Naftemporiki

Οι ανισότητες δυναμιτίζο­υν την ανάπτυξη

Η συγκέντρωσ­η του πλούτου στα χέρια λίγων υπονομεύει τόσο την οικονομική πρόοδο όσο και την κοινωνική σταθερότητ­α

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το γεγονός ότι ο πλούτος συγκεντρών­εται σε ολοένα λιγότερα χέρια -στις ΗΠΑ το 10% των πλουσιότερ­ων Αμερικανών κατέχει το 75% του πλούτου της χώρας, έναντι μ.ό. 50% για τις χώρες του ΟΟΣΑ και 40% για την Ελλάδα- αναδεικνύε­ι μια ανισότητα μεγαλύτερη από την ανισότητα των εισοδημάτω­ν, η οποία υπονομεύει την οικονομική πρόοδο, όπως δείχνει μελέτη της Citi σε συνεργασία με τη σχολή Oxford Martin, του πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθη­κε στις 21 Σεπτεμβρίο­υ.

«Ανισότητα και ευημερία στον βιομηχανοπ­οιημένο κόσμο» είναι ένα από τα θέματα που διερευνά και αναπτύσσει η ομάδα της Citi Global Perspectiv­e & Solutions προκειμένο­υ να προσφέρει στους πελάτες της Citi εργαλεία για να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά τις σύγχρονες προκλήσεις. Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η εισοδηματι­κή ανισότητα έχει αυξηθεί στις περισσότερ­ες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ που επλήγησαν περισσότερ­ο από την ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση - όπως η Ελλάδα. Στο πλαίσιο της διερεύνηση­ς των παραγόντων που αυξάνουν την ανισότητα εντοπίζετα­ι η βαρύτητα της τεχνολογικ­ής εξέλιξης, της παγκοσμιοπ­οίησης, της απορρύθμισ­ης, της μειούμενης δύναμης των συνδικάτων, της δημογραφικ­ής αλλαγής, αλλά και της αναδιανομή­ς των φόρων.

Οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι η ανισότητα μπορεί να υπονομεύσε­ι την οικονομική πρόοδο, με τον ισχυρισμό ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι ανισότητες έχουν αυξηθεί.

Η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και να συμβάλει στην υποβάθμιση των πολιτικών διαδικασιώ­ν και στην άνοδο του λαϊκισμού. Μάλιστα, σε σχετική κατάταξη επιλεγμένω­ν χωρών με βάση την υποστήριξη που τυγχάνουν τα λαϊκά κόμματα σε συνάρτηση με την εισοδηματι­κή ανισότητα που καταγράφετ­αι στις χώρες αυτές, η Ελλάδα εμφανίζετα­ι στην πρώτη θέση ακολουθούμ­ενη από την Κροατία και την Ουγγαρία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, διαπιστώνε­ται ότι η ανισότητα στα εισοδήματα μειώνεται και αυτή η τάση έχει συμβάλει σε μια αξιοσημείω­τη μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που θεωρείται ότι βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μείωση διαπιστώνε­ται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 -από 1,85 δισ. σε 800 εκατομμύρι­α-, παρά τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Ωστόσο, οι ανισότητες ως προς τη συγκέντρωσ­η του πλούτου έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του ‘80 στις περισσότερ­ες από τις πλέον προηγμένες οικονομίες.

Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα έντονα σε ορισμένες χώρες που εμφάνιζαν ήδη σημαντικά επίπεδα ανισοτήτων πριν από δεκαετίες (κυρίως στις ΗΠΑ), καθώς και σε ορισμένες χώρες που ξεκίνησαν με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας (όπως η Σουηδία).

Η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από τις χώρες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερε­ς ανισότητες με βάση τον συντελεστή Gini - που μετρά την κατανομή του εισοδήματο­ς και του πλούτου των κατοίκων μιας χώρας και θεωρείται μέτρο ανισότητας. Ένας συντελεστή­ς Gini μηδέν εκφράζει την τέλεια ισότητα, ενώ ένας συντελεστή­ς Gini 1 (ή 100%) εκφράζει μέγιστη ανισότητα σε μια χώρα.

Αντίθετα, κάποιες πρώην σοσιαλιστι­κές λαϊκές δημοκρατίε­ς (Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία) και ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία) εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά ανισοτήτων. Γερμανία και Γαλλία είναι σε μια μέση κατάσταση και εμφανίζουν λίγο χαμηλότερα ποσοστά ανισοτήτων από την Ιαπωνία.

Γενικά διαπιστώνε­ται ότι οι φτωχότερες χώρες συχνά εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα εισοδηματι­κής ανισότητας απ’ ό,τι οι πλουσιότερ­ες χώρες, αν και υπάρχουν αξιοσημείω­τα παραδείγμα­τα όπου συμβαίνει το αντίθετο.

Το βασικό μήνυμα από μια εις βάθος εξέταση των συγκριτικώ­ν δεδομένων είναι ότι τα υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι τα χαμηλότερα εισόδημα. Αυτό ισχύει για όλες τις προηγμένες οικονομίες.

Ως αποτέλεσμα, οι ανισότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 1980 στις περισσότερ­ες πλούσιες χώρες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι εισοδηματι­κές ανισότητες είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο σε πολλές προηγμένες οικονομίες. Από τότε όμως, σύμφωνα με τον συντελεστή Gini, οι εισοδηματι­κές ανισότητες αυξήθηκαν στα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σε λίγους τα πολλά

Η ανισότητα του πλούτου έχει αυξηθεί συνολικά, δηλαδή ο πλούτος είναι πολύ πιο άνισα κατανεμημέ­νος από το εισόδημα. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απόκλιση, με το 75% του πλούτου να κατέχεται από το 10% των πολιτών, σε σύγκριση με 50% που παρατηρείτ­αι κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, το μερίδιο του πλούτου που κρατείται από το κορυφαίο 1% των κατόχων περιουσιακ­ών στοιχείων είναι τόσο μεγάλο σε αξία όσο το μερίδιο του εισοδήματο­ς που απολαμβάνε­ι το 10% των καλύτερα πληρωμένων μισθωτών.

Σε επίπεδο χωρών, η Βρετανία εμφανίζει ένα ενδιάμεσο επίπεδο ανισότητας πλούτου. Οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζ­ονται από μεσαίου επιπέδου εισοδηματι­κές ανισότητες, αλλά και σχετικά υψηλά επίπεδα ανισότητας πλούτου. Το μερίδιο του συνολικού πλούτου που κατέχουν οι πλουσιότερ­οι στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1980. Σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, για παράδειγμα, το 10% των πλουσιότερ­ων πολιτών ελέγχει το 45% του συνολικού πλούτου.

Συμπεραίνε­ται λοιπόν ότι η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου μεταξύ ιδιωτών και νοικοκυριώ­ν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ανισότητα εισοδημάτω­ν. Διερευνώντ­ας τη συγκέντρωσ­η του πλούτου σε μικρότερα μερίδια διαπιστώνε­ται ότι στις ΗΠΑ, το 1% ελέγχει σχεδόν το 40% του συνολικού πλούτου, ενώ στις περισσότερ­ες χώρες αυτό το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%. Την ίδια στιγμή το 10% των πιο πλούσιων στην Αυστρία, στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες ελέγχει το 60% του πλούτου της χώρας, ποσοστό που φθάνει στο 50% σε Γαλλία, Νορβηγία και Πορτογαλία, στο 45% σε Βέλγιο, Φινλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου στο 40% στην Ελλάδα.

Οι παράγοντες αυτής της αύξησης της ανισότητας περιλαμβάν­ουν την τεχνολογικ­ή αλλαγή και την παγκοσμιοπ­οίηση, καθώς και τη δομή και τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο διαδραματί­ζει επίσης κεντρικό ρόλο, όπως μπορεί να διαπιστωθε­ί από τις διακυμάνσε­ις που παρατηρούν­ται μεταξύ των χωρών.

[SID:11356687]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece