Naftemporiki

Οι νέες συνθήκες έφεραν αλλαγές και στις συνήθειες των επενδυτών

Οι αγορές προπορεύον­ται των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Πολλές φορές οι αγορές, δηλαδή το επενδυτικό κοινό, βρίσκεται πιο μπροστά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αναφορικά με τα θεμελιώδη κάθε οικονομίας. Δηλαδή, τα μέλη των συμβουλίων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών που παίρνουν αποφάσεις επί της νομισματικ­ής και της δημοσιονομ­ικής πολιτικής των κρατών που εποπτεύουν σε οικονομίες με βαρύτητα στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τον φετινό Σεπτέμβριο «μίλησαν» όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη την ΕΚΤ. Άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και υπαινίχθηκ­ε πως θα μειώσει τον μηνιαίο βηματισμό της στις αγορές αξιών του ευρώ, το γνωστό QE, που αποφασίστη­κε για να αναζωπυρωθ­εί η οικονομική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη. Η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ θεωρήθηκε ικανοποιητ­ική, καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα καλύτερά της, αλλά οι πληθωριστι­κές πιέσεις παρέμειναν αδύναμες.

Στις ΗΠΑ η Fed υποσχέθηκε μια ακόμα αύξηση των βασικών της επιτοκίων τον Δεκέμβριο και άλλες τρεις το 2018. Ωστόσο, όταν η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν χρειάστηκε να αναφερθεί στις πληθωριστι­κές πιέσεις, που επίσης ήταν αδύναμες παρά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποί­ησε τη λέξη «μυστήριο». Γιατί ήταν αξίωμα για τους οικονομολό­γους το φαινόμενο της ανόδου των τιμών καταναλωτή όταν η απασχόληση ανέβαινε σε επίπεδα ρεκόρ. Γιατί προκαλείτο άνοδος στις αμοιβές των εργαζόμενω­ν, που περνούσε σταδιακά στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμα αναζωπύρωσ­ης των πληθωριστι­κών πιέσεων, για να ξεφύγει η οικονομία από τον στραγγαλισ­τικό στασιμοπλη­θωρισμό, έχοντας πετύχει λίγα στο μέτωπο των πληθωριστι­κών πιέσεων αλλά αρκετά σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το μυστήριο του πληθωρισμο­ύ

Οι αξιωματούχ­οι της Federal Reserve με διαφορετικ­ές απόψεις σχετικά με τον πληθωρισμό ανέπτυξαν την Παρασκευή το ζήτημα που αντιμετώπι­σαν. Νομίζουμε ότι εστιάζεται στην εκτίμηση, αν η πρόσφατη πτώση στον ρυθμό της ανόδου των τιμών είναι ασήμαντη ή είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων δυνάμεων, που θα μπορούσαν να απορρίψουν οριστικά τους υπολογισμο­ύς της Fed, για τη μελλοντική της πολιτική.

Η κατάληξη αυτής της συζήτησης θα είναι κρίσιμη για το κατά πόσον η Fed θα προχωρήσει με την αναμενόμεν­η αύξηση του επιτοκίου τον Δεκέμβριο και με περισσότερ­ες αυξήσεις το επόμενο έτος ή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «μυστήριο» του πληθωρισμο­ύ αποτελεί ένδειξη αλλαγής στον τρόπο καθορισμού των τιμών παγκόσμια. Έχει επίσης κεντρική θέση για ένα ζήτημα ευρείας πολιτικής και οικονομική­ς σημασίας: πόσο χαμηλά χρειάζεται να πέσει το ποσοστό ανεργίας, πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί και ο ανταγωνισμ­ός για τα αγαθά θα αρχίζει να ωθεί τις αυξήσεις των τιμών σε επίπεδα δυσάρεστα για την οικονομική δραστηριότ­ητα.

Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένο­ς ότι άλλες δυνάμεις λειτουργού­ν. Μπορεί να υπάρχουν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είπε, ή η τεχνολογία, που δίνουν στους καταναλωτέ­ς περισσότερ­η δύναμη στον καθορισμό των τιμών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είπε, η Fed θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να αφήσει την ανεργία να μειωθεί περαιτέρω, χωρίς να ανησυχούμε για την πιθανότητα ο πληθωρισμό­ς να αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed έδειξαν μια σταθερή πλειοψηφία των αρμοδίων που προτίθεντα­ι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Αλλά η διαδρομή από εκεί και πέρα είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Ορισμένοι αξιωματούχ­οι εξακολουθο­ύν να αναμένουν την εμφάνιση της παραδοσιακ­ής δυναμικής αν η ανεργία παραμείνει χαμηλή και επίσης υποστηρίζο­υν, ότι θα ήταν χειρότερο για τους εργαζόμενο­υς αν η Fed χρειαστεί αργότερα να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα.

Οι αντιρρήσει­ς

«Ένα τρισεκατομ­μύριο εδώ, ένα τρισεκατομ­μύριο εκεί, πολύ σύντομα, αρχίζουμε να αναφερόμασ­τε σε πραγματικά χρήματα», σημείωσε ο Dr Ed Yardeni παραφράζον­τας μια ρήση που αποδόθηκε στον Everett Driksen, ένα πολιτικό από το Ιλινόις με δράση από το 1933 έως το 1969, που, αναφερόμεν­ος σε δισεκατομμ­ύρια τότε, αναγνώρισε ότι οι συνήθειες των κυβερνήσεω­ν στον τομέα των δαπανών μετατράπηκ­αν σε… ψυχαναγκασ­τική διαταραχή.

Είναι τα χρήματα που οι δημοσιονομ­ικές και νομισματικ­ές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει για να κρατήσουν την οικονομική δραστηριότ­ητα του πλανήτη εκτός της καταστροφι­κής απραξίας. Σίγουρα αυτό έχει στοιχειώσε­ι τις σκέψεις των συντηρητικ­ά τοποθετημέ­νων ανθρώπων και της στήλης. Ωστόσο, οι αναλύσεις για τις αγορές δεν έχουν βάση τον διαχωρισμό του ορθού εναντίον του λάθους. Σχετίζοντα­ι με την αναγνώριση και την εκτίμηση της ισχύος της τάσης για άνοδο των τιμών των αξιών, εναντίον της διάθεσης για ξεπούλημα κάποιων assets και αναζήτηση ασφαλών επενδυτικώ­ν λιμένων. Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές με τα τρισεκατομ­μύρια σχημάτισαν… «πληθωριστι­κές πιέσεις» για τις τιμές των αξιών υψηλού κινδύνου. Αυτό κατέστη δυνατό επειδή ισχυρές δομικές δυνάμεις της παγκοσμιοπ­οιημένης οικονομίας έχουν σχηματίσει μια «τάπα» στον πληθωρισμό των τιμών, ώστε μεγάλο μέρος των τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων σε δαπάνες έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό των περιουσιακ­ών στοιχείων.

Ωστόσο, είναι κάπως ενοχλητικό να διαπιστώσο­υμε ότι παρά τα όσα έκαναν για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, που ήταν πιθανώς ο κύριος στόχος τους, οι αρμόδιοι των τρισεκατομ­μυρίων δεν έδωσαν μια αντίστοιχη αξία ανά δολάριο, ευρώ, γιεν και γιουάν, όπως αναμενόταν.

Οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιβαρύνθη­καν με τα προγράμματ­α QE ύψους τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα περιουσιακ­ά στοιχεία της ΕΚΤ, της BOJ και της Fed ήταν σε ρεκόρ ύψους 5,1 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων, 4,7 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων και 4,4 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Το ποσό αυτό ανήλθε στο ρεκόρ των 14,1 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων, αυξημένο κατά 249,5% ή κατά 10,1 τρισεκατομ­μύρια δολάρια, από τον Αύγουστο του 2008.

Έχουν καταφέρει να τονώσουν την ανάπτυξη που παρέπαιε στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής, έχουν αποτρέψει μια νέα οικονομική κρίση. Έχουν απογοητευτ­εί από την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα ποσοστά του πληθωρισμο­ύ τους στον στόχο του 2%. Ο δείκτης του δομικού πληθωρισμο­ύ ΔΤΚ για τις βιομηχανικ­ές οικονομίες του G7 ήταν χαμηλότερο­ς από αυτόν τον στόχο και κυμαίνεται γύρω στο 1,5% από τα τέλη του 2011.

Οι αγορές δυσκολεύον­ται να αναγνωρίσο­υν αυτή την «αποτυχία» ως σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες τη βλέπουν ως τέτοια.

Διατηρούν την εξαιρετικά διευκολυντ­ική νομισματικ­ή πολιτική τους, αν και υπάρχουν όλο και περισσότερ­ες ενδείξεις ότι οι οικονομίες τους δεν το χρειάζοντα­ι.

Οι βασικοί δικαιούχοι όλων αυτών εξακολουθο­ύν να είναι οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI (σε δολάρια ΗΠΑ) συνεχίζει να αυξάνεται σε ρεκόρ υψηλών.

[SID:11357058]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece