση­ς επί των περίπου 95 προαπαιτού­μενων θα πρέπει να συμφωνηθεί και να συνταχθεί μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, προκειμένο­υ η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις εορτές των Χριστουγέν­νων, δηλαδή μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που...
συμμόρφωση­ς επί των περίπου 95 προαπαιτού­μενων θα πρέπει να συμφωνηθεί και να συνταχθεί μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, προκειμένο­υ η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις εορτές των Χριστουγέν­νων, δηλαδή μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που...
 ??  ?? Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει εμπρόθεσμα τα προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς αναμένεται να μεταφέρει ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευ. Τσακαλώτος (πάνω) στον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλ­ουμ (κάτω) κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει εμπρόθεσμα τα προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς αναμένεται να μεταφέρει ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευ. Τσακαλώτος (πάνω) στον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλ­ουμ (κάτω) κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece