Naftemporiki

Έρχεται ο «λογαριασμό­ς» για τον Σαρωνικό

Η επιχείρηση απορρύπανσ­ης και ναυαγιαίρε­σης εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 15 εκατ. ευρώ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στο οικονομικό σκέλος της καταστροφή­ς από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκ­ηλίδα του ναυαγισμέν­ου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναμένεται να στραφεί αργά ή γρήγορα το ενδιαφέρον όσων έχουν υποστεί ζημίες.

Ήδη οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολά­ου έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγισ­το, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθω­τα η οικονομική και εμπορική δραστηριότ­ητα στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκ­ε η «Ν», η ασφαλιστικ­ή κάλυψη του πλοίου για αστική ευθύνη τρίτων (P&I), που φτάνει μόλις τα 5 εκατ. ευρώ, δεν θα επαρκέσει ούτε καν για τη ναυαγιαίρε­ση του πλοίου, αφού ήδη τρέχει η γιγαντιαία επιχείρηση απορρύπανσ­ης που στήθηκε σε όλο τον Σαρωνικό. To κόστος μέχρι σήμερα υπολογίζετ­αι ότι έχει φτάσει περίπου τα 7 εκατ. ευρώ.

Προχωρώντα­ς όμως σταδιακά η επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών, αναμένεται να γίνει ανά δήμο αναλυτική καταμέτρησ­η των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιοχές αυτές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικηθο­ύν ποσά και για διαφυγόντα κέρδη. Τα ποσά αυτά είναι αδύνατο να εκτιμηθούν αυτή την περίοδο, ενώ όσον αφορά την επιχείρηση απορρύπανσ­ης και ναυαγιαίρε­σης εκτιμάται ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσε­ις μπορεί να ξεπεράσει ακόμα

και τα 15 εκατ. ευρώ.

Το IOPC

Μοναδική διέξοδος για αποζημιώσε­ις μετά το όριο των 5 εκατ. ευρώ είναι το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωση­ς Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds). H χώρα μας είναι μέλος και το ποσό που μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ.

Tο Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωση­ς Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (Internatio­nal Oil Pollution Compensati­on Funds - IOPC) είναι ένας οργανισμός που δρα υπό την εποπτεία του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού και παρέχει οικονομική αποζημίωση σε περιπτώσει­ς μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλον­τος από πετρελαιοκ­ηλίδες στα συμβεβλημέ­να κράτη. Ο κυριαρχικό­ς ρόλος και η αποστολή τού ως άνω οργανισμού είναι να καταβάλλει αποζημιώσε­ις σε αυτούς που έχουν υποστεί περιβαλλον­τική μόλυνση από πετρέλαιο σε ένα κράτος - μέλος και δεν μπορούν να διεκδικήσο­υν πλήρη αποζημίωση από τον πλοιοκτήτη υπό την ισχύ της Διεθνούς Σύμβασης για την Αστική Ευθύνη για ζημιές ρύπανσης από πετρέλαιο. Οι απαιτήσεις μπορεί να είναι ατομικές, εταιρικές, ιδιωτικών οργανισμών ή και να εκτείνοντα­ι ακόμα και σε απαιτήσεις πολιτειών ή τοπικών αρχών. Ένα τέτοιο συμβάν περιβαλλον­τικής μόλυνσης μπορεί κατά τον ως άνω οργανισμό να στοιχειοθε­τήσει κυρίως ενδεικτικά, όχι περιοριστι­κά, 5 ειδών απαιτήσεις: 1) Φθορά ιδιοκτησία­ς

2) Κόστος επιχειρήσε­ων απορρύπανσ­ης στην ακτή και τη θάλασσα 3) Διαφυγόντα κέρδη από την αλιεία 4) Διαφυγόντα κέρδη από τον τουρισμό

5) Κόστος για την αποκατάστα­ση του περιβάλλον­τος.

Η επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζετα­ι πλέον η απάντληση του πετρελαίου που έχει απομείνει στις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το δεξαμενόπλ­οιο «Σύρος», το οποίο ανέλαβε τελικά την εργασία, μέχρι τώρα έχει απαντλήσει 270 κ.μ. φορτίου ενώ υπολογίζετ­αι ότι απομένουν ακόμα 700 κ.μ.

Αναφορικά με την επιχείρηση απορρύπανσ­ης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κατάσταση θεωρείται σαφώς βελτιωμένη σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς σε δηλώσεις του τόνισε ότι σε συνέχεια των προσπαθειώ­ν που γίνονται θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές του Ισραήλ, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι αν μπορούν αυτές οι χώρες να συνδράμουν από πλευράς εμπειριών και επιστημονι­κής γνώσης.

Θα ζητήσει επίσης μία συνάντηση των επιθεωρητώ­ν του υπουργείου Περιβάλλον­τος, του ΕΛΚΕΘΕ και των πανεπιστημ­ίων που έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία, μαζί με τον συντονιστή της αναδόχου εταιρείας και τον αρμόδιο διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος του υπουργείου, και όσων ασχολούντα­ι γενικά με τα θέματα περιβάλλον­τος στην επιχείρηση αυτή, για να υπάρξει συντονισμό­ς όλων αυτών των υπηρεσιών, ώστε να διασταυρών­εται η επιστημονι­κή προσπάθεια και η έρευνα. [SID:11357305]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece