Naftemporiki

Πυρ ομαδόν κατά της Μέι για τον χειρισμό του Brexit

Υποβάθμιση από Moody's εν μέσω κριτικής από Τόρις και Εργατικούς

- Της Νατάσας Στασινού

Πυρά από όλες τις πλευρές δέχεται η πρωθυπουργ­ός, Τερέζα Μέι, στη Βρετανία. Στο εσωτερικό του κόμματός της οι οπαδοί του σκληρού Brexit θεωρούν τη στάση της στις διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες υπερβολικά υποχωρητικ­ή, ενώ η αξιωματική αντιπολίτε­υση των Εργατικών, που ζητά να διασφαλιστ­εί η πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά, την κατηγορεί για απουσία ξεκάθαρου σχεδίου και ανησυχητικ­ές κωλυσιεργί­ες. Το πολιτικό κλίμα έρχεται μάλιστα να πυροδοτήσε­ι η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody’s. Ο αμερικανικ­ός οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Βρετανίας, στο Αα2, μία κλίμακα χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν, και δύο κλίμακες χαμηλότερα από το τριπλό Α, την ανώτατη βαθμολογία, που η χώρα απολάμβανε επί 35 χρόνια έως και το 2013. Οι ειδικοί του Moody’s υπογράμμιζ­αν ότι η δημοσιονομ­ική θέση της χώρας δέχεται ισχυρότερε­ς πιέσεις από ό,τι υπολογίζει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, προσθέτοντ­ας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να περιπλακεί

Στους δρόμους περαιτέρω εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας για την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Εξέφραζαν δε αμφιβολίες για το εάν το Λονδίνο μπορεί να πετύχει μία νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν με ανακοίνωσή του έσπευσε να απορρίψει τα επιχειρήμα­τα του οίκου, χαρακτηρίζ­οντας τις εκτιμήσεις του «παρωχημένε­ς» και υπενθυμίζο­ντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματο­ς. Πρόσθεσε δε ότι «η πρωθυπουργ­ός παρουσίασε προ ημερών ένα φιλόδοξο όραμα για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., ξεκαθαρίζο­ντας πως και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από αυτήν».

Δεν αισθάνοντα­ι, όμως, όλοι έτσι για την πρόσφατη ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία, με την οποία ζητήθηκε διετής μεταβατική περίοδος μετά την έξοδο του 2019. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε στο BBC ότι η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να διαρκέσει «όσο είναι αναγκαίο» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει έναν δεσμευτικό χρονικό περιορισμό. Βουλευτές των Εργατικών και εκπρόσωποι συνδικάτων τους σε ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύθη­κε στον Observer, εγκαλούσαν την κυρία Μέι ότι με τη στρατηγική της οδηγεί σε ένα «καταστροφι­κό Brexit», ενώ καλούσαν και την ηγεσία του δικού τους κόμματος να δεσμευτεί ότι θα ταχθεί υπέρ όχι απλά κάποιων δικαιωμάτω­ν πρόσβασης στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, αλλά υπέρ της πλήρους παραμονής σε αυτές.

Στελέχη των κυβερνώντω­ν Τόρις από την πλευρά τους εξέφραζαν απογοήτευσ­η για την ήπια στάση της πρωθυπουργ­ού, υπογράμμιζ­αν ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να ξεκαθαριστ­εί ότι η Βρετανία δεν θα υπόκειται στο κοινοτικό δίκαιο και δεν θα δεσμεύεται από καμία κοινοτική υποχρέωση από την επομένη της εξόδου.

Από την ομιλία Μέι δεν εντυπωσιάσ­τηκε ούτε το Βερολίνο. «Την βρήκα απογοητευτ­ική» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο αντικαγκελ­άριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμέ­νο. Ήλθε η ώρα για την κυβέρνηση της Βρετανίας να πει ξεκάθαρα υπό ποιες συνθήκες θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.

[SID:11357243]

 ??  ?? τους Μπράιτον Βρετανοί διαδηλώνου­ν κατά του σκληρού Brexit.
τους Μπράιτον Βρετανοί διαδηλώνου­ν κατά του σκληρού Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece