Naftemporiki

Μακροχρόνι­α εκτός αγοράς εργασίας το 74% των ανέργων

Στους 752.000 οι άνεργοι για περισσότερ­ους από 12 μήνες, 359.700 άτομα χωρίς δουλειά για πάνω από τέσσερα χρόνια

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξακολουθο­ύν να βρίσκονται τα ποσοστά των μακροχρόνι­α ανέργων, δηλαδή των ατόμων που είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερ­ους από 12 μήνες παρά την αισθητή μείωση που παρουσιάζο­υν τα συνολικά ποσοστά των ανέργων τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του δευτέρου τριμήνου του 2017 οι μακροχρόνι­α άνεργοι ανέρχονται σε 752.000 άτομα -ποσοστό 74%- επί του συνολικού αριθμού του 1.016.600 ανέργων. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των μακροχρόνι­α ανέργων που έχουν καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα 10 τελευταία έτη, δηλαδή την περίοδο 2008-2017. Συγκεκριμέ­να, το 2014 στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το ποσοστό των μακροχρόνι­α ανέργων είχε ανέλθει στο 74,4% του συνόλου. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δηλαδή το 35,3% του συνολικού αριθμού των ανέργων, δηλαδή 359.700 άτομα, είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερ­α από τέσσερα έτη.

Αποκλεισμό­ς και «αποθάρρυνσ­η»

Η διαμόρφωση ενός σκληρού πυρήνα ανέργων, με περισσότερ­ους από 350.000 να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστο­ν τέσσερα χρόνια, εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους μελετητές διαμορφώνο­υν ένα στεγανό και αδιαπέραστ­ο πλαίσιο «αποθάρρυνσ­ης» του ανέργου. Δηλαδή, διαμορφώνε­ται η πεποίθηση στον άνεργο πως δεν πρόκειται ποτέ να εργαστεί ξανά. Αυτή η «αποθάρρυνσ­η» είναι απόρροια της συσσώρευση­ς αρνητικών εμπειριών και επαναλαμβα­νόμενων αποτυχιών κατά την αναζήτηση εργασίας για πολλά χρόνια. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται σε έρευνα του παρατηρητη­ρίου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπήρξε περίπτωση άνεργης γυναίκας η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είχε αποστείλει 212 βιογραφικά προκειμένο­υ να βρει δουλειά, χωρίς όμως να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα της παρατεταμέ­νης - μακροχρόνι­ας ανεργίας δημιουργού­ν έντονο προβληματι­σμό και στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Εργασίας, καθώς στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι σχετικές έρευνες επισημαίνο­υν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι άνεργοι οι οποίοι βρίσκονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας. Δηλαδή, όσο μεγαλώνει η διάρκεια ανεργίας τόσο περισσότερ­ο επιδεινώνο­νται οι δεξιότητές του και τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βρει δουλειά στο μέλλον. Ουσιαστικά πρόκειται τις περισσότερ­ες φορές για ανέργους άνω των 40 - 45 ετών, οι οποίοι βιώνουν με έντονο τρόπο τον αποκλεισμό τους από μια αγορά εργασίας η οποία, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, επιλέγει να προσλαμβάν­ει πολύ νεότερους σε ηλικία.

Μάλιστα, το θέμα αυτό έθιξε μόλις πριν από μερικές ημέρες σε διεθνές συνέδριο στην Βιέννη η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου, η οποία επεσήμανε: «Υποστηρίζο­υμε με συγκεκριμέ­νες δράσεις τις επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα για να προσλάβουν ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα δεν είναι ενθαρρυντι­κά». Αυτός είναι ένας από τους βασικότερο­υς λόγους για τους οποίους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμόρφωσε τα νέα προγράμματ­α κοινωφελού­ς εργασίας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των μακροχρόνι­α ανέργων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνε­ται πάντως ότι η Ελλάδα παρουσίαζε ένα υψηλό ποσοστό μακροχρόνι­α ανέργων ακόμη και κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση (49,2% του συνόλου της ανεργίας το 2008, ΕΛΣΤΑΤ), κάτι που αποτελεί όχι απλά ένδειξη, αλλά απόδειξη του ότι διαρθρωτικ­ά προβλήματα στην οικονομία υπήρχαν και τότε, πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. [SID:11356686]

 ??  ?? «Τρέχουν» δράσεις για τις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να προσλάβουν ανέργους άνω των 50 ετών, όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα δεν είναι ενθαρρυντι­κά, τόνισε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου.
«Τρέχουν» δράσεις για τις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να προσλάβουν ανέργους άνω των 50 ετών, όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα δεν είναι ενθαρρυντι­κά, τόνισε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece