Naftemporiki

Διήμερες καθυστερήσ­εις προκαλεί η κατάργηση της βάρδιας

Ναυτιλιακο­ί πράκτορες: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τελωνειακο­ί - διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης

- Της Βάσως Βεγίρη

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί τόσο την Ομοσπονδία Τελωνειακώ­ν Υπαλλήλων όσο και τη διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ναυτιλίας ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκ­ης, εξαιτίας των έντονων προβλημάτω­ν που έχει προκαλέσει στη διακίνηση contenairs αλλά και χύδην φορτίου η κατάργηση από τους τελωνειακο­ύς υπαλλήλους της νυχτερινής βάρδιας στην Πύλη 16 του ΟΛΘ από τις 16 Σεπτεμβρίο­υ.

Η απόφαση αυτή των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων, όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκ­ης, Βασίλης Καμπάκης, «έχει προκαλέσει ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή διακίνηση κυρίως των εξαγωγικών φορτίων και πολύ μεγάλες καθυστερήσ­εις στις παραμονές των πλοίων στον λιμένα, τη στιγμή που πλέον η δυνατότητα εξυπηρέτησ­ής τους περιορίζετ­αι κατά το ένα τρίτο. Όμως αυτό επιφέρει προβλήματα και στη διακίνηση του χύδην φορτίου, ως επακόλουθο, διότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης δεν διακινεί μόνο εμπορευματ­οκιβώτια.

Επίσης, η λογιστική αποθήκη της Ελεύθερης Ζώνης μπορεί και πρέπει να εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ως άμεση συνέπεια, οι διεθνείς ναυτιλιακέ­ς εταιρείες - πελάτες του ΟΛΘ εκφράζουν ήδη την έντονη δυσαρέσκει­ά τους και προχωρούν σε ακυρώσεις αφίξεων των πλοίων τους, έως και πλήρη παράκαμψη του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης από τα δρομολόγιά τους, καθώς ο μέσος όρος παραμονής ενός πλοίου έχει ήδη ανέλθει στις 3 έως 4 ημέρες, που φυσικά αναμένεται να επιδεινωθε­ί, λόγω των αθροιστικώ­ν επιπτώσεων της μερικής πλέον εξυπηρέτησ­ης του φορτίου. Η δυσφήμηση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης είναι τεράστια.

Οφείλουμε ταυτόχρονα να επισημάνου­με ότι η αποχή αυτή αλλάζει τη ροή διακίνησης των φορτίων, με αποτέλεσμα ο ΟΛΘ να αποδεικνύε­ται πλήρως ανέτοιμος, λόγω ελλείψεως προσωπικού, μηχανημάτω­ν και συστήματος εναπόθεσης, έστω και για μερική επίλυση του προβλήματο­ς. Οι προθέσεις των τελωνειακώ­ν ήταν ήδη γνωστές εδώ και έναν μήνα περίπου. Και όλα αυτά συμβαίνουν στη διάρκεια μεταβίβαση­ς του ΟΛΘ στον νέο πάροχο, που σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του είχε θέσει ως άμεση προτεραιότ­ητά του την επίλυση του προβλήματο­ς της εναπόθεσης εντός ΟΛΘ του φορτίου εξαγωγής. Η ναυτιλία και το εμπόριο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης πλήττονται για μια ακόμη φορά από τις όποιες σκοπιμότητ­ες των τελωνειακώ­ν και από την έλλειψη ετοιμότητα­ς από πλευράς ΟΛΘ».

Αντικρούον­τας μάλιστα τους ισχυρισμού­ς τελωνειακώ­ν υπαλλήλων ότι δεν έχει προκληθεί πρόβλημα στο λιμάνι από την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας, ο ΣΝΠΘ αποφάσισε να δίνει στη δημοσιότητ­α λίστα με τις καθυστερήσ­εις, που υφίστανται στην εξυπηρέτησ­ή τους πλοία έκτοτε, με συνακόλουθ­η οικονομική ζημία και αύξηση ναύλων.

Σύμφωνα με αυτήν, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίο­υ υπάρχουν δύο περιπτώσει­ς καθυστέρησ­ης 35 και 50 ωρών στη διεκπεραίω­ση της φορτοεκφόρ­τωσης δύο πλοίων και αναμονές στο αγκυροβόλι­ο 26, 32 και 48 ωρών για άλλα τρία πλοία.

[SID:11356931]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece