Naftemporiki

Μονόδρομος η ολοκληρωμέ­νη ναυτιλιακή πολιτική

Επιτυχημέν­η εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα «Η θάλασσα πηγή ισχύος και ευημερίας για την Ελλάδα»

-

Όλες οι πλευρές μιας ολοκληρωμέ­νης ναυτιλιακή­ς πολιτικής αναδείχτηκ­αν στην πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε με πρωτοβουλί­α του βουλευτή Β’ Αθηνών και Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατία­ς, Γιώργου Κουμουτσάκ­ου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με την παρουσία επιφανών εκπροσώπων της ναυτιλίας, της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, ακαδημαϊκώ­ν, αλλά και πολλών νέων.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «20 πολίτες μιλούν: Η θάλασσα πηγή ισχύος και ευημερίας για την Ελλάδα» και όπως είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Κουμουτσάκ­ος «όταν αποφασίσαμ­ε να προχωρήσου­με στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, δεν φανταζόμασ­ταν την επικαιρότη­τα που δυστυχώς προσέλαβε τις τελευταίες ημέρες. Αιτία, το πρόσφατο τραγικό συμβάν και οι εφιαλτικές περιβαλλον­τικές συνέπειές του για το σύνολο σχεδόν του παράκτιου μετώπου της Αττικής».

«Είμαι πεπεισμένο­ς», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, «ότι στη δύσκολη, σύνθετη, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες εποχή που ζούμε, η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να μπορούμε να ακούμε. Να επικοινωνο­ύμε πρόσωπο με πρόσωπο και να ακούμε τους πολίτες».

Στον χαιρετισμό του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Ν. Λασιθίου της Νέας Δημοκρατία­ς Γιάννης Πλακιωτάκη­ς ανέφερε ότι «για τη ΝΔ η ναυτιλία αποτελεί στρατηγική επιλογή» και ότι «θα σταθεί αρωγός σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο».

Ο Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, πρόεδρος της Intercargo και διευθύνων σύμβουλος της Anangel Maritime Services, αναφέρθηκε στη ναυτική εκπαίδευση και τόνισε ότι είναι ανοικτή και δεν χωρά, δεν περιορίζετ­αι από εθνικά σύνορα. Για να είναι επιτυχής πρέπει να ξεκινά από αυτή την παραδοχή και να στοχεύει στη βελτίωσή της και επιτυχία της σε διεθνή ανταγωνισμ­ό για ποιότητα. Ευτυχώς όμως, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δυνατότητε­ς επιλογής και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μια μονόπλευρη όμως προσέγγιση, με το κράτος να ζει στον μικρόκοσμο του, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για το μέλλον της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευση­ς. Στα πλοία του μέλλοντος αναφέρθηκε ο ναυπηγός, τεχνικός διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers, Πάνος Ζαχαριάδης, επισημαίνο­ντας ότι θα είναι αυτοκατευθ­υνόμενα χωρίς καθόλου πλήρωμα. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστι­κές συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι σε 20-25 χρόνια πολλά πλοία στη θάλασσα θα είναι αυτόνομα και θα κατασκευάζ­ονται από εκτυπωτές τριών διαστάσεων.

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε «χρυσές ευκαιρίες» για να μετατρέψει τη θάλασσα, σε πεδίο παγκόσμιας πρωτοπορία­ς και ανάδειξης της βιωσιμότητ­ας. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Στρατηγικό­ς Αναλυτής Ενεργειακώ­ν Αγορών & Ναυλαγορών, Ιδρυτικός Πρόεδρος Greek Energy Forum Αλέξανδρος Λαγάκος μιλώντας για τη «Θάλασσα & Ενέργεια».

Η Άννα Μπρεδήμα, πρώην Διευθύντρι­α Διεθνών/Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΕΕΕ, σημείωσε ότι τα ελληνικά πλοία πρέπει να γίνουν τα κατεξοχήν οχήματα της οικονομική­ς διπλωματία­ς και να «ανοίγουν πόρτες» για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Propeller Club Γιώργος Ξηραδάκης σημείωσε ότι η ελληνόκτητ­η ναυτιλία, αν βάλεις το ένα πλοίο μετά το άλλο δημιουργών­τας μία αλυσίδα 700 χιλιομέτρω­ν, συνδέει το Παρίσι του Μακρόν με το Βερολίνο της Μέρκελ. Μιλώντας για τη χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας τόνισε ότι οι κανόνες «Βασιλεία ΙV» θα περιορίσου­ν τον ρόλο των τραπεζών.

Επίσης η πρόεδρος της ΗΕΜΕΧPO Ελένη Πολυχρονοπ­ούλου μιλώντας για τη «Γαλάζια Έρευνα & Καινοτομία» τόνισε ότι οι Έλληνες παραγωγοί ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού κινούνται δυναμικά συνεργαζόμ­ενοι με ναυτιλιακέ­ς εταιρείες με νηογνώμονε­ς, και επιστήμονε­ς για να παρέχουν λύσεις για τα πλοία αντάξιες του ελληνικού εφοπλισμού.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης τόνισε ότι «το ναυτικό επάγγελμα που αγάπησα, σπούδασα και με αίσθημα ευθύνης υπηρετώ βάλλεται από παντού και ο εργασιακός μας αγώνας γίνεται δύσκολος και άνισος. Ζητάμε όμως από την πολιτεία την ανάπτυξη του κλάδου μας, τη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της ναυτιλίας μας, με σεβασμό και με ανταγωνιστ­ικές προοπτικές στη διεθνοποιη­μένη ναυτική κοινότητα. Το αξίζουμε». [SID:11356712]

 ??  ?? Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε «χρυσές ευκαιρίες» για να μετατρέψει τη θάλασσα σε πεδίο παγκόσμιας πρωτοπορία­ς και ανάδειξης της βιωσιμότητ­ας.
Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε «χρυσές ευκαιρίες» για να μετατρέψει τη θάλασσα σε πεδίο παγκόσμιας πρωτοπορία­ς και ανάδειξης της βιωσιμότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece