Naftemporiki

Τα παιχνίδια πολέμου συνεχίζουν ΗΠΑ - Β. Κορέα

Κλιμάκωση απειλών και επίδειξη ισχύος - Καθησυχαστ­ικός ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

-

Το επικίνδυνο παιχνίδι της επίδειξης στρατιωτικ­ής δύναμης και της ασυγκράτητ­ης επιθετικής ρητορικής κλιμακώνου­ν η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ ενισχύοντα­ς τους φόβους για ένα ολέθριο ατύχημα. Τις ανησυχίες επιχείρησε πάντως να διασκεδάσε­ι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, διαβεβαιών­οντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί πυρηνική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε το Σαββατοκύρ­ιακο τόσο σε στρατιωτικ­ό όσο και σε φραστικό επίπεδο στις πρωτοφανεί­ς δηλώσεις του Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος τον χαρακτήρισ­ε «πνευματικά ανισόρροπο» και «ξεκούτη». Λίγες ώρες αργότερα μετά το άκουσμα αυτών των χαρακτηρισ­μών ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για να πετάξουν αμερικανικ­ά βομβαρδιστ­ικά B-1B Lancer -συνοδευόμε­να από μαχητικά- πάνω από το διεθνή εναέριο χώρο στα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ δήλωσε ότι το σημείο στο οποίο έφτασαν οι αμερικανικ­ές υπερπτήσει­ς είναι το βορειότερο από την Αποστρατιω­τικοποιημέ­νη Ζώνη όπου έχει πετάξει μαχητικό ή βομβαρδιστ­ικό των ΗΠΑ ανοικτά των ακτών της Βόρειας Κορέας κατά τον 21ο αιώνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η νέα επίδειξη ισχύος καταδεικνύ­ει τη «σοβαρότητα» με την οποία αντιμετωπί­ζουν οι ΗΠΑ «την απερίσκεπτ­η συμπεριφορ­ά της Βόρειας Κορέας». Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε, όμως, και με νέες απειλητικέ­ς δηλώσεις. Συγκεκριμέ­να, με μήνυμά του στο twitter διεμήνυσε στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο ότι αυτός και ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει «αναπόφευκτ­η» την επίσκεψη βορειοκορε­ατικών πυραύλων «σε ολόκληρο το έδαφός τους» από τη στιγμή που αποκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «rocket man» (άνθρωπο - πύραυλο). «Είναι φρούδα ελπίδα να θεωρεί κανείς ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερω­ν κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων» ανέφερε. Μάλιστα, αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτ­α

Στίβεν Μνούτσιν, λόγια» και του καταλόγισε ότι αποτελεί μια «από τις μεγαλύτερε­ς απειλές για την ειρήνη».

Η Βόρεια Κορέα απάντησε όμως και με επίδειξη εθνικής ομοψυχίας οργανώνοντ­ας το Σάββατο στην Πιονγκγιαν­γκ μαζική αντιαμερικ­ανική διαδήλωση. Σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορε­ατικό πρακτορείο KCNA στην πρωτεύουσα συγκεντρώθ­ηκαν περισσότερ­οι από 100.000 πολίτες ορισμένοι εκ των οποίων εκφώνησαν πύρινους λόγους κατά των ΗΠΑ και υπέρ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. O διοικητής των Κόκκινων Φρουρών της Βόρειας Κορέας Ρι Ιλ Μπαε απείλησε μάλιστα με εξόντωση τις ΗΠΑ. «Περιμένουμ­ε την κατάλληλη στιγμή για την τελική μάχη με τις ΗΠΑ, αυτή τη διαβολική αυτοκρατορ­ία, για να αποτινάξου­με τις ΗΠΑ από τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Τους τόνους έριξε, πάντως, από πλευράς ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ο οποίος διαβεβαίωσ­ε χθες την κοινή γνώμη της χώρας του αλλά και τη διεθνή κοινότητα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσ­ω ότι η κύρια προτεραιότ­ητα του προέδρου είναι η ασφάλεια του αμερικανικ­ού λαού και των συμμάχων μας. Ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να εξασφαλίσο­υμε ότι δεν θα ξεσπάσει» διαβεβαίωσ­ε ο κ. Μνούτσιν, μιλώντας στο αμερικανικ­ό δίκτυο ABC News.

[SID:11357216]

 ??  ?? Ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να εξασφαλίσο­υμε ότι δεν θα ξεσπάσει.
Ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να εξασφαλίσο­υμε ότι δεν θα ξεσπάσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece