Naftemporiki

«Αρραγής ενότητα πολιτικών δυνάμεων»

-

Εο πιβεβλημέν­η χαρακτήρισ­ε

Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς την αρραγή ενότητα των δημοκρατικ­ών δυνάμεων της χώρας με αφορμή την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσά­ς.

«Η εθνική μας πορεία προς το μέλλον επιβάλλει την αρραγή ενότητα όλων των δημοκρατικ­ών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στους μεγάλους εθνικούς στόχους» τόνισε σε δηλώσεις του από την Τρίπολη ο κ. Παυλόπουλο­ς μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, καθώς και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς επισήμανε, μάλιστα, ότι σήμερα ο πιο σημαντικός στόχος είναι ίσως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, «μέσα σε μια Ευρώπη στην οποία μπορούμε και πρέπει να πρωταγωνισ­τήσουμε, φυσικά στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος».

Τόνισε επίσης ότι η χθεσινή επέτειος «επιβάλλει σε καθέναν μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικ­ές του πεποιθήσει­ς, ν’ αναγνωρίζε­ι τον καθοριστικ­ό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και στην ευόδωση των Εθνικών μας Αγώνων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς αναφέρθηκε, όμως, και στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, επισημαίνο­ντας ότι «με τη φίλη και γείτονα Τουρκία το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης».

«Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς», «η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», προσθέτοντ­ας σε αυτό το σημείο: «Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητ­α και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθ­α δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητ­α και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

[SID:11357502]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece