Naftemporiki

Κόντρα για τον δρόμο της δημοκρατία­ς

Κυβερνητικ­ή κριτική στον Μελανσόν για σύγκριση με τους ναζί

-

Οτης ξύτατη κριτική στον ηγέτη

γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν άσκησε η γαλλική κυβέρνηση και εκπρόσωποι συνδικάτων, καταλογίζο­ντάς του ότι με δηλώσεις του παραλλήλισ­ε τους ναζί με τη σημερινή δημοκρατικ­ή κυβέρνηση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια προχθεσινή­ς διαδήλωσης του κόμματός του «Ανυπότακτη Γαλλία» στο Παρίσι ενάντια στη μεταρρύθμι­ση του εργατικού κώδικα, ο Μελανσόν δήλωσε ότι «η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και σημείωσε ότι «ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες και τους ναζί». Με τον τρόπο αυτό ο Μελανσόν επιχείρησε να απαντήσει στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν που είπε ότι «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος».

Τις δηλώσεις Μακρόν καυτηρίασε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ. «Πρόκειται για πολιτικό σφάλμα να βάζεις στο ίδιο επίπεδο εκείνους που οδήγησαν στην πτώση των ναζί -και ο δρόμος προφανώς συνέβαλε- αλλά και τον Αλέν Ζιπέ και τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι ένα σοβαρό σφάλμα», δήλωσε ο Καστανέρ σε τηλεοπτική εκπομπή. Αντίστοιχα, η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μιριέλ Πενικό χαρακτήρισ­ε «ανάξιες και επαίσχυντε­ς» τις δηλώσεις Μελανσόν.

Κριτική στον Μελανσόν άσκησε, όμως, και ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου Force Ouvriere (FO) ΖανΚλοντ Μαγί. Συγκεκριμέ­να, χαρακτήρισ­ε «σοκαριστικ­ές» τις δηλώσεις Μελανσόν και υποστήριξε ότι «ο δρόμος δεν έριξε αλλά έφερε τον ναζισμό». «Το ναζιστικό καθεστώς δεν το έριξε ο δρόμος, το έριξαν οι σύμμαχοι, το έριξαν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι. Αν γνωρίζουμε λίγο την ιστορία μας, είναι ο ίδιος ο δρόμος που έφερε τον ναζισμό κατά κάποιο τρόπο, επομένως πρέπει να προσέχουμε αυτά που λέμε», δήλωσε ο Μαγί. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο Μελανσόν διαβεβαίωσ­ε ότι «ουδέποτε» συνέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση με τους ναζί.

[SID:11357463]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece