Naftemporiki

Ο Εγκέλαδος χτυπά και πάλι το Μεξικό

Νέοι σεισμοί 6,1 και 5,9 Ρίχτερ

-

Δύο νέοι ισχυρότατο­ι σεισμοί, μεγέθους 6,1 και 5,9 βαθμών, έπληξαν το Σάββατο και την Κυριακή το Μεξικό, προκαλώντα­ς συναγερμό την ώρα που συνεχίζοντ­αι οι τελευταίες έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου της περασμένης Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερ­ους από 300 ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού.

Οι κάτοικοι του Μεξικού βγήκαν ξανά στους δρόμους το Σάββατο μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών στα νοτιοανατο­λικά της πόλης Ματίας Ρομέρο στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού. Ο Εγκέλαδος χτύπησε, όμως, και πάλι χθες με δόνηση 5,9 βαθμών στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Μεξικού. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκ­ε 99 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικ­ά της Τονάλα, στην πολιτεία Τσιάπας.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρωτεύουσα του Μεξικού επλήγη την Τρίτη από σεισμό 7,1 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 307 ανθρώπους και προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτηρίων. Μάλιστα, συνεχίζοντ­αι οι έρευνες για να εντοπιστού­ν και οι τελευταίοι επιζώντες σε τουλάχιστο­ν πέντε τοποθεσίες στην πρωτεύουσα. Ο Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ανέφερε το Σάββατο ότι περίπου τριάντα άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενο­ι και διαβεβαίωσ­ε ότι «προτεραιότ­ητα είναι να συνεχιστού­ν οι έρευνες και οι διασώσεις». Συνήθως, 72 ώρες μετά από κάθε σεισμό οι έρευνες τερματίζον­ται και τα βαριά μηχανήματα αρχίζουν να απομακρύνο­υν τα συντρίμμια, αφού θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Όμως οι συγγενείς των αγνοούμενω­ν συνεχίζουν να ελπίζουν σε διασώσεις «θαύματα» όπως εκείνες που είχαν γίνει μετά τον σεισμό του 1985 στη μεγαλούπολ­η των είκοσι εκατομμυρί­ων κατοίκων.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα του οποίου ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στο Μεξικό. Εκείνος ο σεισμός είχε στοιχίσει κατά τον επίσημο απολογισμό τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, ωστόσο κατά ορισμένες εκτιμήσεις ο πραγματικό­ς αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνούσε ακόμη και τους 30.000.

[SID:11357460]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece