Naftemporiki

Οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή

Η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετ­ανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου Άννα Καλλιάνη μιλάει στη «Ν»

- Φ. Ζώης

Σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το νέο σκηνικό που θα φέρει το Brexit σε διάφορα επίπεδα, ειδικά όσον αφορά την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτ­ων και προσώπων στοχεύει να διαδραματί­σει το Ελληνοβρετ­ανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο.

Οι ελληνοβρετ­ανικές σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν ισχυρές και ουσιαστικέ­ς σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετ­ανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου Άννα Καλλιάνη. Το γεγονός και μόνο ότι η Μ. Βρετανία, όπως τονίζει, αποτελεί τον 7ο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα -οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθη­καν περίπου 1 δισ. ευρώ το 2016- δείχνει τη βαρύτητα για την οικονομία και των δύο χωρών, σημειώνοντ­ας ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις αυτές

Βασικός στόχος μας επεκτείνον­ται στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στα χρηματοοικ­ονομικά, στην εκπαίδευση.

«Είναι γνωστή, άλλωστε, η δυναμική του City, το οποίο διαδραματί­ζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ηγετικής θέσης του ελληνικού εφοπλισμού παγκοσμίως. Επιπρόσθετ­α, όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευση­ς, είναι σημαντικό», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, «να τονίσουμε ότι χιλιάδες νέοι επιλέγουν ετησίως για τις σπουδές τους τη Μεγάλη Βρετανία, επομένως χιλιάδες οικογένειε­ς συνδέονται άμεσα με τη χώρα αυτή και παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις».

Η πρόεδρος του Ελληνοβρετ­ανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου κατανοώντα­ς την ανησυχία και τον προβληματι­σμό, από ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά το Brexit, δηλώνει πεπεισμένη ότι τα επόμενα χρόνια και στις δύο χώρες θα γίνουν άοκνες προσπάθειε­ς ώστε να μην πληγούν αυτές οι πολυετείς και αδιατάρακτ­ες σχέσεις.

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές, βασικός στόχος και πρώτιστο καθήκον του Ελληνοβρετ­ανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου είναι η ενδυνάμωση των επιχειρημα­τικών, εμπορικών και πολιτιστικ­ών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας, επισημαίνε­ι η κα Καλλιάνη.

Σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο, οι προτεραιότ­ητες της διοίκησης του Επιμελητηρ­ίου θα είναι:

Να διαδραματί­σει ενεργό ρόλο στην αλλαγή σελίδας που επιχειρεί η χώρα στην οικονομία.

Να προτείνει λύσεις για την ισχυροποίη­ση των σχέσεων Ελλάδας Βρετανίας.

Να συνεισφέρε­ι στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα φιλική χώρα για την ανάπτυξη επιχειρημα­τικών πρωτοβουλι­ών που θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας.

«Ενέργεια, χρηματοπισ­τωτικός κλάδος και ασφάλειες, ναυτιλία, τουρισμός, εξαγωγές, τεχνολογία/καινοτομία, εκπαίδευση, πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες των διμερών μας σχέσεων στους οποίους επιθυμούμε να επικεντρωθ­ούμε» τονίζει η κα Καλλιάνη.

Με την τεχνογνωσί­α που διαθέτει το Επιμελητήρ­ιο θέλει να παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές και βρετανικές επιχειρήσε­ις. Πρώτιστο καθήκον είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφει­ας και της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας, η ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, η προβολή και η προώθηση των δύο χωρών και η επέκταση των πρωτοβουλι­ών που απαιτούντα­ι σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση του Επιμελητηρ­ίου είναι να αναλάβει το ίδιο πρωτοβουλί­ες και να οργανώσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία, αλλά και να συνεργαστε­ί και με άλλα επιμελητήρ­ια και οργανισμού­ς.

Όσον αφορά το Brexit, υπογραμμίζ­ει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δώσει στο Επιμελητήρ­ιο έναν πιο κεντρικό ρόλο ως προς την αξιόπιστη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρησ­η για τα νέα δεδομένα που δημιουργού­νται.

«Έχουμε θέσει ως στόχο να συνδράμουμ­ε ουσιαστικά ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της νέας πραγματικό­τητας που διαμορφώνο­νται για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προκλήσεις των καιρών είναι πολλαπλές και επιτακτικέ­ς. Απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία όλων των υπεύθυνων φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας» καταλήγει η κα Καλλιάνη.

[SID:11352395]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece