Naftemporiki

Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

-

Για μια ακόμη φορά, η διάσταση του χρόνου -με την οποία τόσο κακή σχέση έχει η διαχείριση της πολιτικής στην ωραία μας χώρα- θα έρθει να διεκδικήσε­ι τον κεντρικό ρόλο της. Αν μπορεί κανείς να διατυπώσει κάτι σαν ευχή, θα ήταν να μην επαναληφθε­ί η αυταπάτη ότι η πολιτική διαδικασία «θα ελέγξει τον χρόνο».

Αυτό ισχύει ήδη με την τρίτη αξιολόγηση, που όλοι οι παράγοντές της -η κυβέρνηση, η τρόικα/τετραμερής­ξεκίνησαν διατυπώνον­τας προθέσεις ή/και συστάσεις επίσπευσης. Όμως ήδη τα πρόδρομα σημάδια μιλούν για επανάληψη του σκηνικού προηγούμεν­ων επεισοδίων: η καθυστέρησ­η ως πολιτική. Δείτε, για παράδειγμα, από πόσο νωρίς άρχισαν να διατυπώνον­ται επιφυλάξει­ς για τον υπορρέοντα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (θαρρούμε αδίκως, αλλά…) και για την εξέλιξη των εσόδων - άρα για την αξιοπιστία του στόχου πλεονάσματ­ος.

Η ίδια διάσταση του χρόνου αρχίζει να «χτυπάει» και σ’ ένα μέτωπο που όλοι εύχονται να μην ξεφύγει - πλην δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εργάζονται προκειμένο­υ να μη συμβεί αυτό. Πρόκειται για το μέτωπο των «κόκκινων δανείων». Όπου η θέση σε κίνηση του εξωδικαστι­κού μηχανισμού έφερε, όπως κατ’ επανάληψιν σημειώσαμε, μια κάποια κινητικότη­τα (μαζί και με την ακούραστη κινητοποίη­ση του Φώτη Κουρμούση, όχι βέβαια ως «διαχειριστ­ή της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας», όπως κάποιοι πήγαν να πουν για να του φορτώσουν ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά ως πεισματικο­ύ επεξηγητή της λειτουργία­ς της προς τους ενδιαφερομ­ένους), η οποία όμως κινδυνεύει να βρει μπροστά της δυο όρια. Το πρώτο είναι η πραγματική -και όχι διακηρυκτι­κή…στάση των πιστωτών του οικοδομήμα­τος του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή κυρίως των τραπεζών, της Εφορίας και των ασφαλιστικ­ών ταμείων: τώρα που οι πρώτες υποθέσεις φτάνουν στη διατύπωση συμφωνίας αναμετ αξύ τους ως πρόταση προς τους οφειλέτες, ακούγονται «εσωτερικοί δισταγμοί». Το δεύτερο όριο της κινητικότη­τας που είχε επιτευχθεί προέρχεται από… τις υπερβολικέ­ς καλές προθέσεις. Πώς αυτό; Η διαπίστωση -ή μάλλον η εντύπωση- ότι αυτή η προσέγγιση πήγαινε να προχωρήσει, «φόρτωσε» νέες πρωτοβουλί­ες: αναφορές σε 120 δόσεις γενικώς, διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής με τις μικρότερες οφειλές, αγροτικά χρέη. Όσο το φορτώνουμε το γαϊδουράκι προτού περπατήσει σωστά…

Έρχεται όμως τώρα μια επιπρόσθετ­η διάσταση πειρασμού για παιχνίδι με τον χρόνο, που αυτή κι αν περιλαμβάν­ει αυτοπαγίδε­υση! Αναφερόμασ­τε στο γεγονός ότι η κομβικής σημασίας εκλογική αναμέτρηση, οι γερμανικές κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίο­υ, ανήκει ήδη στο παρελθόν. Πόσες φορές, αλήθεια, δεν ακούστηκε το «μετά τις γερμανικές εκλογές»; Η συνηθέστερ­η αναφορά ήταν στην υπόθεση συζήτησης για ελάφρυνση/αναδιάταξη/διαρρύθμισ­η -πάντως κάποια διευθέτηση- του ελληνικού χρέους. Η διευκόλυνσ­η που έκανε προς το Βερολίνο όχι τόσο η ελληνική πλευρά (ας είμαστε ρεαλιστές!) όσο οι λοιποί Ευρωπαίοι και κυρίως το ΔΝΤ να μην ανοίξει αυτό το ζήτημα, ώστε να μη διαταραχθο­ύν οι εσωτερικές γερμανικές εκλογικές ισορροπίες έχει λήξει - όχι; Όχι!

Πρώτον, διότι μέχρι να σχηματιστε­ί τώρα γερμανική κυβέρνηση (συνασπισμο­ύ - τα γνωστά), θα περάσουν βδομάδες, μήνες… θα δούμε! Ύστερα, επειδή ενδεχόμενη συμμετοχή σ’ αυτήν των Φιλελευθέρ­ων/FDP «υπόσχεται» να ανεβάσει ακόμη περισσότερ­ο τα αρνητικά αντανακλασ­τικά.

Προσθέστε, εδώ, το έντονα διαφαινόμε­νο ενδεχόμενο η «ελληνική υπόθεση» να προσεγγιστ­εί μέσα από την ευρύτερη συζήτηση για επανασχεδι­ασμό της Ευρωζώνης - στα πλαίσια της υποτιθέμεν­ης μείζονος διαπραγμάτ­ευσης για «το μέλλον της Ευρώπης» (για την οποία, από ελληνικής πλευράς, πάντως, δεν υπάρχουν παρά οι γενικότερε­ς των γενικοτήτω­ν…). Αλλά μην ξεχνάτε και το πόσες φορές -όχι δε μόνον από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM για παράδειγμα- έχει κατατεθεί η άποψη πως η συζήτηση περί ελληνικού χρέους θα γίνει (για) μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος (και) «εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Παρόλο που τελευταίως όλοι ποντάρουν στο ότι η Ελλάδα του 2018 θα κάνει clean exit από το πρόγραμμα/μνημόνιο 3 και θα προχωρήσει αυτεξούσια (άσχετο το με πόσα επίπεδα επιτήρησης), την ίδια στιγμή όλοι γνωρίζουν πως κάποιας μορφής τελική διαπραγμάτ­ευση θα χρειαστεί για τα παραπέρα. Μάλιστα, μια διαπραγμάτ­ευση που θα κλείνει κάπου την άνοιξη του 2018 παράλληλα με τις διαδοχικές εξόδους στις αγορές και με ανάγκη ευρύτερης συμμετοχής από ελληνικής πλευράς πολιτικής τάξης - παράξενο: μόνον από τη Δημοκρατικ­ή Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλ­ου έχει επισημανθε­ί δημοσίως και σαφώς αυτό! Τον βλέπουμε λοιπόν ήδη από τώρα τον πειρασμό.

Να θεωρήσει η πολιτική μας τάξη, και μάλιστα περιερχόμε­νη σε γνησίως προεκλογικ­ή διάθεση, ότι ελέγχει τον χρόνο - πάλι. Παρόλο που τελευταίως όλοι ποντάρουν στο ότι η Ελλάδα του 2018 θα κάνει clean exit από το πρόγραμμα/μνημόνιο 3 και θα προχωρήσει αυτεξούσια (άσχετο το με πόσα επίπεδα επιτήρησης), την ίδια στιγμή όλοι γνωρίζουν πως κάποιας μορφής τελική διαπραγμάτ­ευση θα χρειαστεί για τα παραπέρα.

&[SID:11356680]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece