Naftemporiki

Αισιοδοξεί η Ρώμη για υψηλότερη ανάπτυξη

-

Με

το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2018, η Ρώμη αναβαθμίζε­ι τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του ευρώ, ενώ χαμηλώνει τον πήχη των δημοσιονομ­ικών στόχων προκειμένο­υ να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. Το μήνυμα που θέλει να στείλει το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Κόμμα, είναι ότι η Ιταλία δεν είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αλλά και πως το βιοτικό επίπεδο των πολιτών θα βελτιωθεί εντός και όχι εκτός ευρώ.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,5% τόσο το 2017 όσο και την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμεν­ων υπολογισμώ­ν για ανάπτυξη 1,1% και 1,3% αντίστοιχα. Η αναθεωρημέ­νη εκτίμηση αποδίδεται στις επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων, που ήταν πιο δυναμικές των προσδοκιών, αλλά και στη συνεχή βελτίωση του επιχειρημα­τικού και καταναλωτι­κού κλίματος.

«Μπορεί κάποιοι να ισχυριστού­ν πως οι νέες εκτιμήσεις μας είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Είναι, ωστόσο, απολύτως τεκμηριωμέ­νες» τόνισε στους δημοσιογρά­φους ο υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν (φωτογραφία). Ο ΟΟΣΑ, πάντως, προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,4% το 2017 και 1,2% το 2018 για την ιταλική οικονομία.

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επιδιώκει επίσης εν όψει εκλογών να έχει τη δυνατότητα για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Υπό τις συνθήκες αυτές το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναθεώρησε τον στόχο για τη μείωση του δημοσιονομ­ικού ελλείματος του 2018 στο 1,6% του ΑΕΠ από 1,2%.

[SID:11357376]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece