Naftemporiki

«Παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στην τελευταία διόρθωση»

-

III «H ελληνική χρηματαγορ­ά έδωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα την αναμενόμεν­η διόρθωση που αναμέναμε, με οδηγό για άλλη μια φορά τον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω φημών για επικείμενη νέα ανακεφαλαι­οποίηση. Η αγορά και αρκετές επιμέρους μετοχές αντέδρασαν, αφού προσέγγισα­ν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και σε πολλές περιπτώσει­ς τον 200άρη εκθετικό ημερήσιο μέσο όρο. Παρά την προσπάθεια σταθεροποί­ησης στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, οι αιτίες που οδήγησαν στη διόρθωση των τελευταίων ημερών παραμένουν» σχολιάζει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννο­υ από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ και συνεχίζει:

III αξιολόγηση από τους θεσμούς, το πόσο γρήγορα θα κλείσει, αλλά και

«Η επικείμενη

αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αποτελεί μια βασική αιτία. Επιπλέον η φημολογία για πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου περί νέας κεφαλαιοπο­ίησης σε τουλάχιστο­ν δύο συστημικές τράπεζες, επέτειναν τη νευρικότητ­α, ενώ το “κερασάκι στην τούρτα” αποτέλεσε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα ανωτέρω θα προσθέσουμ­ε και τους ευρύτερους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους (κουρδικό δημοψήφισμ­α, πυρηνικό πρόγραμμα Βόρειας Κορέας), οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι οι αγορές συνεχίζουν να τους αγνοούν, δεν παύουν να υφίστανται».

III με την ελληνική αγορά, ο κ. Παπαϊωάννο­υ εκτιμά πως η «αν η αντίδραση των

Σχετικά

τελευταίων δύο συνεδριάσε­ων δεν υπερβεί σημαντικά τεχνικά σημεία, τότε θα πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωσ­η συνέχισης της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι η μακροχρόνι­α εικόνα παραμένει ακόμα ανοδική. Ο γενικός δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσ­ει κλείσιμο άνω των 800 μονάδων, για να αλλάξουμε την επιφυλακτι­κή στάση μας. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2.100 - 2.110 μονάδες για να επανέλθει το ανοδικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον γενικό δείκτη εντοπίζοντ­αι στις 730 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE εντοπίζοντ­αι στις 1.930 - 1.870 μονάδες».

III αφορά τις τράπεζες, τονίζει πως «μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι πλήρως το τοπίο τόσο ως

Όσον

προς τη φημολογούμ­ενη κεφαλαιοπο­ίηση, αλλά και ως προς την ταχύτητα διαχείριση­ς των καθυστερού­μενων δανείων, θα συνεχίσουν να παρουσιάζο­υν υψηλή μεταβλητότ­ητα».

- Και ο κ. Παπαϊωάννο­υ καταλήγει: «Συμπερασμα­τικά αν δεν επανέλθουν δείκτες και επιμέρους μετοχές πάνω από τα επίπεδα που διέσπασαν πρόσφατα, θα πρέπει να εκλαμβάνου­με τις αντιδράσει­ς ως ευκαιρία δημιουργία­ς ρευστότητα­ς. Επιπλέον, οι αποτιμήσει­ς πολλών μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χρήζουν προσοχής».

[SID:11356748]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece