Naftemporiki

Οκτώβριο η απόφαση για διέλευση τρένου από την Πάτρα

Οι δύο προτάσεις για την εκτέλεση του έργου

- Του Φάνη Ζώη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαβούλευσ­η για τη διέλευση του τρένου μέσα από τον αστικό ιστό της Πάτρας και την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το νέο λιμάνι, με στόχο μέσα στον Οκτώβριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει καταθέσει στους φορείς της πόλης δύο νέα σενάρια για τη διέλευση του τρένου από την Πάτρα, στο τμήμα από την οδό Κανελλοπού­λου μέχρι τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Στη μια περίπτωση η πρόταση του υπουργείου προβλέπει η γραμμή να περάσει με γέφυρα πάνω από την οδό Κανελλοπού­λου, ενώ η δεύτερη πρόταση, που είναι ακριβότερη κατά 37 εκατ. ευρώ, προβλέπει την υπόγεια διέλευση της γραμμής από την Κανελλοπού­λου.

Οι μελέτες

Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν η διπλή ηλεκτροκίν­ητη γραμμή να συνεχίζει με σκεπασμένο όρυγμα (cut and cover) μέχρι και τον υπογειοποι­ημένο σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Στην επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς, ο κ. Σπίρτζης ζητεί να έχει απαντήσεις με τις θέσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε στη συνέχεια, σε μια τελική σύσκεψη, να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.

Η πολιτεία, διαβεβαιών­ει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Βούρδας, μπορεί να εξασφαλίσε­ι τα κονδύλια για την κατασκευή του τμήματος μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, καθώς και τα χρήματα που απαιτούντα­ι για την ολοκλήρωση των μελετών για το κομμάτι μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις με την προσθήκη περίπου 1,6 χιλιομέτρο­υ υπογειοποι­ημένης γραμμής σιδηροδρόμ­ου από την οδό Κανελλοπού­λου ήρθε ως συνέχεια της διαβούλευσ­ης που υπήρξε στην αχαϊκή πρωτεύουσα και της πρωτοβουλί­ας που είχε αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Δυτικής Ελλάδος, το οποίο είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, ο κ. Βούρδας διαβεβαίωσ­ε για ακόμη μια φορά ότι οι κάτοικοι των περιοχών πριν από την οδό Κανελλοπού­λου, όπου η διέλευση της γραμμής θα είναι επίγεια, όπως και σήμερα, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Και τούτο γιατί, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα δημιουργία­ς υψηλού τείχους εκατέρωθεν της υποδομής, ενώ ούτε η ηλεκτροκίν­ηση θα δημιουργήσ­ει άλλα θέματα. «Την προηγούμεν­η φορά έμεινα πολλές ώρες στον Καστελόκαμ­πο και περπατήσαμ­ε τη γραμμή μαζί με τους κατοίκους. Διαπίστωσα­ν από κοντά, μαζί με τους μηχανικούς και τα σχέδια, ότι δεν υπάρχουν ούτε τοίχοι ούτε τέτοιες διαδικασίε­ς που ακούγονται. Δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα υψομετρικά σε σχέση με την υφιστάμενη γραμμή. Αντιθέτως υπάρχει ενίσχυση στα κομμάτια που υπήρχαν

Μέσα στον Οκτώβριο γέφυρες στα ρέματα και διευθέτηση θεμάτων ώστε να μην πλημμυρίζε­ι η περιοχή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Στην ηλεκτροκίν­ητη γραμμή, η οποία θα είναι φυλασσόμεν­η, θα υπάρχουν διαβάσεις. Ίσα-ίσα που θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος, γιατί στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθ­ούν πεζοδιαβάσ­εις, αλλά θα διευθετηθο­ύν και θέματα διέλευσης των οχημάτων. Αυτό σήμερα γίνεται χωρίς προφύλαξη, ενώ με την καινούργια κατασκευή θα είναι προφυλαγμέ­να και με καλύτερη επικοινωνί­α» επισήμανε ο κ. Βούρδας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών σημειώνει επίσης ότι τα άλλα σενάρια διέλευσης του τρένου από το κέντρο της Πάτρας με την υπογειοποί­ηση της γραμμής ισχύουν κανονικά, όπως και η μελέτη για τη δημιουργία τραμ στις νότιες συνοικίες της πόλης.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Όσον αφορά το χρονοδιάγρ­αμμα, παραδέχθηκ­ε μεν ότι είναι ασφυκτικό, αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος για την έλευση του τρένου μέχρι το 2020 παραμένει εφικτός. «Άμεσα θα πρέπει να ωριμάσουν οι διαδικασίε­ς διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ για να μπορέσει να εκτελεστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 για το κομμάτι από την Κανελλοπού­λου μέχρι τον Άγιο Διονύσιο με την παράλληλη εκτέλεση των μελετών για το υπόλοιπο τμήμα και ταυτόχρονα οι υπόλοιπες εργολαβίες να προχωρούν. Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημοσιευθε­ί ο διαγωνισμό­ς για το τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 δημοσιεύετ­αι ο διαγωνισμό­ς για το τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος σε σχέση με τις υπολειπόμε­νες εργασίες που αφορούν τις ράγες, την επιδομή, τους σταθμούς, την ηλεκτροκίν­ηση και τη σηματοδότη­ση. Όλος ο σχεδιασμός είναι ενταγμένος στο χρονοδιάγρ­αμμα του 2020».

[SID:11352677]

 ??  ?? αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη διέλευση του σιδηρόδρομ­ου μέσα από τον αστικό ιστό της Πάτρας και την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το νέο λιμάνι.
αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη διέλευση του σιδηρόδρομ­ου μέσα από τον αστικό ιστό της Πάτρας και την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το νέο λιμάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece