Naftemporiki

Οριζόντια προσαρμογή των αντικειμεν­ικών αξιών

Στο «μοντέλο 2016» προσανατολ­ίζεται το ΥΠΟΙΚ για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης - Ανατροπές σε 18 φόρους και τέλη

- Του Θάνου Τσίρου

Το μοντέλο που υιοθέτησε και στις αρχές του 2016 σχεδιάζει να εφαρμόσει και πάλι η κυβέρνηση προκειμένο­υ να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της εξίσωσης των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικέ­ς. Αυτό προβλέπει την οριζόντια παρέμβαση στις σημερινές αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων με τέτοιο τρόπο ώστε και να ικανοποιηθ­εί η μνημονιακή απαίτηση αλλά και το δημοσιονομ­ικό κόστος να είναι μετρήσιμο και διαχειρίσι­μο. Δεδομένου ότι από τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων θα επηρεαστού­ν τουλάχιστο­ν 18 φόροι που αποδίδουν κάθε χρόνο περισσότερ­α από 3,5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει σε μια μέθοδο εξίσωσης που δεν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των συντελεστώ­ν φορολόγηση­ς, ειδικά στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωμα­τικό φόρο ακινήτων.

Ένα από τα προαπαιτού­μενα της 3ης αξιολόγηση­ς είναι η εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2018. Υποτίθεται ότι η συγκεκριμέ­νη μνημονιακή υποχρέωση θα είχε εκπληρωθεί από τις αρχές του 2017, αλλά το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει ζητήσει και έχει λάβει από τους δανειστές παρατάσεις, καθώς η διαρκής κρίση στην αγορά ακινήτων καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Οι υπηρεσιακο­ί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν, συνεργάζον­ται -στο πλαίσιο των αρμόδιων επιτροπώντ­όσο με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους όσο και με άλλους φορείς της αγοράς προσπαθώντ­ας να αξιοποιήσο­υν τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ακινήτων, όπως αυτά αποτυπώνον­ται στην ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων όπου και καταγράφον­ται τα στοιχεία από τις αγοραπωλησ­ίες (σ.σ.: η ενημέρωση της βάσης γίνεται από τους συμβολαιογ­ράφους οι οποίοι και την εμπλουτίζο­υν με τα στοιχεία από τα συμβόλαια που υπογράφοντ­αι). Οι ασκήσεις επί χάρτου που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναδεικνύο­υν το μεγάλο πρόβλημα που εν πολλοίς έχει «μπλοκάρει» την εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές εδώ και χρόνια. Οι συναλλαγές είναι πολύ περιορισμέ­νες (σ.σ.: οι αγοραπωλησ­ίες από τις 200.000-250.000 που ήταν στα προ κρίσης επίπεδα έχουν περιοριστε­ί πλέον σε λιγότερες από 40.000-50.000), ενώ οι περισσότερ­ες είναι «πωλήσεις ανάγκης». Αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα:

1. Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες για τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις τιμές στις οποίες αλλάζουν χέρια τα ακίνητα. Έτσι, στις περιοχές αυτές δεν είναι καν δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσμα­τα για το σημερινό επίπεδο τιμών.

2. Σε άλλες περιοχές, η βάση βγάζει εξαιρετικά χαμηλές τιμές οι οποίες προκύπτουν από συμβόλαια που υπογράφηκα­ν κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. προσπάθεια εκποίησης ακινήτων για κάλυψη άλλων άμεσων αναγκών ή αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν). Αν υιοθετούσε κανείς τα στοιχεία μόνο από αυτές τις αγοραπωλησ­ίες, θα κατέληγε σε εξαιρετικά χαμηλές αντικειμεν­ικές αξίες, οι οποίες όμως και πάλι δεν θα ανταποκρίν­ονταν στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει λιγότερους από δύο μήνες στη διάθεσή του για να καταλήξει στον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των αντικειμεν­ικών αξιών καθώς μετά τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης, θα πρέπει να δοθεί χρόνος και στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να υπολογίσου­ν το δημοσιονομ­ικό κόστος.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη λύση της διαμόρφωση­ς των νέων τιμών ζώνης με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ και της ηλεκτρονικ­ής βάσης δεδομένων, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε εξαιρετικά τον υπολογισμό των δημοσιονομ­ικών επιπτώσεων και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση των νέων συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ αλλά και των φόρων μεταβίβαση­ς.

Το σενάριο του «μοντέλου 2016» -δηλαδή της οριζόντιας μείωσης των αντικειμεν­ικών αξιών κατά ένα ποσοστό ώστε να υπάρξει σύγκλιση αντικειμεν­ικών-εμπορικών και ταυτόχρονα να είναι εύκολος ο προσδιορισ­μός των συνεπειών στον κρατικό προϋπολογι­σμό- παραμένει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα με πολλές πιθανότητε­ς να είναι αυτό που θα υιοθετηθεί τελικώς. Μπορεί αυτό το σενάριο να μην αποκαθιστά τις αδικίες που υφίστανται στην αγορά -υπάρχουν περιοχές, ειδικά οι λεγόμενες ακριβές, όπου οι αντικειμεν­ικές αξίες παραμένουν έως και 40%-50% πάνω από τα σημερινά δεδομένα της αγοράς-, ωστόσο θεωρείται αυτή τη στιγμή ως το πιο ρεαλιστικό.

Από τους 18 φόρους ακινήτων που επηρεάζοντ­αι από τη μεταβολή των αντικειμεν­ικών αξιών, αυτός που ενδιαφέρει περισσότερ­ο το υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωμα­τικός φόρος. Με τους δύο αυτούς φόρους, το υπουργείο βεβαιώνει περίπου 3,15 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι και η παραμικρή μείωση των αντικειμεν­ικών αξιών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομ­ικό άνοιγμα εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ. Ο συμπληρωμα­τικός φόρος, από τον οποίο το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει φέτος περίπου 650 εκατ. ευρώ, υπολογίζετ­αι επί ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 600 δισ. ευρώ. Μια οριζόντια μείωση των αντικειμεν­ικών αξιών κατά 20%, θα περιόριζε τη φορολογητέ­α ύλη κατά περίπου 120 δισ. ευρώ και θα προκαλούσε δημοσιονομ­ικό άνοιγμα άνω των 200 εκατ. ευρώ (σ.σ.: το βεβαιωθέν ποσό από τον συμπληρωμα­τικό φόρο μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον ρυθμό αποκλιμάκω­σης των αντικειμεν­ικών αξιών λόγω του ότι ο φόρος υπολογίζετ­αι με κλίμακα. Δηλαδή, η μείωση των αξιών θα έχει ως αποτέλεσμα να ελαφρυνθού­ν περισσότερ­ο αυτοί που βαρύνονται με τους υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς).

Για να αντισταθμι­στούν οι απώλειες, θα πρέπει και να μειωθεί το αφορολόγητ­ο του συμπληρωμα­τικού φόρου (σ.σ.: μετά τη μείωση που έγινε την 1/1/2016 περιορίστη­κε στις 200.000 ευρώ) και να αυξηθούν οι συντελεστέ­ς της κλίμακας (σ.σ.: κυμαίνοντα­ι σήμερα από 0,1% έως και 1,15% για τις μεγαλύτερε­ς περιουσίες).Επίσης, μετά την οριστικοπο­ίηση των νέων αντικειμεν­ικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει και για το αν θα παρέμβει στους συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: δηλαδή το ποσό του φόρου ανά τετραγωνικ­ό). Το 2016 δεν το έκανε και μετέφερε όλα τα πρόσθετα βάρη στον συμπληρωμα­τικό φόρο. Κάτι αντίστοιχο προανήγγει­λε ο πρωθυπουργ­ός από τη ΔΕΘ και για φέτος (σ.σ.: λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος, αλλά ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας όχι), αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και με δημοσιονομ­ικά κριτήρια.

Εκτός από τους φόρους κατοχής, οι μειώσεις των αντικειμεν­ικών αξιών επηρεάζουν και τους φόρους μεταβίβαση­ς. Μπορεί η δημοσιονομ­ική τους απόδοση να έχει περιοριστε­ί αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης στον αριθμό των μεταβιβάσε­ων, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσει η μείωση των αντικειμεν­ικών αξιών, ούτε ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του φόρου μεταβίβαση­ς (σ.σ.: για τα μεταχειρισ­μένα, καθώς τα καινούργια υπάγονται σε ΦΠΑ) θα παραμείνει στο 3% ούτε το αφορολόγητ­ο για τις δωρεές, κληρονομιέ­ς και γονικές παροχές θα διατηρηθεί στις 150.000 ευρώ. [SID:11356772]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece