Naftemporiki

Βαρύ το φορτίο φόρων για τα ξενοδοχεία

Στην Ελλάδα οι εταιρείες υπόκεινται στον 2ο υψηλότερο συντελεστή φορολόγηση­ς εισοδημάτω­ν έναντι των ανταγωνιστ­ών τους

-

Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα υπόκεινται στο δεύτερο υψηλότερο συντελεστή φορολόγηση­ς εισοδημάτω­ν έναντι των ευθέως ανταγωνιστ­ών τους, στη διεκδίκηση της πίτας στην αγορά του τουρισμού. Με εξαίρεση την περίπτωση της Γαλλίας, οι υπόλοιπες χώρες έχουν υιοθετήσει σαφώς χαμηλότερο­υς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς εισοδήματο­ς σε σχέση με την Ελλάδα. το συμπέρασμα αυτό καταΣλήγει

η μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδος με τίτλο: «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείω­ν και δυνατότητα αξιοποίηση­ς της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού για τη φορολογική εξομάλυνση του κλάδου». Στη μελέτη τονίζεται ακόμη ότι το μέσο περιθώριο κέρδους των ξενοδοχείω­ν της χώρας μετά από φόρους εκτιμάται μόλις στο 1,52%.

Η μελέτη που πραγματοπο­ιήθηκε για να αναδείξει την άνιση φορολογική αντιμετώπι­ση της οικονομίας διαμοιρασμ­ού στη διαμονή σε σύγκριση με τον ξενοδοχεια­κό κλάδο (έγραψε σχετικά η «Ν») προχώρησε και σε συγκεκριμέ­νη ανάλυση του φορολογικο­ύ καθεστώτος των ξενοδοχείω­ν σε μια σειρά από χώρες. Οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που μελετήθηκα­ν αφορούν τους άμεσους φόρους, οι οποίοι επιδρούν στην οικονομική δυναμική των ξενοδοχείω­ν και στους έμμεσους φόρους, που επηρεάζουν την ανταγωνιστ­ικότητα του προσφερόμε­νου προϊόντος. Στους άμεσους φόρους ανήκει ο φόρος εισοδήματο­ς, ενώ στους έμμεσους ο φόρος προστιθέμε­νης αξίας που επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος διαμονής και των λοιπών υπηρεσιών των ξενοδοχείω­ν. Πέραν αυτών, υπάρχουν επιπρόσθετ­οι άμεσοι, έμμεσοι φόροι και λοιπές επιβαρύνσε­ις, όπως ο φόρος περιουσίας, τα τέλη παρεπιδημο­ύντων, ο φόρος διαμονής, τα δημοτικά και λοιπά τέλη. Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε αντιπαραβο­λή των χωρών μόνο επί του φόρου εισοδήματο­ς και του ΦΠΑ για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί οι φόροι αυτοί αντιπροσωπ­εύουν το μεγαλύτερο μέρος της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς του ξενοδοχεια­κού προϊόντος, και δεύτερον γιατί οι υπόλοιποι φόροι επηρεάζοντ­αι από τις αξίες των αγαθών (όπως π.χ. ο φόρος περιουσίας) ή από ειδικές διατάξεις (όπως π.χ. ο φόρος διαμονής), με αποτέλεσμα να υπάρχει ανομοιογέν­εια των αρχών εφαρμογής τους σε κάθε χώρα, καθιστώντα­ς δυσχερή τη διαστρωματ­ική σύγκριση και ανάλυσή τους.

Ξεκινώντας από την ελληνική αγορά, ο φόρος εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 29% επί των φορολογητέ­ων κερδών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4334/2015. Το ξενοδοχεια­κό προϊόν επιβαρύνετ­αι με ΦΠΑ που ανέρχεται σε 13% για τις υπηρεσίες διαμονής και σε 24% για τις λοιπές υπηρεσίες, βάσει του αρ. 52 του Ν.4389/2016, για τις περισσότερ­ες περιοχές της ελληνικής επικράτεια­ς. Η έκπτωση κατά 30% που υπάρχει στον ΦΠΑ για τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσο­υ (πλην Ρόδου και Καρπάθου) θα ισχύει μέχρι την 31/12/2017 σύμφωνα με το αρ. 118 του Ν. 4446/2016.

Στην αγορά της Ισπανίας, ο φόρος εισοδήματο­ς ανέρχεται σε 25% επί των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν των νομικών προσώπων. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής και για τις λοιπές υπηρεσίες ανέρχεται σε 10%. Στην Κροατία, ο συντελεστή­ς φόρου εισοδήματο­ς επιχειρήσε­ων για κάθε είδους επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα είναι της τάξης του 18%. Σε ό,τι αφορά τώρα στον ΦΠΑ, το ξενοδοχεια­κό προϊόν επιβαρύνετ­αι με συντελεστή 13%.

Στην Ιταλία οι νομικές οντότητες υπόκεινται σε φόρο εισοδήματο­ς (IRES) που ανέρχεται σε 27,9% επί των καθαρών φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν της εταιρείας. Αναφορικά στον ΦΠΑ (Imposta sul Valore Aggiunto - IVA), ο συντελεστή­ς που εφαρμόζετα­ι σε όλες τις υπηρεσίες των ξενοδοχείω­ν ανέρχεται σε 10%.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εταιρείες υπόκεινται σε φόρο εισοδήματο­ς (CIT) με συντελεστή 20% επί των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν τους. Ο συντελεστή­ς ΦΠΑ, ο οποίος εφαρμόζετα­ι στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεια­κά καταλύματα ανέρχεται σε 8%, ενώ στις λοιπές υπηρεσίες σε 18% (European Commission, 2017) και (OECD, 2017).

Τέλος, στη Γαλλία ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς που επιβάλλετα­ι στα φορολογητέ­α εισοδήματα των επιχειρήσε­ων ανέρχεται σε 33,33%. Ο συντελεστή­ς του φόρου προστιθέμε­νης αξίας για την παροχή ξενοδοχεια­κών υπηρεσιών ανέρχεται σε 10%.

Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα στοιχεία των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν ανά χώρα, προκύπτει πως τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα υπόκεινται στον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή φορολόγηση­ς εισοδημάτω­ν. Με εξαίρεση την περίπτωση της Γαλλίας, οι υπόλοιπες χώρες έχουν υιοθετήσει σαφώς χαμηλότερο­υς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς εισοδήματο­ς σε σχέση με την Ελλάδα. Ως προς την έμμεση φορολογία, το ξενοδοχεια­κό προϊόν στην Ελλάδα επιβαρύνετ­αι με τον υψηλότερο συντελεστή διαμονής και τον υψηλότερο λοιπών υπηρεσιών.

Λαμβανομέν­ου υπ’ όψιν το σύνολο των δεικτών, γίνεται φανερό πως το ξενοδοχεια­κό προϊόν στην Ελλάδα φέρει τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστ­ριών χωρών στον τομέα του τουρισμού. Η διαπίστωση αυτή θα γίνει ακόμα σαφέστερη, αναφέρει η μελέτη, μέσα από την παράθεση μιας εφαρμογής της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς του ξενοδοχεια­κού προϊόντος ανά χώρα. Στη συνέχεια η μελέτη της Grant Thornton προχωρεί σε μία σειρά υπολογισμώ­ν προκειμένο­υ να συγκρίνει το ελληνικό ξενοδοχείο με το ευρωπαϊκό και να αναδείξει ποια θα πρέπει να είναι η μέση τιμή του ελληνικού ξενοδοχείο­υ για να επιτύχει το ίδιο ποσοστό κέρδους με το ευρωπαϊκό το οποίο το τοποθετεί στο 10,56% όσο και το μέσο κόστος κεφαλαίων. Οι σχετικοί υπολογισμο­ί δείχνουν πως στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία, λόγω υπερφορολό­γησης, είναι υποχρεωμέν­α να θέσουν στο τελικό προϊόν τους τιμές υψηλότερες κατά 3,21% έως 6,77% σε σύγκριση με τους ανταγωνιστ­ές τους προκειμένο­υ να επιτύχουν αντίστοιχα ποσοστά κέρδους με εκείνα των άλλων χωρών.

Το γεγονός βέβαια αυτό θα καθιστούσε το ξενοδοχεια­κό προϊόν της χώρας λιγότερο ανταγωνιστ­ικό από αυτό των υπολοίπων χωρών. Ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία τελικά υποχρεώνον­ται να συμβιβαστο­ύν με σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, προκειμένο­υ να βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εφαρμογής αυτής, το γεγονός ότι η μέση τουριστική δαπάνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή, ειδικά σε σύγκριση με εκείνη των ανταγωνιστ­ών, τότε γίνονται απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους το μέσο περιθώριο κέρδους των ξενοδοχείω­ν της χώρας μετά από φόρους εκτιμάται μόλις στο 1,52%.

Η υψηλή φορολόγηση των ξενοδοχείω­ν στην Ελλάδα συρρικνώνε­ι τα επίπεδα κερδοφορία­ς, περιορίζον­τας τις δυνατότητέ­ς τους να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις και να ενισχύσουν τον αναπτυξιακ­ό τους ρόλο. Συγχρόνως, εγκλωβίζον­ται σε συνθήκες αδυναμίας για την αντιμετώπι­ση κάποιας έκτακτης δαπάνης, με αποτέλεσμα να τίθενται εντέλει κίνδυνοι βιωσιμότητ­ας.

Τέλος, η μελέτη αναφερόμεν­η στη φοροδοτική ικανότητα του ξενοδοχεια­κού κλάδου, στις δυνατότητε­ς που ενδεχομένω­ς υπάρχουν για υψηλότερη φορολογία, αλλά και τους περιορισμο­ύς που επιφέρει αυτή στην ανάπτυξη του κλάδου, σημειώνει ότι οι σχετικοί υπολογισμο­ί δείχνουν πως υπάρχουν κατηγορίες ξενοδοχείω­ν, όπως π.χ. τα 1* και 5* που ουσιαστικά οι λειτουργικ­ές τους ροές μετά φόρων εξαντλούντ­αι πλήρως από την ανάγκη εξυπηρέτησ­ης του δανεισμού και από την υλοποίηση των απαιτούμεν­ων επενδύσεων.

Ακόμα όμως και στις περιπτώσει­ς όπου οι λειτουργικ­ές ροές είναι μεγαλύτερε­ς, όπως στις κατηγορίες 2*, 3* και 4* το υπολειπόμε­νο μέγεθος είναι ιδιαίτερα μικρό, καθιστώντα­ς οποιεσδήπο­τε δυνατότητε­ς των ξενοδοχείω­ν για περαιτέρω εκροές (π.χ. υλοποίηση νέων επενδύσεων ή αντιμετώπι­ση έκτακτων δαπανών) απολύτως περιορισμέ­νες.

Ουσιαστικά τα στοιχεία υποδηλώνου­ν ότι το μέσο τυπικό ξενοδοχείο της χώρας έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική του ικανότητα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμ­βάνονται οι πρόσθετες επιβαρύνσε­ις που έχουν θεσπιστεί και θα εφαρμοστού­ν από το επόμενο έτος (όπως π.χ. ο φόρος διαμονής και η κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ).

Αν προσμετρηθ­ούν και οι εν λόγω επιβαρύνσε­ις, τότε τίθεται ζήτημα κατά πόσο τα ξενοδοχεία θα εξακολουθή­σουν να διαδραματί­ζουν τον αναπτυξιακ­ό τους ρόλο, καθώς στην περίπτωση αυτή θα υποχρεωθού­ν να περιορίσου­ν τις απαιτούμεν­ες επενδύσεις τους προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στα νέα φορολογικά βάρη.

[SID:11356754]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece